Ο Μπλίνκεν χαιρετίζει την “παύση” στις εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας: Να επιστρέψουμε στη διπλωματία, συμβουλεύει ο υπουργός…

epa10481784 US Secretary of State Antony Blinken speaks during the inauguration of the new US Embassy building in Athens, Greece, 21 February 2023. EPA, VLACHOS ALEXANDROS




To αμερικανικό πρακτορείο Associated Press σε ανταπόκριση από την Αθήνα του Derek Gatopoulos μεταδίδει ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken) προέτρεψε την Τρίτη τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να χαμηλώσουν τη ρητορική, καθώς και οι δύο χώρες οδεύουν προς τις εθνικές εκλογές.

Είναι ακόμα μια προσπάθεια για να ενισχύσουν οι ΗΠΑ την ενότητα στη διατλαντική συμμαχία, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πλησιάζει στην επέτειό της.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Blinken welcomes ‘time out’ on Greece-Turkey tension – Ο Μπλίνκεν χαιρετίζει την «παύση» στις εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας

Ο κ. Blinken συναντήθηκε με αξιωματούχους στην Αθήνα μετά από μια στάση στην Τουρκία, όπου επισκέφθηκε περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τους καταστροφικούς πρόσφατους σεισμούς.

Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν μία παύση στις μακροχρόνιες διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο, στον απόηχο των σεισμών που έχουν σκοτώσει περίπου 45.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία.

Ο Blinken είπε ότι ελπίζει ότι η παύση θα δώσει την ευκαιρία να επιστρέψουμε στη διπλωματία.

«Είναι εντελώς προς το συμφέρον μας και πιστεύω προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας να βρουν τρόπους επίλυσης των μακροχρόνιων διαφορών», είπε σε δημοσιογράφους στην Αθήνα την Τρίτη. «Και να το κάνουμε μέσω του διαλόγου, μέσω της διπλωματίας, για να το κάνουμε ειρηνικά, και εν τω μεταξύ να μην προβούμε σε μονομερείς ενέργειες ή να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε φορτισμένη ρητορική που μόνο θα δυσκόλευε τα πράγματα».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αναμένεται να διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο, ενώ η Τουρκία τον Ιούνιο.

«Και οι δύο χώρες οδεύουν σε εκλογές. Αυτό σίγουρα δημιουργεί, μερικές φορές, κίνητρα για ενασχόληση με ρητορική, που μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα», είπε ο Blinken.

Στην Αθήνα, ο Blinken συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας, συνεχίζοντας τις συζητήσεις για την εμβάθυνση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας που έχει επεκταθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

«Είμαστε όλοι συντετριμμένοι για την ανθρωπιστική καταστροφή που έπληξε τους γείτονές μας», είπε ο κ.Μητσοτάκης στον κ. Blinken αργά τη Δευτέρα. «Νομίζω ότι αυτή η φρικτή καταστροφή έχει αποδείξει ότι υπάρχει μια βαθιά σύνδεση μεταξύ των δύο λαών μας. Μπορεί να έχουμε μεγάλες, σημαντικές πολιτικές διαφορές, αλλά οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας είναι εκεί».

Η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για υποθέσεις διεθνούς ασφάλειας, συνόδευσε τον Blinken στο ευρωπαϊκό του ταξίδι και τη Δευτέρα επισκέφθηκε στρατιωτικές βάσεις και λιμενικές εγκαταστάσεις στη Βόρεια Ελλάδα, όπου στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει παραχωρηθεί πρόσβαση τα τελευταία χρόνια.

Αυτά περιλαμβάνουν μια βάση κοντά στη Λάρισα, στην κεντρική Ελλάδα, που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ για drones MQ-9 Reaper, και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, κοντά στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, που έχει γίνει σημαντικός κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης για τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ με προορισμό την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Blinken ζήτησε να γίνουν δεκτές η Σουηδία και η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, κάτι που καθυστέρησε από τις ανησυχίες της Άγκυρας για απειλές κατά της ασφάλειας που περιγράφει ως τρομοκρατία. Επίσης, επέκρινε δριμύτατα το Ιράν ότι παρείχε στη Ρωσία επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ότι απέτυχε να συμμετάσχει σε συνομιλίες για τα πυρηνικά με διεθνή υποστήριξη.

Ερωτηθείς την Τρίτη εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποθάρρυναν το Ισραήλ να αναλάβει στρατιωτική δράση, με στόχο να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, ο Blinken απάντησε:

«Οι χώρες λαμβάνουν κυρίαρχες αποφάσεις για τη δική τους ασφάλεια και φυσικά αυτό δεν διαφέρει όταν πρόκειται για το Ισραήλ ή οποιαδήποτε χώρα. Δεν μπορούμε να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις για αυτούς».

ΠΗΓΗ: πρακτορείο Associated Press – Ανταπόκριση από την Αθήνα του Derek Gatopoulos

Μοναδικό «μαύρο πρόβατο» του ΝΑΤΟ ο εμμονικός Ερντογάν: Η Ουγγαρία θα επικυρώσει στις αρχές Μαρτίου την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη συμμαχία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: