Οι φρεγάτες ΜΕΚΟ θα έχουν αναβαθμιστεί έως το τέλος της δεκαετίας και θ’ αποδοθούν ξανά στον στόλο το 2028 και το 2029. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL
Μπορεί το πρόγραμμα ενίσχυσης του πολεμικού ναυτικού με νέες κορβέτες να γίνει μέρος της προεκλογικής ατζέντας της κυβέρνησης;
Είναι εφικτό τα ναυπηγεία Ελευσίνας ν’ αποτελέσουν το έναυσμα μιας συμφωνίας με τους Ιταλούς για να έρθει η πολυπόθητη επένδυση στο αμυντικό κομμάτι, εφόσον βεβαίως έχει προηγηθεί μια άλλη συμφωνία που θα φέρνει Αθήνα και Ρώμη πολύ πιο κοντά στις αμυντικές σχέσεις τους, όπου αναγκαστικά οι Ιταλοί θ’ απωλέσουν μια φίλα προσκείμενη στην Άγκυρα πολιτική στάση δεκαετιών;
Μήπως ένα deal των ναυπηγείων Σκαραμαγκά με τους Γάλλους δίνει άλλη προοπτική στην ενίσχυση του στόλου που μπορεί θεωρητικά να είναι και πιο σύντομη χρονικά;
Αν ωστόσο μια απόφαση για τις κορβέτες έρθει στο Πολεμικό Ναυτικό ακόμη και εν τω μέσω του προεκλογικού αγώνα, το βέβαιο είναι πως τοποθετείται ένα ακόμη πολύτιμο κομμάτι για την επόμενη μέρα του στόλου και σαφώς με νέες κι όχι μεταχειρισμένες μονάδες.
Σε ό,τι αφορά τα της «ναυμαχίας» αυτή φαίνεται πως συνεχίζεται ανάμεσα σε Γάλλους και Ιταλούς οι οποίοι προσπαθούν να κερδίσουν πόντους στα σημεία, ορισμένα από τα οποία διαφοροποιούνται στα θέματα του οπλικού φορτίου.
Το βέβαιο είναι ότι στο παραπάνω μείζον θέμα κυβέρνηση, υπουργείο Εθνικής άμυνας έχουν κάνει «κράτει» τις μηχανές αναμένοντας και από τους «μνηστήρες» ν’ αποσαφηνίσουν ορισμένα σκοτεινά σημεία στις προτάσεις που έχουν καταθέσει.
ΜΕΚΟ, όπως το «Γεφύρι της Άρτας»…
Πάντως εκείνο που αναμένεται πρώτο ν’ αποφασιστεί είναι το θέμα της αναβάθμισης των υφιστάμενων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ που βάσει χρονοδιαγράμματος και λόγω της φύσης της αναβάθμισης που θα υποστούν θυμίζει κάτι από το «γεφύρι της Άρτας»…
Η εικόνα που υπάρχει είναι πως το θέμα των τεσσάρων φρεγατών κλάσης «ΥΔΡΑ» ήδη έχει περάσει από το αρμόδιο ΣΑΓΕ (σ.σ. Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων) και τα δυο επόμενα κρίσιμα βήματα είναι ο φάκελος να εισέλθει προς συζήτηση στο κοινοβούλιο και στη συνέχεια να περάσει από το ΚΥΣΕΑ, αν και αυτό που θα γίνει τις επόμενες ημέρες μπορεί να είναι εκείνο των αποφάσεων που αφορά το μέλλον του συνόλου της στρατιωτικής ηγεσίας.
Όμως όσο τα βήματα αυτά καθυστερούν, η εξαργύρωση της αναβάθμισης αναμένεται πως θα γίνει κατά τι πιο «αλμυρή» διότι η διατήρηση του πολέμου της Ουκρανίας έχει πολλές συνέπειες που αφορούν το σύνολο της βιομηχανίας, όπως κι αν αυτό μεταφράζεται σε χρόνους παράδοσης υλικών, καθυστερήσεις, χρόνους κατασκευής παραγγελιών, αύξηση δαπανών, κ.ο.κ.
Η εισήγηση που είχε κάνει το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται πως προκρίνει την Γερμανική κοινοπραξία TKMS/ ThalesNetherlands, με τους Γερμανούς να έχουν προχωρήσει σε συζητήσεις με ναυπηγείο στην Ελλάδα ώστε να εκκινήσει το πρόγραμμα των εργασιών στις φρεγάτες ΜΕΚΟ, όταν βεβαίως ολοκληρωθεί ο κύκλος της απαραίτητης γραφειοκρατίας.
Οι εκτιμήσεις στρατιωτικών κύκλων στέλνουν την διαδικασία συμβασιοποίησης, αν όλα πάνε καλά, το λιγότερο έξι μήνες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ ενώ οι συζητήσεις και η σχεδίαση του πλάνου εργασιών ίσως φτάσει και τους δεκαοκτώ.
Οι τέσσερις ΜΕΚΟ θα είναι ξανά επιχειρησιακές στα τέλη της δεκαετίας, δηλαδή θα παραδοθούν δυο το 2028 και οι άλλες δυο στα τέλη της επόμενης χρονιάς, το 2029…
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLEΤο Περού απαγόρευσε την είσοδο στον πρώην Προέδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες