Τι συζητήθηκε; Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ και αντιπροσωπείας του Κογκρέσου στη Διάσκεψη του Μονάχου

O Kυρ. Μητσοτάκης με μέλη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ




Η Ελλάδα ως χώρα πρώτης γραμμής είναι προσηλωμένη στην προστασία των συνόρων της, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαικής Ένωσης, αλλά και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχοντας σε πάνελ στο πλαίσιο της 59ης Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου για το Μεταναστευτικό, ότι

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις θετικές, όπως τις χαρακτήρισε, αποφάσεις του πρόσφατου άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, επέμεινε πάντως ότι η ΕΕ οφείλει να επιτύχει μία λεπτή ισορροπία ανάμεσα στις χώρες πρώτες γραμμής και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους. «Ως χώρα πρώτης γραμμής είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε αλληλεγγύη από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή. Ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Έχουμε μειώσει αισθητά τις ροές στη θάλασσα, έχουμε σώσει εκατοντάδες ζωές στο Αιγαίο

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στο φόντο συμφωνιών της χώρας με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές για την έλευση στην Ελλάδα συγκεκριμένου αριθμού οικονομικών μεταναστών εκπέμπει και ένα μήνυμα, ότι χώρες της ΕΕ είναι ανοιχτές στο μονοπάτι νόμιμης μετανάστευσης. Σημείωσε, επίσης, πως η Τουρκία σε ό,τι αφορά στο ρόλο της στο Μεταναστευτικό αποτελεί ταυτόχρονα πρόβλημα και ευκαιρία, καθώς, όπως είπε, δεν έχει εκπληρώσει σε όλο της το εύρος τη συμφωνία ανάμεσα σε αυτήν και την ΕΕ το 2106 για το Μεταναστευτικό. «Έχουμε μειώσει αισθητά τις ροές στη θάλασσα, το Λιμενικό μας έχει σώσει εκατοντάδες ζωές στο Αιγαίο» είπε ο πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση με διακομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη για δεύτερη, διαδοχική χρονιά, έγινε ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τη στήριξη που έχει παράσχει η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές ο πρωθυπουργός επισήμανε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, ενώ ανέλυσε τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα γεωπολιτικής και ενεργειακής ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον, συζητήθηκε ακόμη το μεταναστευτικό και ο ρόλος της Ελλάδας στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανταλλαγή απόψεων έγινε και για τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, τόσο με την αποστολή σωστικών συνεργείων όσο με τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, προσθέτοντας ότι η ελληνική αρωγή θα συνεχίσει, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Τονίστηκε τέλος, ενόψει και του Δ΄ Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.

Στη αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, της οποίας ηγείται ο Γερουσιαστής Lindsey Graham, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Robert Menendez, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας Sheldon Whitehouse, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας Richard J. Durbin και ο Γερουσιαστής Chris Van Hollen.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή. Ο κ. Μητσοτάκη επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΑΠΕ 
Αθήνα, Ελλάδα

Συνάντηση Ανδρουλάκη με Ελλαδίτες και Κυπρίους πολύτεκνους: Δικαιώματα -κίνητρα για τη βελτίωση του δημογραφικού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: