1999 – 2023: Το φάντασμα των σεισμών στοιχειώνει τον Ερντογάν* Φόβοι Π.Ο.Υ. για δευτερογενή ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή

Κατεστραμμένο κτίριο στην Αντιόχεια. Φωτογραφία: Hellas Journal




Οι Τούρκοι πολίτες αναρωτιούνται γιατί 24 χρόνια μετά τον σεισμό του Μαρμαρά (17.000 νεκροί), η καταστροφή αυτή ήταν ακόμη πιο θανατηφόρα, σημειώνει ο αρχισυντάκτης της ευρωπαϊκής έκδοσης του ΒBC Paul Κirby, σε ένα ακόμη δημοσίευμα (Shadow of 1999 quake still haunts Turkey) που καταγράφει την ογκούμενη λαϊκή δυσφορία κατά του Ερντογάν.

Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι εκείνη η καταστροφή είχε υποτίθεται οδηγήσει σε αναθεώρηση των οικοδομικών κανόνων έχοντας μάλιστα επιφέρει και έναν ειδικό φόρο για τη χρηματοδότηση της πρόληψης καταστροφών και τη βελτίωση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, και πάλι, περισσότερα από 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία.

«Μετά από 20 χρόνια στην εξουσία, ο Ερντογάν και το κυβερνών του ΑΚΡ κινδυνεύουν να χάσουν τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο, εάν κατηγορηθούν για κακή διαχείριση της πρόληψης ή για υποτονική ανταπόκριση στην καταστροφή», γράφει ο Κέρμπι που επισημαίνει μάλιστα τον κίνδυνο να χαθεί η αίσθηση εθνικής ενότητας:

«Σε περίοδο έκτακτης εθνικής ανάγκης, μπορεί να φαίνεται περίεργο ως πολιτική κίνηση, αλλά οι ηγέτες της αντιπολίτευσης επισκέφτηκαν τη ζώνη της καταστροφής πρίν από τον Ερντογάν και τα σημάδια εθνικής ενότητας είναι πλέον λίγα».

Οι νεότεροι αριθμοί είναι συντριπτικοί: 

Το σύνολο των νεκρών μετά τους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα ανερχόταν λίγιο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης σε τουλάχιστον 21.051, σύμφωνα με τις αρχές.

Στην Τουρκία , ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει σε τουλάχιστον 17.674 και ο αριθμός των τραυματιών είναι 72.879.

Στη Συρία , τουλάχιστον 3.377 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 2.030 σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με την ομάδα πολιτικής άμυνας White Hermets και 1.347 θάνατοι σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.  Ο αριθμός των τραυματιών στη Συρία σε όλες τις πληγείσες περιοχές αυξήθηκε σε 5.245.

O τρόμος της δεύτερης καταστροφής

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενστερνίστηκε και ουσιαστικά αναμετέδωσε την Πέμπτη τα επείγοντα μηνύματα των ανθρωπιστικών οργανώσεων να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι που επέζησαν από τον σεισμό θα «συνεχίσουν να επιβιώνουν».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ο διευθυντής αντιμετώπισης περιστατικών του ΠΟΥ, Ρόμπερτ Χόλντεν, προειδοποίησε ότι υπάρχουν «πολλοί άνθρωποι» που επιζούν «στο ύπαιθρο, σε χείριστες, φρικτές συνθήκες».

  • Έχουμε μεγάλες διακοπές στη βασική παροχή νερού, έχουμε μεγάλες διακοπές στα καύσιμα, τις προμήθειες ηλεκτρισμού, τις προμήθειες επικοινωνίας, τα βασικά στοιχεία της ζωής», είπε ο Χόλντεν. 
«Είμαστε σε πραγματικό κίνδυνο να δούμε μια δευτερεύουσα καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε περισσότερους ανθρώπους από την αρχική καταστροφή, αν δεν κινηθούμε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ένταση που κάνουμε στην πλευρά έρευνας και διάσωσης», πρόσθεσε ο Χόλντεν.

Ο Χόλντεν συνέχισε τονίζοντας τη σημασία της διασφάλισης ότι οι άνθρωποι έχουν «τα βασικά στοιχεία για να επιβιώσουν την επόμενη περίοδο».

«Αυτό δεν είναι εύκολο έργο από κάθε μοίρα της φαντασίας», είπε ο Χόλντεν, προσθέτοντας ότι «η κλίμακα της επιχείρησης είναι τεράστια».

Mε πληροφορίες από BBC, CNN

Κλυδωνίζει και την τουρκική οικονομία ο σεισμός: Σε βοήθεια ύψους 1,8 δισ. προχωρά η Παγκόσμια Τράπεζα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: