Ο Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον με …”σακούλα” γεμάτη προβλήματα: Θα συναντηθεί με τον Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμντ

FILE PHOTO: Secretary of State Antony J. Blinken meets with Turkish Foreign Minister Melvut Cavusoglu in New York, New York. State Department photo by Freddie Everett




Συνάντηση θα έχουν στις ΗΠΑ στις 18 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, όπως ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η επίσκεψή μας στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει στις 17 Ιανουαρίου. Η συνάντησή μας με τον Μπλίνκεν θα γίνει στις 13:00 στις 18. Θα έχουμε πολλές επαφές. Ίσως πάμε στο Χιούστον και ανοίξουμε μαζί το νέο κτίριο του Γενικού Προξενείου μας εκεί”.

“Δεν έχει γίνει επίσκεψη από την Τουρκία στο Χιούστον εδώ και αρκετό καιρό. Έχουμε και πολίτες εκεί. Υπάρχει έντονη παρουσία της FETÖ στο Χιούστον, δεν θα αφήσουμε τους πολίτες μας μοναχούς τους», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στη Βραζιλία που πήγε για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Lula da Silva και στην κηδεία του Πελέ.

Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, από το μέτωπο της Συρίας μέχρι τα F-16.

Ο Τσαβούσογλου και ο Άντονι Μπλίνκεν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στις 22 Δεκεμβρίου, κατά την οποία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα εξακολουθήσουν να πολεμούν τους «τρομοκράτες» στη Συρία.

Σύμφωνα με το Anadolu, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία, ο Τσαβούσογλου κατέστησε σαφές στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι ο αγώνας της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα.

Η Άγκυρα θεωρεί την πολιτοφυλακή YPG -κάτι που είναι ψέμα- ως το συριακό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και υποστηρίζει πως κούρδοι “εξτρεμιστές” ευθύνονται για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την ένταση στη μεθόριο Τουρκίας-Συρίας, ενώ υπογράμμισε στον τούρκο ομόλογό του την ανάγκη να παραμείνει ενωμένο το ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Ο Μπλίνκεν δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την τουρκική κυβέρνηση για τις προσπάθειές της αναφορικά με την ανανέωση της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τις εξαγωγές σιτηρών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας συζήτησαν επίσης για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, την προοπτική συμφωνίας για τα F-16, καθώς και τις διμερείς συναντήσεις στο εγγύς μέλλον, αναφέρει το Anadolu.

Πάλι στα …”κάγκελα” οι Αμερικανοί με τους Τούρκους: Είναι εναντίον στην εξομάλυνση των σχέσεων με τον Μπασάρ αλ Άσαντ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: