«Σαν ταινία ζόμπι»: Ουκρανοί στρατιώτες περιγράφουν τις μάχες με τους μισθοφόρους του Πούτιν* Τους στέλνουν επί σφαγήν για 30 μέτρα εδάφους [videos]

FILE PHOTo: Φωτογραφία από ανάρτηση της Wagner που λέει ότι δείχνει μισθοφόρους της να έχουν καταλάβει χωριό κοντά στον Μπαχμούτ της Ουκρανίας. Photo via Twitter




Νοτιοδυτικά της πόλης Μπαχμούτ, οι Ουκρανοί στρατιώτες Αντρίβ και Μπόρισις ζουν σε ένα καταφύγιο που φωτίζεται με κεριά, φτιαγμένο μέσα στην παγωμένη γη. Εκεί δημοσιογράφος του CNN τους παίρνει συνέντευξη για την εμπειρία τους από τις αιματηρές μάχες – ίσως μια από τις πλέον πολύνεκρες της ρωσικής εισβολής.

Για αρκετές εβδομάδες αντιμετώπιζαν εκατοντάδες ένοπλους της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner που αποτελούν μέρος της ρωσικής επίθεσης  εναντίον της ουκρανικής άμυνας .

Κρύβοντας το πρόσωπό του με full face κουκούλα, ο Αντρίβ  αφηγείται μια κατά τα φαινόμενα ατελείωτη μάχη όταν δέχθηκαν επίθεση από μια πλημμυρίδα ενόπλων της Wagner.

«Συγκρουστήκαμε για περίπου 10 ώρες. Και δεν ήταν σαν απλά κύματα, ήταν αδιάκοπο. Έτσι ήταν σαν να μην σταματούσαν να έρχονται».

Τα τουφέκια AK-47 τους ζεστάθηκαν τόσο από τις συνεχείς βολές, λέει ο Αντρίβ, που έπρεπε να  να τα αλλάζουν συνέχεια.

«Ήταν περίπου 20 στρατιώτες στη μεριά μας. Και ας πούμε 200 από την πλευρά τους», λέει.

Ο τρόπος πολέμου της Wagner είναι να στέλνει ένα πρώτο κύμα επιτιθέμενων που αποτελείται κυρίως από ανεκπαίδευτους νεοσύλλεκτους κατευθείαν από τις ρωσικές φυλακές. Γνωρίζουν ελάχιστα στρατιωτικές τακτικές και είναι ελάχιστα εξοπλισμένοι. Οι περισσότεροι απλώς ελπίζουν ότι αν επιβιώσουν από το εξάμηνο συμβόλαιό τους θα μπορούν να πάνε σπίτι τους αντί να επιστρέψουν σε ένα κελί

«Κάνουν την ομάδα – ας πούμε από 10 στρατιώτες – να φτάσει τα 30 μέτρα, μετά αρχίζουν να σκάβουν για να κρατήσουν τη θέση τους», λέει ο Αντρίβ.

Ακολουθεί άλλη ομάδα, λέει, για να διεκδικήσει άλλα 30 μέτρα. «Έτσι, βήμα-βήμα, η Wagner  προσπαθεί να προχωρήσει, ενώ στο μεταξύ χάνουν πολλούς ανθρώπους».

Μόνο όταν το πρώτο κύμα εξαντληθεί ή κατατροπωθεί, η Wagner στέλνει πιο έμπειρους ενόπλους, συχνά από τα πλάγια, σε μια προσπάθεια να υπερκεράσει τις ουκρανικές θέσεις.

Ο Αντρίβ λέει ότι το να αντιμετωπίσεις την επίθεση ήταν μια τρομακτική και σουρεαλιστική εμπειρία.

  • «Ο πολυβολητής μας είχε σχεδόν τρελαθεί, γιατί τους πυροβολούσε. Και είπε, ξέρω ότι τον πυροβόλησα, αλλά δεν πέφτει. Και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν ίσως αιμορραγεί, πέφτει κάτω».

Ο Αντρίβ συγκρίνει τη μάχη με μια σκηνή από ταινία ζόμπι. «Σκαρφαλώνουν πάνω από το πτώμα των φίλων τους, πατώντας πάνω τους», λέει.

  • «Φαίνεται ότι είναι πολύ, πολύ πιθανό να παίρνουν ναρκωτικά πριν την επίθεση», λέει, στο CNN.

Ακόμη και μετά την εξάλειψη των πρώτων κυμάτων, η επίθεση συνεχίστηκε καθώς οι Ουκρανοί λένε ότι τους τελείωσαν οι σφαίρες και βρέθηκαν περικυκλωμένοι.

«Το πρόβλημα ήταν ότι μας περικύκλωσαν. Ήρθαν από την άλλη πλευρά. Δεν περιμέναμε να έρθουν από εκεί.

  • «Πυροβολούσαμε μέχρι την τελευταία σφαίρα, οπότε πετάξαμε όσες χειροβομβίδες είχαμε και αφήσαμε μόνο εμένα και μερικά παιδιά. Ήμασταν αβοήθητοι σε αυτή την κατάσταση».

Ήταν τυχεροί. Η Wagner αποσύρθηκε στο τέλος της ημέρας.

H έκθεση των Ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών για την Wagner

Η αφήγηση του Αντρίβ  για την τακτική της Wagner ταιριάζει με αυτή μιας έκθεσης των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών που έλαβε το CNN την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, εάν οι δυνάμεις της Wagner καταφέρουν να πάρουν θέση, η υποστήριξη του πυροβολικού τούς επιτρέπει να σκάψουν λαγούμια  και να εδραιώσουν τα κέρδη τους.Ο συντονισμός μεταξύ της Wagner και του ρωσικού στρατού συχνά λείπει.

Το CNN επικοινώνησε με τον αρχηγό της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν,  αυτή την εβδομάδα σχετικά με καταγγελίες για εγκλήματα από τις δυνάμεις  της οργάνωσης.

  • Ο Πριγκόζιν απάντησε σε μια δήλωση που ήταν σε μεγάλο βαθμό σαρκαστική μέσω της υπηρεσίας Τύπου του, αποκαλώντας το CNN «ανοιχτό εχθρό» προτού επιμείνει ότι η Wagner είναι μια «υποδειγματική στρατιωτική οργάνωση που συμμορφώνεται με όλους τους απαραίτητους νόμους και κανόνες των σύγχρονων πολέμων».

Η μαρτυρία αιχμαλώτου της Warner

Η μονάδα του Αντρίβ  συνέλαβε έναν ένοπλο της Wagner, του οποίου η ιστορία είναι τόσο τραγική όσο οι τακτικές της Wagner είναι πρωτόγονες και βάναυσες.

Σύμφωνα με ηχογράφηση του άνδρα που ανακρίθηκε, ο άνδρας είναι μηχανικός, αλλά είχε εμπλακεί στην διακίνηση ναρκωτικών για να βγάλει κάποια χρήματα. Προσφέρθηκε εθελοντικά να ενταχθεί στη Wagner με την πεποίθηση ότι αυτό θα εξαφάνιζε το ποινικό του μητρώο, έτσι ώστε η κόρη του να έχει λιγότερα προβλήματα μετά το όνειρό της να γίνει δικηγόρος.

«Και πότε κατάλαβες ότι είσαι απλώς κρέας;» τον ρωτάει ο Αντρίβ.

«Στην πρώτη αποστολή στη μάχη. Μας έφεραν στην πρώτη γραμμή στις 28 Δεκεμβρίου. Μας έστειλαν μπροστά χθες το βράδυ».

«Πόσα άτομα ήταν στην ομάδα;»

«Δέκα», απαντά.

Ο Αντρίβ λέει ότι είπε στον μηχανικό: «Προφανώς, ξέρεις ότι θα σκοτωθείς (στη μάχη). Αλλά φοβάσαι να πολεμήσεις για την ελευθερία σου στη χώρα σου».

«Είπε, «Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Φοβόμαστε τον Πούτιν».

Ο Αντρίβ αντιπαραβάλλει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πριν από λίγο καιρό ήταν ο κορυφαίος κωμικός της χώρας.

  • «Το πλεονέκτημά μας είναι ότι ναι, το κάνουμε, μπορούμε πραγματικά να επιλέξουμε τον τύπο που οι [Ρώσοι] αποκαλούν κλόουν. Αλλά όπως μπορούμε να δούμε, τώρα, αυτός ο τύπος είναι πραγματικά ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου, αυτή τη στιγμή, στον πλανήτη μας.

Ο Αντρίβ, ο οποίος κατάγεται από τη νοτιοδυτική πόλη της Οδησσού και εντάχθηκε εντός ημερών από την εισβολή της Ρωσίας, λέει ότι ανεξάρτητα από το πόσοι ακόμη μαχητές σταλούν να εισβάλουν στις θέσεις τους, οι Ουκρανοί θα αντισταθούν.

«Τα περισσότερα παιδιά μου είναι εθελοντές. Είχαν  καλή επιχείρηση, είχαν καλή δουλειά, καλό μισθό, αλλά ήρθαν να πολεμήσουν για την πατρίδα. Και κάνει μεγάλη διαφορά», λέει.

«Αυτός είναι πόλεμος για την ελευθερία. Δεν είναι καν ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Αυτός είναι ένας πόλεμος μεταξύ καθεστώτος και δημοκρατίας».

 

 

 

 

 

Mε πληροφορίες από CNN

Ο «πατερούλης» είναι εδώ: Ξανάστησαν άγαλμα του Στάλιν επ’ ευκαιρία της 80ης επετείου της νίκης επί των Ναζί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: