Μεσαίωνας: Το καθεστώς Ερντογάν επικήρυξε με 500.000 δολάρια ως … τρομοκράτη τον -Αμερικανό πολίτη- Ενές Καντέρ!

FILE PHOTO: Ο Ενές Καντέρ – Freedom κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Απρίλιο του 2022. EPA, SALVATORE DI NOLFI




Με 500.000 δολάρια (περίπου 10 εκατομμύρια τουρκικές λίρες) έχει επικηρύξει τον αστέρα του ΝΒΑ, Ενές Καντέρ – Freedom το καθεστώς του ισλαμιστή Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με σκοπό την αποκόμιση πληροφοριών που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.

Ο Καντέρ -ή Freedom όπως συμβολικά θέλησε ο ίδιος να μετονομασθεί αποκτώντας την αμερικανική υπηκοότητα- βρίσκεται στη λίστα των πιο καταζητούμενων δήθεν… «τρομοκρατών» του καθεστώτος Ερντογάν για το 2023 για υποτιθέμενες σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν, αλλά στην πραγματικότητα επειδή έχει μιλήσει ανοιχτά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία και τον ίδιο τον Ερντογάν.

Το θράσος του καθεστώτος Ερντογάν ειναι τέτοιο που δεν διστάζει να επικηρύξει μονομερώς και εν κρυπτώ πολίτη με ξένη υπηκοοότητα.

Σε δηλώσεις του στην New York Post, ο Καντέρ  είπε ότι έμαθε για την προκήρυκξη μόλις πριν από μια εβδομάδα.

«Πριν από την επικήρυξη, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κυνηγούσαν ανθρώπους που βρισκόταν στη σχετική λίστα, αλλά τώρα όλοι τους κυνηγούν γιατί θέλουν τα χρήματα», είπε στην Post.

Ο Καντέρ ουδέποτε έκρυψε τα λόγια και σκέψεις του για τον Ερντογάν καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του στο ΝΒΑ, αποκαλώντας τον «δικτάτορα» και λέγοντας ότι είναι ο «Χίτλερ του αιώνα μας».

Βρίσκεται έτσι στη λίστα των «τρομοκρατών» μαζί με πραγματικούς τρομοκράτες ή και άλλους ανθρώπους που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του και πολλούς δημοσιογράφους.

«Λόγω της πλατφόρμας μου στα social media, όποτε λέω κάτι, φθάνει παντού. Και η τουρκική κυβέρνηση το μισεί αυτό», είπε ο Καντέρ στην Post.

Κάνουν ό,τι μπορούν για να μου κλείσουν το στόμα

«Μάλλον το βαρέθηκαν πολύ όλο αυτό και είπαν ‘Φτάνει πια’ και κάνουν ό,τι μπορούν για να μου κλείσουν το στόμα».

Ο Καντέρ, 30 ετών, δεν έχει προς το  παρόν ομάδα  και υποψιάζεται ότι αυτό οφείλεται στην κριτική του προς τον Πρόεδρο Xi Jinping και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το NBA έχει μια ισχυρή σχέση με την Κίνα, όπου το μπάσκετ είναι εξαιρετικά δημοφιλές άθλημα, λέει ο Καντέρ που τα έχει βάλει και με τη Nike λόγω των κατασκευαστικών της συμφωνιών με την Κίνα.

«Το ΝΒΑ δεν πρόκειται ποτέ να το παραδεχτεί, αλλά πιστεύω ότι με ‘μαυρίζουν’», είπε στην Post. «Έχω κάνει πολλές συζητήσεις και όλοι λένε το ίδιο πράγμα: «Η καριέρα σου τελείωσε λόγω των σχολίων σου για στην Κίνα».

Γεννημένος στην Ελβετία, ο Καντέρ μεγάλωσε στην Τουρκία και έγινε Αμερικανός πολίτης το 2021 όταν και πρόσθεσε στο όνομά του το «Freedom». Αυτή τη στιγμή ζει στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται σε «συνεχή επαφή» με τις τοπικές αρχές και το FBI ως αποτέλεσμα του να βρίσκεται στη λίστα του Ερντογάν.

«Προστατεύομαι 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», λέει.

«Μιλάω ανοιχτά γιατί δεν είμαι ο μόνος σε αυτή τη λίστα. Υπάρχουν πολλοί δημοσιογράφοι, πολλοί ακτιβιστές και πολλοί αθλητές, αλλά δεν είναι τόσο γνωστοί όσο εγώ. Είναι πολύ πιο εύκολοι στόχοι, και είναι μόνοι τους εκεί έξω».

«Θέλει πόλεμο»

Ο Ενές Καντέρ τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκε στην Ελλάδα και μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων είχε επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Ούτε τότε έκρυψε τις σκέψεις του.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Ενές Καντέρ απάντησε: «Δυστυχώς, υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για πολιτικούς λόγους, αλλά θέλω να πω πως ο Ερντογάν δεν εκπροσωπεί τον τουρκικό λαό». Πρόσθεσε, ακόμη, επ’ αυτού ότι ο Ερντογάν μισεί τους Έλληνες και θέλει πόλεμο. Επειδή είναι προ των εκλογών στην Τουρκία, θέλει να δημιουργήσει μεγάλο χάος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτο αυτό που γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, που ψάχνει παράνομα για πετρέλαιο και θέλει να εισβάλει στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι ο Ερντογάν δεν εκπροσωπεί τον τουρκικό λαό και ότι είναι πολλοί εκείνοι που αγαπούν τους Έλληνες, την ελληνική κουλτούρα, τη θρησκεία τους και τη σέβονται πολύ, αλλά «η εξωτερική και εσωτερική πολιτική είναι απαράδεκτες και τις καταδικάζω», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλη ερώτηση, υπογράμμισε ότι θέλει να συνεχίσει να μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Δεν με ενδιαφέρει τι κόμμα εκπροσωπεί κάποιος, πρέπει να νοιάζεσαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δυστυχώς δεν τα έχουμε στην Τουρκία, δεν υπάρχει δημοκρατία, ελευθερία του λόγου, θρησκείας, έκφρασης, παρά μόνο διαμαρτυρία. Η Τουρκία θα μπορούσε να είναι η γέφυρα του Ισλάμ και της Δύσης, αλλά εξαιτίας του Ερντογάν είναι αδύνατον και ελπίζω ο τουρκικός λαός να μπορέσει να το δει αυτό», κατέληξε ο Ενές Καντέρ.

Με πληροφορίες από Foxnews

 

Ξέσπασε ανοιχτός πόλεμος: O αρχηγός της μισθοφορικής Wagner διαψεύδει τον στρατό του Πούτιν * “Δεν πολεμάτε εσείς, μας κλέβετε τις νίκες”… [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: