Πέθανε στα 88 του χρόνια ο Πάκο Ραμπάν: O εκκεντρικός σχεδιαστής που η Κοκό Σανέλ βάφτισε ΄μεταλλουργό’ της μόδας [videos]

FILE PHOTO Ο Ισπανός σχεδιαστής μόδας Πάκο Ραμπάνε EPA/MONSERRAT T. DIEZ




Ο Ισπανός σχεδιαστής μόδας Πάκο Ραμπάν, που φημιζόταν γα τα μεταλλικά του φορέματα, πέθανε σε ηλικία 88 ετών στη Γαλλία, στη Βρετάνη, ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καταλανικός όμιλος Puig, στον οποίο ανήκει το εμπορικό σήμα που φέρει το όνομά του. H Κοκό Σανέλ τον αποκαλούσε “ο μεταλλουργός”.

“Με βαθιά λύπη, ο όμιλος Puig ανακοινώνει τον θάνατο του Πάκο Ραμπάν”, αναφέρει η ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας πληροφορία της εφημερίδας της περιφέρειας Le Télégramme. Ο μόδιστρος πέθανε στο χωριό Πορτσάλ όπου κατοικούσε, διευκρίνισε εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Σημαντική προσωπικότητα της μόδας, με όραμα τολμηρό, επαναστατικό, προκλητικό που χαρακτηριζόταν από μια μοναδική αισθητική. Θα παραμείνει σημαντική πηγή έμπνευσης για τις ομάδες της μόδας και των αρωμάτων του Puig, που εργάζονται από κοινού σε μόνιμη βάση για να εκφράσουν τους ριζοσπαστικά μοντέρνους κώδικες του Πάκο Ραμπάν”, δήλωσε ο Μαρκ Πουίγκ, πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, τον οποίο επικαλείται ανακοίνωση.

Ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπέσα, πρόεδρος του τμήματος “ομορφιά και μόδα” του Puig, από την πλευρά του απέτισε φόρο τιμής στο “ριζοσπαστικό και επαναστατικό πνεύμα” του σχεδιαστή.

“Ποιός άλλος θα μπορούσε να προτρέψει τις Παριζιάνες που ακολουθούν τη μόδα να ζητούν φορέματα από πλαστικό, από μέταλλο; Ποιος άλλος από τον Πάκο Ραμπάν θα μπορούσε να φανταστεί ένα άρωμα με την ονομασία ‘Calandre’ — η γαλλική λέξη σημαίνει ‘μάσκα αυτοκινήτου’ και να το κάνει σύμβολο της σύγχρονης θηλυκότητας;” πρόσθεσε.

Γεννημένος στις 18 Φεβρουαρίου 1934 στην ισπανική Χώρα των Βάσκων, στο Σαν Σεμπαστιάν όπου η μητέρα του εργαζόταν στον ισπανικό οίκο μόδας Κριστόμπαλ Μπαλενθιάγα, ο Πάκο Ραμπάν — το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Φρανσίσκο Ραμπανέντα Κουέρβο — ήταν διπλωματούχος Αρχιτεκτονικής από τη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι.

Ο πατέρας του, ο στρατηγός Ραμπαντένα Ροστίγκο, που διοικούσε τη φρουρά της Γκερνίκα, τουφεκίστηκε από τους στρατιώτες του Φράνκο το 1936. Το 1939 η οικογένεια κατέφυγε στη Γαλλία.

Ο Πάκο Ραμπάν άρχισε την καριέρα του φτιάχνοντας αξεσουάρ, κοσμήματα, γραβάτες, κουμπιά που πρότεινε στους οίκους Ντιόρ, Σεντ-Λοράν και Καρντέν, προτού αφοσιωθεί με τη σειρά του στη μόδα για να της δώσει νέα πνοή με τα νέα υλικά και τις νέες τεχνικές.

Καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο σχεδιαστής, ο οποίος ασχολήθηκε ενδελεχώς με τον εσωτερισμό, ξεχώρισε επίσης για τις εκκεντρικές δηλώσεις του και τις επικίνδυνες προβλέψεις του. “Ασχολούμαι με τον εσωτερισμό από τα πρώτα παιδικά μου χρόνια. Η μητέρα μου ήταν πραγματίστρια αλλά η γιαγιά μου ήταν σαμάνα. Αυτή με μύησε στη γνώση του κόσμου πολύ νωρίς”.

Το 1999, είχε ανακοινώσει για παράδειγμα σε ένα από τα βιβλία του την καταστροφή του Παρισιού από την πτώση του σταθμού Μιρ, βασιζόμενος σε μια πολύ προσωπική ανάγνωση των προφητειών του Νοστράδαμου.

Την ίδια χρονιά, ο οίκος σταμάτησε τη δραστηριότητά του στην υψηλή ραπτική για να επικεντρωθεί στο πρετ-α-πορτέ.

Παίρνοντας σταδιακά αποστάσεις, ο Πάκο Ραμπάν συνέχισε να εμφανίζεται στις κριτικές επιτροπές των φεστιβάλ μόδας.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Το Museum of Sex της Νέας Υόρκης αποκτά «αδελφάκι» στο Μαϊάμι: Εγκαίνια με 20.000 εκθέματα για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: