Πληθαίνουν και γίνονται πιό ισχυρές οι φωνές ότι οι Τούρκοι έχουν αφεθεί στη μοίρα τους: Η Βαβέλ ενός αυταρχικού “Σουλτάνου”

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Δεν υπάρχει τίποτα που να κάνει τον άνθρωπο πιο εύθραυστο από έναν γιγάντιο σεισμό. Καθιστά τις ανθρώπινες συγκρούσεις γελοίες, μπροστά στο θαύμα της σωτηρίας ενός παιδιού, κάτω από τα ερείπια .

Ο Εγκέλαδος που σάρωσε μεγάλες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, θύμισε όμως σε πολλούς τον Πύργο της Βαβέλ: Το γιγαντιαίο κτίσμα που προσπάθησαν οι άνθρωποι με στόχο να αυξήσουν τη φήμη και την εξουσία τους ως τον ουρανό. Ο Πύργος της Βαβέλ συμβολίζει από τότε την αλαζονεία των ανθρώπων. Και ιδίως, των ηγετών!

Ουδείς φυσικά μπορεί να κατηγορήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για το γεγονός ότι η χώρα του σαρώθηκε από τους σεισμούς. Όσο και αν η αντιπολίτευση τον χαρακτηρίζει ως «τον κύριο υπεύθυνο για αυτήν την εξέλιξη των γεγονότων», όπως υποστήριξε ο Κεμάλ Κιλιτσντάργλου, ο αρχηγός του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP.

  • Ο Ερντογάν ανέβηκε όμως στην εξουσία πριν από 20 χρόνια , μετά από έναν άλλο μεγάλο σεισμό το 1999 ,που άφησε πίσω του 18.000 νεκρούς. Και στα 20 αυτά χρόνια η κυβέρνησή του απέτυχε να προετοιμάσει τη χώρα για έναν τέτοιο σεισμό.
  • Μετά τον καταστροφικό σεισμό το 1999, είχε επιβληθεί «αντισεισμικός φόρος»- ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων λιρών.

Για να γίνουν αντισεισμικά τα νέα, δημόσια κτίρια, στις σεισμογενείς περιοχές. Αντίθετα, τα χρήματα έρεαν σε άλλες περιοχές, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση. Χρήματα του λαού, που σπαταλήθηκαν. Πέντε έξι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες –με διασυνδέσεις με την κρατική εξουσία και το κυβερνών κόμμα – ανέλαβαν να κτίσουν δημόσια κτίρια ,χωρίς να τηρηθούν οι αντισεισμικοί κανόνες. Χωρίς διαγωνισμούς. Κτίρια που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι.

Όπως το νοσοκομείο στο Ισκέντερουμ, αλλά και οι εγκαταστάσεις στο αεροδρόμιο του Χατάι. Το αεροδρόμιο που κατασκευάστηκε το 2007, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταφορά βοήθειας, γιατί ο διάδρομος έχει καταστραφεί. Ο δήμαρχος του Χατάι, Λουτφού Σαβάς, ανήκει στην αντιπολίτευση.

Ο Ερντογάν αρνήθηκε να του τηλεφωνήσει μετά τον σεισμό. Ο λόγος; Κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση μας αγνοεί». Προφανώς γιατί δεν είναι «ημέτερος».

Όπως λέει ο πολύ γνωστός Τουρκος δημοσιογράφος Μπιλγκεχάν Ουτσάκ, «δεν ήταν μοιραία όσα συμβαίνουν. Δημόσια κτίρια ισοπεδώνονται! Ποιος έδωσε αυτές τις άδειες, ποιος υπέγραψε τις εγκρίσεις, με ποιες διαδικασίες έγιναν οι διαγωνισμοί; Θα λογοδοτήσετε, θα λογοδοτήσετε για κάθε έναν από εκείνους που πεθαίνουν κάτω από τα ερείπια».

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε σήμερα τις σεισμόπληκτες περιοχές. Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας φυσικά! Για να μην ακουστούν φωνές διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας από σεισμόπληκτους που καταγγέλλουν ότι έχουν αφεθεί στη μοίρα τους.

E-mail: [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το ένα “κεφάλι” συμπληρώνει δυστυχώς το άλλο: Η κοινωνική ανισότητα αυξάνει την αδιαφορία για την προστασία του περιβάλλοντος: Ο Ηρακλής και η Λερναία Ύδρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: