Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης: Οι αριθμοί και οι πιθανότητες του δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από προεκλογικό debate στο ΡΙΚ. Φωτογραφία ΡΙΚ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΝΤΑ*

Εάν εξετάσουμε το ενδεχόμενο του τελικού αποτελέσματος των Προεδρικών εκλογών με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, παρατηρούμε ότι υπάρχει μια δεξαμενή «διαθέσιμων» ψήφων που αριθμοί στις 152.457. Αυτοί είναι οι ψηφοφόροι που επέλεξαν άλλο υποψήφιο από τους Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη. Η μετακίνηση αυτών των ψηφοφόρων θα κρίνει και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Αν λάβουμε υπόψη και τα δεδομένα των προηγούμενων δύο προεδρικών εκλογών, παρατηρούμε ότι στον δεύτερο γύρο αλλάζει ο αριθμός των ψηφοφόρων και ο αριθμός των έγκυρων ψήφων. Το 2013, στον πρώτο γύρο ψήφισαν 453.534 (83.14%) και στο δεύτερο γύρο 445.009 (81.58%).

Στον πρώτο γύρο οι έγκυρες ψήφοι ήταν 441.256 και στον δεύτερο 412.232. Το 2018, στον πρώτο γύρο ψήφισαν 395.949 (71.88%) και στον δεύτερο γύρο 407.475 (73.97%). Οι έγκυρες ψήφοι στον πρώτο γύρο το 2018 ήταν 386.611 και στον δεύτερο 384.524. Παρατηρούμε, ότι το 2013 η συμμετοχή και οι έγκυρες ψήφοι στον δεύτερο γύρο ήταν λιγότερες από τον πρώτο γύρο. Το 2018, η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη στον δεύτερο γύρο, αλλά οι έγκυρες ψήφοι ήταν πάλι λιγότερες.

Έχει λοιπόν μια αξία να εξεταστεί και η ενδεχόμενη επίδραση που θα έχει στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών την ερχόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, η ενδεχόμενη διαφοροποίηση του ποσοστού προσέλευσης και του ποσοστού των έγκυρων ψήφων, καθώς και την επίδραση της διαφοροποίησης αυτής σε ψήφους προς τον κ. Χριστοδουλίδη και τον κ. Μαυρογιάννη.

  • Αν αναλύσουμε τη δυναμική και τις προοπτικές για τον κάθε υποψήφιο, παρατηρούμε ότι στον πρώτο γύρο, τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 397.317. Αν αφαιρεθούν οι ψήφοι που έλαβαν οι κκ. Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης, τότε η δεξαμενή από την οποία διεκδικούν ψήφους ανέρχεται σε 152.457 και σε ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 61.6% (πάντα επί των εγκύρων ψηφοδελτίων).

Για να κερδίσει τις εκλογές, ο κ. Χριστοδουλίδης χρειάζεται (εφόσον μιλάμε για τον ίδιο αριθμό έγκυρων ψήφων στο ίδιο ποσοστό συμμετοχής), 71.350 επιπλέον ψήφους. Ο κ. Μαυρογιάννης χρειάζεται 81.108 επιπλέον ψήφους.

Από τη δεξαμενή των “διαθέσιμων” ψήφων, οι 103.748 ψήφισαν Α. Νεοφύτου, οι 23.998 Χ. Χρίστου, 8137 Α. Δημητριάδη, 6326 Κ. Χριστοφίδη, 5287 Γ. Κολοκασίδη και 2576 άλλους υποψηφίους.

Ενδεχομένως, όπως βλέπουμε σε όλες τις προεδρικές εκλογές τον δεύτερο γύρο, η συμμετοχή και οι έγκυρες ψήφοι να μεταβληθούν. Εάν περιορίσουμε την ανάλυση στα δεδομένα του πρώτου γύρου, ο κ. Χριστοδουλίδης έχει πρόσβαση στη μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων Α. Νεοφύτου και στη δεξαμενή του Γ. Κολοκασίδη. Η δεύτερη μεγαλύτερη δεξαμενή είναι εκείνη του Χ. Χρίστου, στην οποία δεν μπορεί να αναμένουμε να έχει πρόσβαση ο κ. Μαυρογιάννης.

Ο κ. Μαυρογιάννης έχει πρόσβαση στη δεξαμενή Α. Δημητριάδη και προσδοκά στη μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση στη μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων του Α. Νεοφύτου.

Η δεξαμενή του κ. Κ. Χριστοφίδη δεν είναι καθόλου αμελητέα, αλλά δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί η μετακίνησή της.

Σε ένα μετριοπαθές σενάριο όπου ο κ. Χριστοδουλίδης θα κερδίσει 60% της δεξαμενής Νεοφύτου, 40% της δεξαμενής Χρίστου και 75% της δεξαμενής Κολοκασίδη, εξασφαλίζει 75.808 επιπλέον ψήφους και κερδίζει τις εκλογές. Ακόμα και σε περίπτωση που εξασφαλίσει το 56% της δεξαμενής Νεοφύτου, πάλι κερδίζει τις εκλογές.

  • Με βάση αυτό το σενάριο, για να κερδίσει ο κ. Μαυρογιάννης τις εκλογές, χρειάζεται πέραν του 64% της δεξαμενής Νεοφύτου, το 100% των δεξαμενών Α. Δημητριάδη και Κ. Χριστοφίδη και επιπλέον 246 ψήφους.

Η εκτίμησή μου είναι ότι, εφόσον τα δεδομένα της συμμετοχής και των έγκυρων ψήφων κινηθούν στο ίδιο επίπεδο με τον πρώτο γύρο – και σύμφωνα με την εμπειρία των προηγούμενων Προεδρικών Εκλογών – ο Ν. Χριστοδουλίδης θα κερδίσει τις εκλογές με κατά το ελάχιστο (σε ένα μετριοπαθές σενάριο) 203.000 ψήφους και το μέγιστο 218.870 ψήφους, δηλαδή θα κινηθεί (στο μετριοπαθές σενάριο) στο 50.1% μέχρι (στο αισιόδοξο σενάριο) στο 54.2% (χωρίς να υπολογίζεται η διείσδυσή του σε άλλες δεξαμενές ψήφων πέρα από εκείνες των Νεοφύτου, Χρίστου και Κολοκασίδη). Λογικά, μπορεί να κινηθεί ανάμεσα σε αυτό το περιθώριο ή και να το ξεπεράσει.

Η ανατροπή αυτής της προοπτικής, δηλαδή η δυνατότητα να χάσει ο κ. Χριστοδουλίδης τις εκλογές, μπορεί να συμβεί εάν δημιουργηθεί μια συγκυρία δεδομένων, όπως ο κ. Μαυρογιάννης να διεισδύσει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 62-64% της δεξαμενής Νεοφύτου, αυξηθεί ο αριθμός των έγκυρων ψήφων προς τον κ. Μαυρογιάννη από ψηφοφόρους που δεν συμμετείχαν στη πρώτη Κυριακή με αναλογία 4:2 υπέρ του, να υπάρξει μαζική αποχή από τη δεξαμενή του κ. Νεοφύτου, καθώς εκείνοι που θα συμμετάσχουν στις εκλογές από τη δεξαμενή Νεοφύτου να είναι κατ’ αναλογία υπέρ του κ. Μαυρογιάννη.

Διάφοροι συνδυασμοί πιθανοτήτων μπορεί να εξεταστούν. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα των εκλογών θα το κρίνει μια μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων της φιλελεύθερης δεξιάς και της εθνικιστικής δεξιάς.

* Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: