Άρθρο-“κόλαση” για τον ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν: Ίσως είναι καιρός να αποβληθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ, γράφει ο έγκυρος ιστότοπος 19FortyFive

President Recep Tayyip Erdoğan visited the tomb of Ertuğrul Ghazi after performing the Friday prayer at Ertuğrul Ghazi Mosque in Bilecik’s district of Söğüt. Photo via Turkish Presidency




Ο έγκυρος ιστότοπος «19FortyFive» σε άρθρο του George Monastiriakos τονίζει ότι το περιβάλλον ασφαλείας της Ευρώπης έχει αλλάξει από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία.

Η ουδετερότητα δεν εγγυάται πλέον ασφάλεια από τη ρωσική επιθετικότητα. Η εισβολή σηματοδοτεί μια ιστορική καμπή για τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Παρόλο που η κοινή τους ένταξη θα βοηθούσε στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας, ενισχύοντας παράλληλα την αρχιτεκτονική ασφάλειας του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να ασκήσει βέτο στις αιτήσεις τους.

Δυστυχώς, η Τουρκία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί τη Συμμαχία σε μια εποχή που το ΝΑΤΟ χρειάζεται περισσότερο την ενότητα. Εάν ο Ερντογάν εμποδίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο Ελεύθερος Κόσμος θα πρέπει να αποβάλει την Τουρκία από τη Συμμαχία.

  • Ο ατελείωτος κατάλογος παραβιάσεων της Τουρκίας

Το ΝΑΤΟ είναι κάτι περισσότερο από μια απλή στρατιωτική συμμαχία. Είναι μια κοινότητα κρατών με κοινά συμφέροντα και κοινές δημοκρατικές αξίες.

Το άρθρο 2 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ ορίζει ότι τα μέλη πρέπει να ενισχύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς τους, να προωθήσουν συνθήκες σταθερότητας και ευημερίας και να εξαλείψουν τις συγκρούσεις στις διεθνείς οικονομικές τους πολιτικές. Κατά την τελευταία του θητεία, ο Ερντογάν έκανε ακριβώς το αντίθετο.

Πράγματι, έχει αποδυναμώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Τουρκίας, έχει εφαρμόσει αντικρουόμενες διεθνείς οικονομικές πολιτικές και έχει αποσταθεροποιήσει τη Συμμαχία. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία παραβίασε το άρθρο 2 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού.

Η Τουρκία εκβίασε τη Σουηδία και τη Φινλανδία, έχει φυλακίσει περισσότερους δημοσιογράφους από τη Ρωσία, έχει φιλοξενήσει μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Χαμάς και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, έχει θέσει σε κίνδυνο Αμερικανούς στρατιώτες στη Συρία, απείλησε να εισβάλει στην Ελλάδα, εταίρο του ΝΑΤΟ, παραβίασε το εμπάργκο όπλων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Λιβύης, αγόρασε ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό και έτσι έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια του προγράμματος των μαχητικών F-35 stealth, βοήθησε τους μαχητές του ISIS να περάσουν τα σύνορα της Τουρκίας προς τη Συρία, υποστήριξε την εθνοκάθαρση των Αρμενίων από το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και βοήθησε τη Ρωσία και το Ιράν να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Ο κατάλογος είναι ατελείωτος, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: η Τουρκία στην πραγματικότητα παραβίασε το άρθρο 2 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού.

Για τις περισσότερες χώρες, η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει χρησιμεύσει ως εργαλείο εκδημοκρατισμού και σκαλοπάτι για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν ισχύει για την Τουρκία.

Παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και υποψήφια για την ΕΕ από το 1999, η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης. Δεδομένης της οικονομικής κρίσης της Τουρκίας, της δημοκρατικής της διάβρωσης, της συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου και των συνεχών απειλών της κατά της Ελλάδας, η Τουρκία είναι απίθανο να ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ.

Η Άγκυρα έχει επίγνωση αυτής της πραγματικότητας και την έχει λογαριάσει στους στρατηγικούς της υπολογισμούς. Για την Τουρκία, η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι απλώς ένα μέσο για την αύξηση της μόχλευσης της. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Άγκυρα να επιδιώξει τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Τουρκίας, αποτελώντας κακό εταίρο στους συμμάχους της αντί για άμεσο αντίπαλο της Συμμαχίας.

  • Να αποκοπεί η Τουρκία από τις περιφερειακές λύσεις

Προφανώς, η αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ για παραβίαση του Άρθρου 2 της Συνθήκης θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη Συμμαχία. Για παράδειγμα, θα μείωνε την ικανότητα του ΝΑΤΟ να προβάλλει ισχύ στη Μαύρη Θάλασσα, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή. Η Συμμαχία θα έχανε τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της στα χαρτιά.

Η πρόσβαση στα Τουρκικά Στενά και τη Μαύρη Θάλασσα θα περιοριστεί. Η ανεκτίμητη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας πιθανότατα θα σταματήσει. Τέλος, η μειωμένη μόχλευση της Ουάσιγκτον επί της Άγκυρας θα αύξανε επίσης την πιθανότητα εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Ωστόσο, υπάρχουν βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις στα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα. Η Συμμαχία διατηρεί πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα μέσω της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Τα φορτία θα μπορούσαν να παρακάμψουν τα τουρκικά στενά, περνώντας στο ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας ή στο βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς και στη συνέχεια να μεταφέρονται σιδηροδρομικώς στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για εξαγωγή στις διεθνείς αγορές.

Οι συμφωνίες βάσης με τη Λευκωσία θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ και να επιτρέψουν στη Συμμαχία να έχει ισχύ σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Στη συνέχεια, η ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας, της Γεωργίας ή της Αρμενίας –όλες αυτές οι χώρες έχουν υπογράψει την Σύμπραξη για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ– θα μπορούσε να αποκαταστήσει την παρουσία της Συμμαχίας βαθύτερα στη Μαύρη Θάλασσα και στον Καύκασο.

Παρά τις συνέπειες που θα είχε η τουρκική αποβολή για το ΝΑΤΟ, θα έκανε πολύ περισσότερα για να αποδυναμώσει τη διεθνή θέση της Τουρκίας. Εξάλλου, η φιλοδοξία της Τουρκίας για τον 21ο αιώνα είναι να γίνει μια παγκόσμια δύναμη στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας και η ένταξη στο ΝΑΤΟ δίνει στην Άγκυρα το πλεονέκτημα που απαιτείται για την επίτευξη αυτού του στόχου, ακόμη και σε βάρος των συμμάχων της.

Σε αντίθεση με τους ηγεμονικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας, η Φινλανδία και η Σουηδία είναι πλήρως φιλελεύθερες δημοκρατίες, που μοιράζονται τα κοινά συμφέροντα και τις δημοκρατικές αξίες του ΝΑΤΟ. Τώρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη έχουν λάβει τη δύσκολη, αν και αναγκαία, απόφαση να εγκαταλείψουν την ουδετερότητα υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Αυτό αντιπροσωπεύει μια κρίσιμη συγκυρία τόσο στη φινλανδική όσο και στη σουηδική ιστορία.

  • Αληθινοί Σύμμαχοι

Η ένταξη της Φινλανδίας θα έθετε την Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τα σύνορα του ΝΑΤΟ από μία δεύτερη πλεονεκτική θέση (η πρώτη είναι η Νάρβα της Εσθονίας).

Αυτό θα βοηθούσε στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας. Επιπλέον, η Φινλανδία διαθέτει μια εξελιγμένη αμυντική βιομηχανία, διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυροβολικού στην Ευρώπη, διατηρεί σύστημα στρατολόγησης και μπορεί να έχει έως και 1 εκατομμύριο εφέδρους έτοιμους για μάχη μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η Σουηδία διατηρεί ένα σύστημα στρατολόγησης, έχει μια εξελιγμένη αμυντική βιομηχανία και υπερηφανεύεται για το πέμπτο ισχυρότερο ναυτικό στον κόσμο. Η ένταξη της Σουηδίας θα παρείχε επίσης στο ΝΑΤΟ μόνιμη παρουσία στο νησί Γκότλαντ.

Η στρατηγική θέση αυτού του νησιού στη μέση της Βαλτικής Θάλασσας είναι ζωτικής σημασίας για τα περιφερειακά υποβρύχια καλώδια επικοινωνίας, την παρακολούθηση των θαλάσσιων μεταφορών, την εγκατάσταση συστημάτων αεράμυνας και την προβολή ισχύος στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Αυτό θα μετέτρεπε τη Βαλτική Θάλασσα σε μια άλλη λίμνη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Δυστυχώς, ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι η Τουρκία δεν συμμερίζεται τα κοινά συμφέροντα ή τις δημοκρατικές αξίες του ΝΑΤΟ. Είναι, σύμφωνα με τα λόγια του πρέσβη John Bolton, «ένας κακοποιός, ένας Μουσολίνι σε αναμονή».

Σε αντίθεση με την Τουρκία που αποσταθεροποιεί τη Συμμαχία, επιδιώκοντας τις ηγεμονικές της φιλοδοξίες σε βάρος των συμμάχων της, η Φινλανδία και η Σουηδία είναι πλήρως φιλελεύθερες δημοκρατίες, που μοιράζονται τα κοινά συμφέροντα και τις δημοκρατικές αξίες του ΝΑΤΟ.

Αν λοιπόν ο Ερντογάν εμποδίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο Ελεύθερος Κόσμος θα πρέπει να προχωρήσει και να αποβάλει την Τουρκία από τη Συμμαχία.

Τίτλος του κειμένου: It Might Be Time to Kick Turkey Out of NATO – Ίσως είναι καιρός να αποβληθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ

ΠΗΓΗ: Ιστότοπος «19FortyFive» Άρθρο του George Monastiriakos

“Μοναχικός καβαλάρης” στο ΝΑΤΟ η Τουρκία; Μήπως ο Ερντογάν ηγείται στην πραγματικότητα της Συμμαχίας; Σουηδία, Κούρδοι και F-16 στον …αέρα!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: