Σε διπλωματική καραντίνα εξωθεί την Τουρκία το ισλαμιστικό παραλήρημα Ερντογάν: Εκλεισαν και οι Γερμανοί το προξενείο τους στην Κωνσταντινούπολη

Turkish police secure the area in front of the Consulate General of Sweden during a protest in Istanbul, Turkey, 23 January 2023. After Swedish-Danish far-right politician Rasmus Paludan was permitted to hold a demonstration and burned a copy of the Koran in front of the Turkish embassy in Stockholm on 21 January, Turkish President Erdogan after a Cabinet meeting on 23 January in Ankara said, ‘those who caused such a disgrace in front of our embassy should not expect any benevolence from us regarding their NATO membership applications’. EPA, ERDEM SAHIN




Μακραίνει ο κατάλογος των δυτικών χωρών που κλείνουν τις διπλωματικές τους αρχές ή εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες για την Τουρκία υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης, τη στιγμή που ο Ερντογάν βυθίζεται σε ισλαμιστικό παραλήρημα εξάπτοντας τα πάθη και ενόψει των εκλογών.

Το μεσημέρι της Τετάρτης το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το προξενείο της Γερμανίας στην Κωνσταντινούπολη θα παραμείνει σήμερα κλειστό εξαιτίας ηυξημένης απειλής για επίθεση στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

Η Γερμανία προειδοποίησε τους πολίτες της στην Κωνσταντινούπολη ότι ο κίνδυνος επίθεσης είναι ιδιαίτερα υψηλός στην κεντρική περιφέρεια Μπέϊογλου και γύρω από την πλατεία Ταξίμ.

Το υπουργείο ανέφερε πως η κίνηση να κλείσει το προξενείο έγινε έπειτα από «εκτίμηση των αρχών ασφαλείας» και κάλεσε τους γερμανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τα σημεία όπου υπάρχει συγκεντρωμένο πλήθος.

Tη Δευτέρα επίσης η Ολλανδία είχε ανακοινώσει το κλείσιμο του προξενείου της.

Η σουηδική πρεσβεία στην Άγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παραμένουν επίσης κλειστά για το κοινό, ανέφερε το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa).

Παρομοίως το βρετανικό προξενείο δεν είναι ανοιχτό για το κοινό, σύμφωνα με μια ταξιδιωτική οδηγία.

Η Γερμανία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία, καθώς και οι ΗΠΑ, είχαν ήδη προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα τους πολίτες τους για αυξημένο κίνδυνο επίθεσης στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ επικαιροποίησαν τη Δευτέρα την προειδοποίησή τους αναφέροντας συγκεκριμένα την Κωνσταντινούπολη.

Χθες το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τις ταξιδιωτικές του οδηγίες συμβουλές για την Τουρκία με μια προειδοποίηση για τρομοκρατία. Ανέφερε ως αυξημένη την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον εκκλησιών, συναγωγών, πρεσβειών/προξενείων και άλλων χώρων όπου συχνάζουν Δυτικοί στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας: «Το Βρετανικό Γενικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι επί του παρόντος ανοιχτό για το κοινό για προληπτικούς λόγους», προστίθεται.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει επίσης προειδοποιήσει τους υπηκόους της για αυξημένους κινδύνους σε «μέρη που συχνάζουν οι Δυτικοί, ειδικά στις περιοχές Beyoglu, Galata, Taksim και Istiklal στην Κωνσταντινούπολη».

Σε μια κίνηση μάλλον απόγνωσης, η Τουρκία, από την πλευρά της, εξέδωσε πρόσφατα προειδοποίηση προς τους πολίτες της για επιθέσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες…Το υπουργείο Εσωτερικών της γείτονος ανακοίνωσε μάλιστα την Κυριακή ότι τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο «μετά τις απαίσιες ενέργειες κατά του ιερού μας βιβλίου, του Κορανίου, στη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Δανία».

Σημειώνεται ότι δανικές, σουηδικές και ολλανδικές ακροδεξιές ομάδες έκαψαν πρόσφατα αντίγραφα του Κορανίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση της Τουρκίας να μπλοκάρει τις υποψηφιότητες για ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Σουηδία, μην ελπίζεις

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος Πρόεδρος συντηρεί τους υψηλούς τόνους κατά της Δύσης χρησιμοποιώντας κάθε δυνατή αφορμή.

Το τελευταίο επεισόδιο στο γνωστό εκβιαστικό σίριαλ που έχει στήσει για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και μάλιστα εν ώρα πολέμου, πεεριελάμβανε νέα επίθεση κατά της Σουηδίας.

Σε σημερινή του ομιλία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για την επέκταση του ΝΑΤΟ και απευθύνθηκε προς τη Σουδία με ύφος νταή και ισλαμιστική ρητορική : «Σουηδία! Μην προσπαθείς άδικα. Όσο εσύ επιτρέπεις να καίνε το ιερό βιβλίο μου το Κοράνι, να το σκίζουν και να συμβαίνει αυτό υπό την προστασία σου, εμείς δεν θα λέμε ‘ναι’ στην ένταξή σας στο ΝΑΤΟ».

Ο Ερντογάν διαχώρισε πάντως το ζήτημα της ένταξης της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ από αυτό του Ελσίνκι. «Στο θέμα της Φινλανδίας η άποψη μας είναι θετική, αλλά για Σουηδία είναι αρνητική. Να το ξέρετε», είπε.
Με πληροφορίες από dpa, Reuters, Balkan Insight, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: