Η “Διπλωματία των Σεισμών” δεν μας φοβίζει: Είναι ο “σεισμός” που θα μπορούσε να προκαλέσει η κακή διπλωματία που μας τρομάζει… (video)

Ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισκέφθηκε τισ περιοχές ου καταστράφηκαν από τους σεισμούς. Φωτογραφία via Mevlüt Çavuşoğlu, @MevlutCavusoglu




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Αθήνα

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε την «μεταμόρφωση» της Τουρκίας από άγριο ανήμερο θηρίο σε «αθώα περιστερά» μετά τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε ο τελευταίος σεισμός, και ο οποίος κτύπησε αλύπητα την κατοχική χώρα και τη Συρία.

Οι ανθρώπινες απώλειες είναι τρομακτικές και οι αγνοούμενοι, χαμένοι προφανώς κάτω από τα ερείπια, είναι χιλιάδες.

Υπό το βάρος αυτής της εθνικής τραγωδίας, που θα επηρεάσει την Τουρκία σε όλους τους τομείς, βλέπουμε τους Τούρκους αξιωματούχους να έχουν αφαιρέσει τις σφαίρες από τα όπλα τους και να στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας, τα οποία γίνονται δεκτά από τον ελληνικό λαό με θετικότητα, χωρίς όμως να εξαφανίζεται η μεγάλη ανησυχία, που είχαν προκαλέσει οι άνευ προηγουμένου τουρκικές απειλές.

Μακάρι να εννοεί όσα λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ελπίζουμε ότι οι δηλώσεις του δεν γίνονται υπό την πίεση του φονικού σεισμού. Θέλουμε να πιστέψουμε ότι είναι ειλικρινείς. Και να δώσουν πραγματικά μία ευκαιρία στην ειρήνη, χωρίς όμως να απαιτούν -στο τραπέζι της όποιας διαπραγμάτευσης- τα ελληνικά νησιά και τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου.

  • Ο Τσαβούσογλου, μιλώντας στο κανάλι OPEN (Μαρία Ζαχαράκη) και στον Αντέννα (Γιώργο Γρηγοριάδη), αφιέρωσε ξανά θερμά λόγια για την Ελλάδα. Βλέπετε, τα ελληνικά σωστικά συνεργεία έγραψαν ξανά σελίδες δόξας στις σεισμοπαθείς περιοχές, σώζοντας τουρκικές ζωές.
  • Επίσης, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια φαίνεται θα αποδειχθεί ο καταλύτης για να λειτουργήσει ξανά η «Διπλωματία των Σεισμών».

Οι Τούρκοι πρέπει να σοβαρευτούν και να σταματήσουν τα μασκαραλίκια. Διότι είδα και μία προσπάθεια από τον καμπόσο Τσαβούσογλου να παίξει και ένα επικοινωνιακό παιγνίδι με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία.

Ο σεισμός επέβαλε τελικά την επίσκεψη, αν και οι σχέσεις της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον παραμένουν «παγωμένες» παρά τα γλυκά λόγια των εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης ότι δήθεν η Τουρκία είναι ένας καλός και πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Διότι ΔΕΝ είναι.

Είναι ο Δούρειος Ίππος, εκτός των πολλών άλλων αρνητικών, της Ρωσίας στη Δυτική Συμμαχία. Δεν το υποστηρίζουμε εμείς, αλλά οι πιο σημαντικοί Αμερικανοί αναλυτές.

Μπορούμε να εικάσουμε, λοιπόν, ότι οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου μπορεί να έγιναν και με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν στην Τουρκία και την Ελλάδα. Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι στην ουσία ο Τούρκος υπουργός στέλνει μήνυμα στον Αμερικανό ομόλογό του ότι με χαρά θα δεχθεί να αναλάβει δράση και να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου την Αθήνα και την Άγκυρα. Δεν δικαιολογείται αλλιώς η επίθεση φιλίας, η οποία είναι βεβαίως μία εκ των ολλών, τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι «η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επέκτεινε τη στήριξή της προς την Τουρκία και έστειλε ομάδες έρευνας και διάσωσης και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης».

Συνέχισε αυτή την «επίθεση φιλίας» με λόγια, τα οποία υπό άλλες συνθήκες, θα προκαλούσαν συγκίνηση. Είναι γεγονός πως νιώθει κανείς ότι η Τουρκία είναι πατημένη κάτω στη γη.

«Ήρθε ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας στο Χατάι και είδαμε πόσο ολέθριος ήταν ο σεισμός στις δέκα επαρχίες, βασικά στις έντεκα, αλλά ειδικά στο Χατάι», τόνισε ο Τσαβούσογλου για τις περιοχές όπου ζούσαν 13 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες. Και προχώρησε με ευχαριστίες:

«Ευχαριστούμε όλες τις ελληνικές ομάδες και τους φίλους μας εκεί από τις διάφορες χώρες για την υποστήριξή τους. Οι Έλληνες εξέφρασαν επίσης στην πραγματικότητα την στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους, είδαμε και τα τηλεοπτικά προγράμματα. Στο παρελθόν επίσης υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλον.

Εννοώ ως γείτονες, υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλον ως άνθρωποι και τα κράτη όποτε αντιμετωπίζαμε τέτοιες κρίσεις, καταστροφές. Ναι, είχαμε διαφωνίες, είχαμε θέματα σε εκκρεμότητα ανά διαστήματα και δυστυχώς είχαμε κλιμακώσεις.

Όμως όπως συζητήσαμε με τον Νίκο Δένδια, νομίζω πως πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση και να μην περιμένουμε άλλη καταστροφή για να δουλέψουμε μαζί».

  • Διαβάζουμε ξανά και ξανά τα λόγια του και δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι προέρχονται από ένα άνθρωπο, που μέχρι πριν από δέκα μέρες απειλούσε χωρίς ντροπή την Ελλάδα.
  • Ο δε πρόεδρος του, ο ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν …υποσχόταν ότι θα ρίξει πυραύλους που θα κτυπήσουν την Αθήνα.

Και τώρα; Ευχαριστούν τον ελληνικό λαό που άδολα βοήθησε μία πολύ εχθρική χώρα, η οποία κατέχει το 40% της Κύπρου μας και απειλεί με κατάληψη τα νησιά του Αιγαίου και την κυπριακή ΑΟΖ.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τη γειτονική χώρα του Αττίλα, η οποία δύσκολα θα συνέλθει από τον καταστρεπτικό σεισμό. Ουδείς θα διαφωνήσει με την τουρκική πρόταση για διάλογο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αφορά καμία εκ των απαράδεκτων και παράνομων απαιτήσεων της.

Ακόμα, πρέπει να καταλάβουν οι ελίτ των Αθηνών και της Λευκωσίας ότι χωρίς λύση του Κυπριακού στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, δεν θα ομαλοποιηθούν ποτέ οι σχέσεις με την Τουρκία όσο και να ενεργοποιηθεί η «Διπλωματία των Σεισμών». Διότι οι λέξεις, η διπλωματία και οι σεισμοί, ομιλούν από μόνες τους. Ο “σεισμός” της διπλωματίας είναι που με τρομάζει…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Είναι η Τουρκία επικίνδυνη για τους γείτονές της μετά τους σεισμούς; “Παίρνει” τον Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίσει τις πολεμικές κραυγές; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: