Σύμφωνα με το Politico η Σαουδική Αραβία πρότεινε στον Μητσοτάκη να πληρώσει μόνη της τα νέα γήπεδα σε Ελλάδα και Αίγυπτο για να πάρουν το Μουντιάλ του 2030

Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (R) and Crown Prince, Mohammed Bin Salman Bin Abdulaziz Al-Saud (L), Vice President of the Council of Ministers of Defence of the Kingdom of Saudi Arabia, inspect a guard of honour, during a meeting in Athens, Greece, Tuesday 22 July 2022. EPA, ALEXANDER BELTES




Η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να πληρώσει για νέα αθλητικά γήπεδα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, εάν συμφωνούσαν να συνεργαστούν σε μια κοινή προσπάθεια να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 2030.

Αυτό αποκαλύπτει το Politico σε άρθρο του Ali Walker σε συνεργασία με την Νεκταρία Σταμούλη και τον Nicolas Camut.

Υποστηρίζει επίσης ότι σε αντάλλαγμα, οι Σαουδάραβες θα έπαιρναν τα τρία τέταρτα όλων των αγώνων, σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία.

Η δραματική προσφορά – πιθανότατα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ σε κόστος κατασκευής- συζητήθηκε σε μια ιδιωτική συνομιλία μεταξύ του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα.

Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος με γνώση των ιδιωτικών συζητήσεων σχετικά με την προσφορά είπε στο POLITICO ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να «αναλάβει πλήρως το κόστος» της φιλοξενίας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά το 75% του τεράστιου τουρνουά των 48 ομάδων θα διεξαχθεί στον Κόλπο.

Δεν είναι σαφές εάν η προσφορά έγινε δεκτή. Αλλά οι τρεις χώρες εργάζονται τώρα σε μια κοινή πρόταση για τη διοργάνωση του τουρνουά του 2030, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας.

Η προσφορά του Ριάντ στην Ελλάδα, που αναφέρεται εδώ για πρώτη φορά, θα πυροδοτήσει την κριτική ότι η Σαουδική Αραβία προσπαθεί ουσιαστικά να χρησιμοποιήσει τον αστρονομικό της πλούτο για να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό για να εκμεταλλευτεί έξυπνα το σύστημα ψηφοφορίας.

Σε μια προσπάθεια να πείσει τα μέλη της FIFA, για τις αρετές της προσφοράς υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, το προτεινόμενο τουρνουά θα έβλεπε αγώνες σε τρεις ηπείρους, παρέχοντας γεωγραφική ισορροπία. Μια προσφορά για Παγκόσμιο Κύπελλο μόνο στη Μέση Ανατολή θα ήταν απίθανο να πετύχει μόλις οκτώ χρόνια αφότου το Κατάρ φιλοξένησε το τουρνουά το 2022.

Οι κύριοι αντίπαλοι των Σαουδάραβων είναι μια κοινή προσφορά της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας από την Ευρώπη και μια προσφορά της Νότιας Αμερικής από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη Χιλή.

Η απόφαση για το ποιος θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 έρχεται σε μια δημόσια ψηφοφορία ολόκληρου του Συνεδρίου της FIFA, που αποτελείται από περισσότερες από 200 ομοσπονδίες μέλη από όλο τον κόσμο.

Εάν οι αφρικανικές χώρες, ελκυόμενες από την παρουσία της Αιγύπτου και τις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Αφρική, συσπειρωθούν με την προσφορά και τα ασιατικά έθνη κάνουν το ίδιο, ενώ η Ελλάδα αποσπάσει ορισμένους ευρωπαϊκούς ψήφους, η πρόταση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει.

Το POLITICO προσέγγισε και τις τρεις κυβερνήσεις για σχόλια.

Η ελληνική και η σαουδαραβική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν και η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν απάντησε στα αιτήματα του POLITICO.

Η FIFA αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

«Νέα τάξη πραγμάτων»

Η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα ήταν το αποκορύφωμα της φιλόδοξης στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας να κυριαρχήσει σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Οι επιτυχίες περιλαμβάνουν την απόκτηση των δικαιωμάτων για τη διοργάνωση αγώνων πυγμαχίας παγκοσμίου πρωταθλήματος, ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και αγώνων μηχανοκίνητου ποδοσφαίρου Formula 1, ενώ δημιούργησε τη δικό της τουρνουά γκολφ στις ΗΠΑ. Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας αγόρασε επίσης μια εξέχουσα αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα και η χώρα θα φιλοξενήσει το Ασιατικό Κύπελλο ποδοσφαίρου για πρώτη φορά το 2027.

Αλλά η επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο υπερβαίνει τους λόγους αθλητικού κύρους, σύμφωνα με έναν περιφερειακό ειδικό.

«Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί στρατηγικά να τοποθετηθεί ως αφρο-ευρ-ασιατικός κόμβος στο κέντρο μιας νέας παγκόσμιας τάξης», δήλωσε ο Simon Chadwick, καθηγητής αθλητισμού και γεωπολιτικής οικονομίας στο Skema Business School στο Παρίσι, σχετικά με την προσφορά της Σαουδικής Αραβίας.

«Αυτή η τοποθέτηση θα επιτρέψει στη Σαουδική Αραβία να ασκήσει σημαντική δύναμη και επιρροή σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, την οποία επιδιώκει να επιτύχει με την οικοδόμηση σχέσεων με βασικούς εταίρους».

«Η πολυπολική διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αίγυπτο και την Ελλάδα δεν θα ήταν ούτε αλτρουισμός ούτε μεγαλομανία. Αντίθετα, θα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση στο Ριάντ επιτρέπει μέσω της πιθανής δωρεάς γηπέδων», πρόσθεσε.

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να φιλοξενήσει το τουρνουά έχει πυροδοτήσει αποτροπιασμό στους φύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι επισημαίνουν τη βάναυση μεταχείριση της χώρας της LGBTQ+ κοινότητας και των μεταναστών εργαζομένων .

«Η καταστολή στη Σαουδική Αραβία δεν πρέπει να ανταμείβεται με ένα Παγκόσμιο Κύπελλο», δήλωσε ο Minky Worden, διευθυντής παγκόσμιων πρωτοβουλιών στο Human Rights Watch.

«Εφόσον η Σαουδική Αραβία κάνει διακρίσεις σε βάρος των LGBT ατόμων και τιμωρεί τις γυναίκες για ακτιβισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν έχει προστασία για τους μετανάστες εργάτες που θα έχτιζαν την πλειοψηφία των νέων γηπέδων και εγκαταστάσεων, η χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει ήδη η FIFA έχει στη θέση του.”

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ του 2022 καταστράφηκε από την κριτική που δέχθηκε το κράτος του Κόλπου σχετικά με τη μεταχείρισή του προς τους μετανάστες εργάτες.

Κακές αναμνήσεις

Στην Ελλάδα, η πληρωμή για αθλητικές υποδομές είναι ένα ευαίσθητο θέμα, όπου θεωρείται μνημείο της κυβερνητικής ασυδοσίας.

Το 2004, η Αθήνα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την Ελλάδα να κερδίζει περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, μεγάλο μέρος των υποδομών έμεινε εγκαταλελειμμένο μετά το σβήσιμο της Ολυμπιακής φλόγας.

Καθώς η χώρα εισήλθε σε μια δεκαετή ύφεση και έπρεπε να καταφύγει σε προγράμματα διάσωσης για να αποφύγει τη χρεοκοπία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν πηγή οργής για τους Έλληνες που αμφισβήτησαν εάν οι Αγώνες ώθησαν τη χώρα τους περαιτέρω σε ύφεση. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την υπερβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, πολλοί από τους 30 χώρους παραμένουν αχρησιμοποίητοι, ενώ κάποιοι έχουν κατεδαφιστεί.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2019, η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας της Ελλάδας επιδίωξε να εμβαθύνει τους δεσμούς με τους Σαουδάραβες και άλλες χώρες του Κόλπου, ως απάντηση στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί πολλές φορές το Ριάντ, η Ελλάδα έχει παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία και, τον περασμένο Ιούλιο, η Αθήνα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της ΕΕ που επισκέφθηκε ο Μπιν Σαλμάν από τότε που ενέκρινε προσωπικά , σύμφωνα με τις αποχαρακτηρισμένες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, τη δολοφονία της Washington Post. δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Μπιν Σαλμάν, ο οποίος είναι και πάλι στα… καλά βιβλία της Δύσης χάρη στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπέγραψε μια σειρά διμερών συμφωνιών στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι, ενώ δεσμεύτηκε να κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για τη διανομή «πράσινου υδρογόνου». ”

Η Σαουδική Αραβία έχει παραδοσιακά στενούς διπλωματικούς δεσμούς με την Αίγυπτο. Ο Μπιν Σαλμάν συνάντησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο, όπου υπέγραψε επενδυτικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ και συζήτησε «διμερή, περιφερειακή συνεργασία».

Η απόφαση για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 θα ληφθεί το 2024, με τη διαδικασία υποβολής προσφορών να ανοίγει επίσημα αργότερα φέτος.

Πηγή Politico

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: