Απαιτείται μεγάλη προσοχή: Ο Ερντογάν Τουρκία ξεκίνησε να στέλνει σεισμοπαθείς στην κατεχόμενη Κύπρο και αυτό δεν είναι καλό…

epa10487896 A man reacts as he sits inside a bus to evacuate the city in the aftermath of powerful earthquakes, in Hatay, Turkey. EPA, ERDEM SAHIN




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ, Λάρισα

Μετά τις δεκάδες χιλιάδες εποίκους  που η Τουρκία κουβαλάει από το 1975 στα κατεχόμενα και τους λαθρομετανάστες που συστηματικά και βάση σχεδίου εδώ και πολλά χρόνια προωθεί στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, τώρα κουβαλά στην Κύπρο και χιλιάδες σεισμόπληκτους.

Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία και την Συρία με τα χιλιάδες ανθρώπινα θύματα και τις ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές μας έχουν συγκλονίσει όλους. Η Ελλάδα και η Κύπρος, παρά τις τεράστιες καθημερινές προκλήσεις της Άγκυρας, συνέδραμαν τις πληγείσες περιοχές με ένα τσουνάμι ανθρωπιάς και συμπαράστασης που συνεχίζεται.

Η Ελλάδα και η ημικατεχόμενη από την ίδια την Τουρκία Κυπριακή Δημοκρατία, πρώτες  πρόσφεραν την φιλανθρωπία και ευσπλαχνία τους όπως πάντα στους πάσχοντες συνανθρώπους μας,  όποιοι και να είναι.

  • Ιδιαιτέρως συγκινητική υπήρξε η συνδρομή της Ελλάδας με ομάδα διασωστών της Ε.Μ.Α.Κ. (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών), ενώ  η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρθηκε αμέσως να βοηθήσει με ομάδα διάσωσης και ιατρικό προσωπικό, αλλά το καθεστώς Ερντογάν  απέρριψε την προσφορά με διάφορα προσχήματα!

Οι σεισμοί στην Τουρκία φάνηκε να δημιουργούν μια ευκαιρία αναθέρμανσης των σχέσεων μας με την Άγκυρα. Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στις σεισμόπληκτες περιοχές, η συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του και οι εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, γέννησαν προς στιγμή θετικές προσδοκίες για τη συνέχεια.

Το τουρκικό κράτος ωστόσο ακόμα και σε αυτές τις τραγικές στιγμές που χιλιάδες άνθρωποι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια επιβεβαιώνει τον αδίσταχτο χαρακτήρα του, στέλνοντας βάση ενός καλά οργανωμένου σχεδίου χιλιάδες σεισμόπληκτους, δίχως διαβατήρια και δίχως στοιχεία, στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Η Τουρκία, μια αχανής χώρα, σε συνδυασμό με την τεράστια βοήθεια που στέλνουν ξένες χώρες, (εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια και αντίσκηνα και εκατομμύρια δολάρια) κάλλιστα μπορεί να δημιουργήσει χώρους εγκατάστασης όλων των σεισμοπλήκτων σε άλλες περιοχές της τουρκικής επικράτειας.

Δεν το κάνει όμως. Γιατί άραγε; Γιατί είναι απολύτως βέβαιο ότι οι σεισμόπληκτοι που εγκαθίστανται στην Κύπρο δεν θα επιστρέψουν ποτέ πίσω στην Τουρκία.

Αναμφίβολα, η ανθρωπιστική συνδρομή μας πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη, γιατί αυτός είναι ο πολιτισμός μας. Να μην τρέφουμε όμως αυταπάτες.

  • Η συνδρομή αυτή σίγουρα δεν αποτελεί εχέγγυο ασφάλειας στην γεωπολιτική για αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού ή για τερματισμό του εγκλήματος της κατοχής στην Κύπρο.

Και κατά τα φαινόμενα, το πιο πιθανόν είναι να βρεθούμε ξανά ενώπιον της γνωστής σκληρής πραγματικότητας. Διότι δυστυχώς με τίποτε δεν φαίνεται να αλλάζει η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, ούτε φυσικά και η στάση του εγκάθετου της στα κατεχόμενα.

Εκτός κι αν μας προλάβουν οι επόμενοι σεισμοί στην Κωνσταντινούπολη και αλλού που οι ειδικοί φαίνεται να θεωρούν δεδομένους και αναπόφευκτους, με όλους εμάς να ευχόμαστε να διαψευσθούν οι εκτιμήσεις τους.

Υ.Γ.: Η μοίρα έπαιξε το δικό της τραγικό παιχνίδι…  Ο δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού, ο Κενάν Ακκίν, εκείνος ο φονιάς που νοιώθει περήφανος για την πράξη του, έχασε δύο εγγονάκια κάτω από τα ερείπια του σεισμού. Κρίμα στα παιδιά που χάθηκαν. Αυτόν τον λήσταρχο όμως που καμάρωνε δίπλα από τους εγκάθετους του ψευδοκράτους για το κατόρθωμα του, που σήμερα κλαίει και οδύρεται, γιατί να τον λυπούμαστε;

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Γράμμα στον Νέο Πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Χριστοδουλίδη: Έχει τις ικανότητες και το ήθος για να φέρει σε πέρας τη δύσκολη αποστολή του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: