Κατέρριψαν το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις [βίντεο]

Η στιγμή της κατάρριψης του Κινεζικού μπαλονιού πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Photo via Twitter Sam Guichelaar @SamGuichelaar




Με εντολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέρριψαν το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού ο οποίος επιβεβαίωσε την είδηση, η κατάρριψη έγινε πάνω από τη θάλασσα στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Λίγο αργότερα την είδηση επιβεβαίωσε και το Πεντάγωνο. Σύμφωνά με την ανακοίνωση που εξέδωσε:

«Οι ΗΠΑ κατέρριψαν απόψε το κινεζικό μπαλόνι που πετούσε εδώ και πολλές ημέρες στον εναέριο χώρο τους.

Ένα αμερικανικό μαχητικό κατέρριψε το μπαλόνι στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας, απαντώντας στην «απαράδεκτη παραβίαση» της αμερικανικής κυριαρχίας».

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δώσει από την Τετάρτη την έγκρισή του για την κατάρριψη, εφόσον η αποστολή αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς να διακυβευτεί η ζωή Αμερικανών πολιτών.

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι αυτό χρησιμοποιήθηκε από την Κϊνα σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές τοποθεσίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και ότι καταρρίφθηκε εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων.

Στα πλάνα που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα Fox News και CNN, διακρίνεται το μπαλόνι να χάνει ύψος και να πέφτει κατακόρυφα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «θα ασχοληθούν» με το μπαλόνι, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν θα δώσει εντολή για την κατάρριψή του, περιορίστηκε σε ένα «θετικό» νεύμα, υψώνοντας τον αντίχειρά του.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) λίγες ώρες πριν από την κατάρριψη έκλεισε τρία αεροδρόμια στη Βόρεια και Νότια Καρολίνα και απαγόρευσε όλες τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών σε μια έκταση 100 τετραγωνικών μιλίων πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό κατά μήκος των ακτών της Νότιας Καρολίνας.

Σε ένα έγγραφο που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της η FAA προειδοποιούσε ότι ο στρατός μπορεί να κάνει χρήση φονικής βίας στην περίπτωση που αεροπλάνα παραβιάσουν αυτές τις απαγορεύσεις και δεν συμμορφωθούν με την εντολή να φύγουν.

Ξεκινά επιχείρηση κατάρριψης του Κινέζικου μπαλονιού; Κλείνουν για «λόγους ασφαλείας» τρία αεροδρόμια σε Βόρεια και Νότια Καρολίνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: