Ο σεισμός… έστειλε τον Μπλίνκεν εκτός προγράμματος στην Τουρκία: Μπορεί να αλλάξει κάτι επί της ουσίας;

epa10473927 (L-R) United States Secretary of State Antony Blinken and German Foreign Minister Annalena Baerbock greet one another at their bilateral meeting at the 2023 Munich Security Conference (MSC) in Munich, Germany, 17 February 2023. EPA/JOHANNES SIMON / POOL




Μετά τη Διάσκεψη του Μονάχου, επόμενος σταθμός του Αμερικανού υπ. Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είναι η Άγκυρα για συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τελικός σταθμός του η Αθήνα.

Ο Μπλίνκεν φτάνει σήμερα στην Τουρκία. Είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας που ξεκίνησε από την Γερμανία και τη Διάσκεψη του Μονάχου. Θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα τις επόμενες μέρες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει πως δεν προβλεπόταν αυτός ο σταθμός στην περιοδεία Μπλίνκεν, όμως φαίνεται ότι μετά τον καταστροφικό σεισμό προστέθηκε και η Άγκυρα στο ταξίδι του.

Πέρα από τα θέματα της βοήθειας για την επούλωση των πληγών μετά το φονικό πέρασμα του εγκέλαδου, ο Άντονι Μπλίνκεν έχει στην ατζέντα του και το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ακόμη προχθές η Άγκυρα, δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι περιμένει αλλαγή στάσης, τουλάχιστον από την Σουηδία, για να εγκρίνει την ένταξη και αυτής της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν με κάθε τρόπο αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή επιδιώκοντας σύμπνοια στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική πτέρυγα για να αυξήσουν τις πιέσεις προς την Ρωσία, η οποία ξεκίνησε τον πόλεμο με την Ουκρανία.

Νέα σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας με επίκεντρο την οικονομία

Όσο και να μην προτάσσεται, καθώς κυριαρχεί το θέμα του σεισμούστην Τουρκία, σαφώς αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι και η αγορά των F-16 όπως και η αναβάθμιση αυτών που διαθέτει η Τουρκία.

Eίναι δεδομένο πως η Άγκυρα περιμένει μία διαφορετική αντιμετώπιση. Το ίδιο όμως προσμένουν και Ηνωμένες Πολιτείες καθώς προέχει πλέον η ανοικοδόμηση μιας τεράστιας περιοχής της Τουρκίας. Μια καταστροφή που επηρέασε  13 εκατομμύρια πληθυσμού και μία έκταση που είναι μεγαλύτερη από πολλές άλλες χώρες.

Η ανοικοδόμηση θα στοιχίσει πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Δυσβάσταχτο κόστος για την τουρκική οικονομία, γεγονός που θέτει τον Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον σοβαρών διλημμάτων  και μάλιστα τέσσερις μήνες πριν από την ημερομηνία εκλογών, που έχει πει δημόσια δηλώσει ο ίδιος.

Ανεξάρτητα από το αν επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή αναβολή της ημερομηνίας των εκλογών, το οικονομικό βάρος που θα προστεθεί στην δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, είναι αυτό που θα καθορίσει και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Έτσι πιθανότατα ξεκινάει μία νέα σελίδα στις σχέσεις της Τουρκίας και με τις γειτονικές χώρες αλλά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα έχει στο επίκεντρο πρώτα απ’ όλα την οικονομία.

Με πληροφορίες από DW / Ανδρέας Ρομπόπουλος
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Δένδιας για αλλαγή τόνου της Τουρκίας: Eυπρόσδεκτη αλλά να μην συσχετίζουμε τη βοήθεια της Ελλάδας με τις γεωπολιτικές εξελίξεις…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: