Ποιος πλουτίζει από τον πόλεμο: Η BP υπερδιπλασίασε τα κέρδη της ενώ για τους βρετανούς υπερδιπλασιάστηκαν οι λογαριασμοί

FILE PHOTO Branding at a BP garage in London, Britain EPA/NEIL HALL




Ο ενεργειακός κολοσσός BP ανακοίνωσε ετήσια κέρδη ρεκόρ μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα κέρδη της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκαν στα 27,7 δισ. $ (23 δισ. £) το 2022, σε σύγκριση με 12,8 δισ. $ το προηγούμενο έτος.

Άλλες εταιρείες ενέργειας έχουν δει παρόμοιες αυξήσεις, με τη Shell να ανέφερε κέρδη ρεκόρ σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα.

Τα κέρδη οδήγησαν σε εκκλήσεις προς τις εταιρείες ενέργειας να πληρώσουν περισσότερους φόρους καθώς πολλά νοικοκυριά αγωνίζονται με τους αυξανόμενους λογαριασμούς.

Ο επικεφαλής της BP Bernard Looney είπε ότι η βρετανική εταιρεία “βοηθά στην παροχή της ενέργειας που χρειάζεται ο κόσμος” και επενδύει στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Οι τιμές της ενέργειας είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν μετά το τέλος του lockdown για τον Covid, αλλά αυξήθηκαν απότομα τον Μάρτιο του περασμένου έτους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πυροδοτώντας ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent έφτασε σχεδόν τα 128 δολάρια το βαρέλι, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει στα περίπου 80 δολάρια. Οι τιμές του φυσικού αερίου επίσης εκτοξεύτηκαν αλλά έχουν πέσει από τα υψηλά τους.

Οδήγησε σε μεγάλα κέρδη για τις ενεργειακές εταιρείες, αλλά τροφοδότησε επίσης αύξηση των λογαριασμών ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πέρυσι, οι υπουργοί εισήγαγαν έναν προσωρινό φόρο – που ονομάζεται εισφορά για τα ενεργειακά κέρδη – για τα «έκτακτα» κέρδη που πραγματοποιούνται σε εταιρείες ενέργειας.

Το επιτόκιο είχε οριστεί αρχικά στο 25%, αλλά τώρα έχει αυξηθεί στο 35% και ισχύει μόνο για τα κέρδη που προέρχονται από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η BP είπε ότι η βρετανική της επιχείρηση, η οποία αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% των παγκόσμιων κερδών της, θα πληρώσει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρο για το 2022, συμπεριλαμβανομένων 700 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω της εισφοράς για τα ενεργειακά κέρδη.

«Ανέμοι του πολέμου»

Ο Άντριου Γκρίφιθ, υπουργός Οικονομικών του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι ο απροσδόκητος φόρος πέτυχε τη «σωστή ισορροπία» μεταξύ της βοήθειας των οικογενειών με το κόστος ζωής και της εξασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου. Είπε ότι στόχος του ήταν να ενθαρρύνει την επανεπένδυση των κερδών του κλάδου πίσω στην οικονομία

Ο Νικ Μπάτλερ, παλαιότερα ανώτερο στέλεχος της BP και τώρα επισκέπτης καθηγητής στο Kings College, με τον οποίο μίλησε το BBC λόγω των γνώσεών του για τις εταιρείες φυσικού αερίου, είπε ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν θα παραμείνουν “εξαιρετικά υψηλές” για πάντα.

“Αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση. Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πέφτουν και το απροσδόκητο κέρδος που αποκομίζουν αυτές οι εταιρείες δεν θα διαρκέσει”

Ωστόσο, ο σκιώδης γραμματέας του Εργατικού Κλίματος, Εντ Μίλιμπαντ, είπε ότι τα κέρδη ήταν «εξωφρενικά» και κάλεσε την κυβέρνηση να αυξήσει τον προσωρινό φόρο.

Η κυβέρνηση χρειάστηκε να παρέμβει για να περιορίσει τους οικιακούς λογαριασμούς ενέργειας, με το μέσο σπίτι να πληρώνει τώρα 2.500 λίρες ετησίως, αν και αυτό εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιο από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Το ανώτατο όριο των λογαριασμών θα αυξηθεί επίσης στις 3.000 λίρες από τον Απρίλιο, αν και οι αναλυτές αναμένουν ότι τα νοικοκυριά θα πληρώσουν λιγότερο από αυτό λόγω της πρόσφατης πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Εκτός από την ανακοίνωση κερδών ρεκόρ, η BP αύξησε την πληρωμή της στους μετόχους κατά 10%.

Τα αποτελέσματα της BP ακολουθούν παρόμοια ισχυρά κέρδη που ανακοινώθηκαν από τους ανταγωνιστές Shell, Exxon Mobil και Chevron την περασμένη εβδομάδα.
Με πληροφορίες από bbc.com
Ελλάδα Αθήνα

Μυστήριο μετά από 5 μήνες παραμένει ο αυτουργός των μεγάλων διαρροών στον Nord Stream : Οι Γερμανοί “αθωώνουν” τους Ρώσους



Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: