“Δεν υπάρχει εναλλακτική από τη νίκη της Ουκρανίας:” Μήνυμα του Ζελένσκι στην έναρξη της Συνδιάσκεψης Ασφαλείας στο Μόναχο

Ukraine’s President Volodymyr Zelensky appears on screen and speaks via video link during the opening of the 59th Munich Security Conference (MSC) in Munich, Germany, 17 February 2023. More than 500 high-level international decision-makers meet at the 59th Munich Security Conference in Munich during their annual meeting from 17 to 19 February 2023 to discuss global security issues. EPA/Anna Szilagyi




«Δεν υπάρχει εναλλακτική από τη νίκη της Ουκρανίας, καμία εναλλακτική από την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, καμία εναλλακτική από την ενότητα της Δύσης έναντι της Ρωσίας», δήλωσε μέσω βιντεοκλήσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι κατά την έναρξη της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και κάλεσε εκ νέου τη Δύση να ενισχύσει στρατιωτικά τη χώρα του.

«Ήμουν εδώ και πέρυσι και ήλπιζα ότι θα μας στήριζαν, αλλά οι δυτικές χώρες μας βοήθησαν μόνο όταν ήταν ήδη πολύ αργά», σημείωσε ο κ. Ζελένσκι, ο οποίος είχε απευθύνει δραματική έκκληση από το βήμα της Διάσκεψης, μόλις πέντε ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική. Πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε και υπερασπίζουμε τη χώρα μας», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος και ευχαρίστησε επανειλημμένα «τον Όλαφ (Σολτς) και τον Εμανουέλ (Μακρόν) και όλους όσοι μας στηρίζουν».

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο συμβιβασμού με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από την απελευθέρωση της Ουκρανίας – για το καλό όλου του ελεύθερου κόσμου. «Οι Δαυίδ αυτού του κόσμου πρέπει να νικήσουν τους Γολιάθ όπως ο Βλάντιμιρ Πούτιν, να νικήσουν τους Πούτιν όλου του κόσμου. Ο Δαυίδ όμως δεν νίκησε μόνο χάρη στην αποφασιστικότητά του, αλλά και χάρη στην πράξη του και χάρη στην πέτρα που σήκωσε και πέταξε», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος και πάλι στην ανάγκη συνέχισης της στήριξης με στρατιωτικό υλικό και ζητώντας «μεγαλύτερη ταχύτητα» στην παράδοση εξοπλιστικών συστημάτων και κυρίως σύγχρονων αρμάτων μάχης. «Διαφορετικά ούτε η Δύση θα έχει ένα λεπτό ησυχίας. Το Κρεμλίνο θα μπορούσε να καταστρέψει την ασφάλεια όλων των συγκεντρωμένων στο Μόναχο», προειδοποίησε.

Ο ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι ο ρώσος πρόεδρος θα συνεχίσει την επίθεση. «Κανείς μας δεν μπορεί να καταλάβει τι κάνει ο Πούτιν. Αλλά φοβάται να μην εξευτελιστεί και στο εσωτερικό της χώρας του», πρόσθεσε, ενώ αξιολόγησε ως μάλλον απίθανη την άμεση εμπλοκή της Λευκορωσίας στον πόλεμο. «Οι περισσότεροι Λευκορώσοι δεν θέλουν να πολεμήσουν τους Ουκρανούς. Θα ήταν μεγάλο λάθος για τον Λουκασένκο – δεν έχει ούτε αρκετές δυνάμεις ούτε πόρους. Αν μας επιτεθούν, οι στρατιώτες θα πεθάνουν», δήλωσε.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ ανταπόκριση Φ.Καραβίτη
Γερμανία Βερολίνο 

“Ολα τα δυνατά μέσα στο τραπέζι” για να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα το Ιράν, προειδοποιεί ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: