Πράσινος, παγωμένος κομήτης από την εποχή των Νεάντερνταλ πλησιάζει ξανά τη Γη μετά από 50.000 χρόνια: Ορατός από σήμερα [videos]

Ο πράσινος κομήτης, όπως τον απαθανάτισε ο αστροφωτογράφος Dan Bartlett. Πηγή φωτογραφίας: astrobin.com




Ένας λαμπερός πράσινος κομήτης πρόκειται να κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στη  Γη για πρώτη φορά μετά από 50.000 χρόνια.

Αξιωματούχοι της NASA είπαν ότι ο παγωμένος επισκέπτης εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2022 ενώ βρισκόταν μέσα στην τροχιά του Δία.

Για όσους βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο, μπορεί από σήμερα ο κομήτης να είναι ορατός με κιάλια, σαν μια μικρή πράσινη λάμψη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κομήτης θα βρεθεί πιο κοντά στη Γη στις 2 Φεβρουαρίου.

«Οι κομήτες είναι  απρόβλεπτοι, αλλά αν αυτός συνεχίσει την τρέχουσα τάση του στη φωτεινότητα, θα είναι εύκολο να εντοπιστεί», αμακοίνωσε η NASA στο blog της νωρίτερα τον Ιανουάριο.

«Είναι πάντως πιθανό να είναι ορατός με γυμνό μάτι κάτω από τον σκοτεινό ουρανό».

Το παγωμένο ουράνιο σώμα – που ονομάζεται C/2022 E3 (ZTF, σύμφωνα με τη NASA – κάνει την πλησιέστερη προσέγγιση του στον ήλιο στις 12 Ιανουαρίου πριν κάνει την πλησιέστερη προσέγγιση στη Γη στις 2 Φεβρουαρίου.

Σε εκείνο το σημείο θα απέχει «μόλις» 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας, σύμφωνα με την Planetary Society.

Ο συνταξιούχος καθηγητής Φυσικών Επιστημών γυμνασίου και αστροφωτογράφος Dan Bartlett απαθανάτισε εικόνες του κομήτη από την καμπίνα του κοντά στο Εθνικό Πάρκο Yosemite στην Καλιφόρνια. Όπως είπε ο ίδιος στο BBC, πρόκειται για ένα θέαμα που αποτελεί εμπειρία ζωής.

Για τους παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο που δεν θα έχουν τηλεσκόπιο, ο κομήτης θα φαίνεται σαν μια «αχνή, πρασινωπή μουτζούρα στον ουρανό», ενώ όσοι διαθέτουν τηλεσκόπιο θα μπορούσαν να δουν την ξεκάθαρα ορατή ουρά του κομήτη, ανέφερε η Πλανητική Εταιρεία.

Μια φωτεινή πράσινη λάμψη θα είναι ορατή στους παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο στον πρωινό ουρανό καθώς ο κομήτης κινείται βορειοδυτικά κατά τη διάρκεια του μήνα Ιανουαρίου. Όσοι βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο θα μπορούν να το εντοπίσουν τον Φεβρουάριο, είπε η NASA.

Ο κομήτης δεν αναμένεται να είναι τόσο θεαματικός όσο ο κομήτης NEOWISE του 2020 – ο λαμπρότερος κομήτης που ήταν ορατός από το βόρειο ημισφαίριο από το 1997 έως σήμερα, εκτιμά η NASA.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι «μια φοβερή ευκαιρία να δείτε με έναν παγωμένο επισκέπτη από το μακρινό εξωτερικό ηλιακό σύστημα», είπε η NASA.

Ο κομήτης χρειάζεται περίπου 50.000 χρόνια για να περιστραφεί γύρω από τον ήλιο, επομένως «η ευκαιρία να τον δούμε έρχεται μόνο μία φορά στη ζωή».

ΠΗΓΗ: BBC

 

Eρχεται ξανά ο κομήτης που γυροφέρνει τη Γη από την εποχή των Νεάντερταλ: Θα είναι ορατός με γυμνό μάτι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: