Κάτι υπάρχει εκεί έξω και το ακούσαμε: Ραδιοσήμα που ταξίδευε 8,8 δισεκ. έτη φωτός κατέγραψαν οι επιστήμονες

Φωτογραφία από WikiImages από το Pixabay




Ραδιοσήμα από έναν γαλαξία που απέχει σχεδόν 9 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη κατέγραψαν οι επιστήμονες.

Ερευνητές στον Καναδά και την Ινδία κατάφεραν να συλλάβουν το σήμα από τον γαλαξία με την ονομασία “SDSSJ0826+5630”, με τη βοήθεια ενός γιγαντιαίου τηλεσκοπίου στην Ινδία.

Το ραδιοκύμα θα μπορούσε να επιτρέψει στους αστρονόμους να κοιτάξουν πίσω στο παρελθόν και να κατανοήσουν το πρώιμο σύμπαν – το οποίο πιστεύεται ότι έχει ηλικία περίπου 13,7 δισεκατομμυρίων ετών.

“Είναι ισοδύναμο με μια αναδρομή στο χρόνο 8,8 δισεκατομμυρίων ετών”, δήλωσε στο The Metro ο Arnab Chakraborty, κοσμολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης για την ανίχνευση του κύματος.

Το σήμα δεν εστάλη από εξωγήινους – πριν βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα – αλλά αντίθετα προήλθε από τον γαλαξία που σχηματίζει αστέρια και εκπέμφθηκε όταν το σύμπαν είχε ηλικία μόλις 4,9 δισεκατομμυρίων ετών.

Πρόκειται για την πρώτη ανίχνευση ραδιοφωνικού σήματος του είδους του από τόσο μεγάλη απόσταση.

‘Ένας γαλαξίας εκπέμπει διαφορετικά είδη ραδιοσημάτων, δήλωσε ο Chakraborty στο The Metro.

‘Μέχρι τώρα, ήταν δυνατόν να συλλάβουμε το συγκεκριμένο σήμα μόνο από έναν κοντινό γαλαξία, περιορίζοντας τις γνώσεις μας σε εκείνους τους γαλαξίες που βρίσκονται πιο κοντά στη Γη’.

Η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία ανακοίνωσε την πρωτοποριακή αποκάλυψη στις μηνιαίες ανακοινώσεις της.

Η ανίχνευση του κύματος ήταν μια ιδιαίτερα κρίσιμη ανακάλυψη, καθώς η συχνότητα ήταν σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος, γνωστό ως “γραμμή 21 εκατοστών”.

Αυτή είναι επίσης γνωστή ως γραμμή υδρογόνου και είναι η φασματική γραμμή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με συχνότητα 1420.

Το υδρογόνο είναι διασκορπισμένο στο διάστημα και μπορεί να βοηθήσει στη χαρτογράφηση των γαλαξιών.

Η γραμμή των 21 εκατοστών χρησιμοποιείται για να γίνει αυτό.

Το γιγαντιαίο τηλεσκόπιο στην Ινδία μπόρεσε να εντοπίσει το αμυδρό σήμα λόγω του βαρυτικού φακού. Αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης εξήγησε στην εφημερίδα The Metro ότι ο βαρυτικός φακός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που “μεγεθύνει το σήμα που προέρχεται από ένα μακρινό αντικείμενο και μας βοηθά να κοιτάξουμε στο πρώιμο σύμπαν”.

Ένας άλλος γαλαξίας κάμπτει το ραδιοσήμα που εκπέμπεται από το “SDSSJ0826+5630”, το οποίο στη συνέχεια μεγεθύνει το κύμα και επιτρέπει στο τηλεσκόπιο στην Ινδία να το εντοπίσει.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την ανίχνευση για να μετρήσουν την περιεκτικότητα του γαλαξία σε ατομική μάζα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο συγκεκριμένος γαλαξίας έχει σχεδόν διπλάσια μάζα από τα άστρα που είναι ορατά σε εμάς από τη Γη.

ΠΗΓΗ: dailymail.co.uk

Το λένε “φακοειδές” ή “«Altocumulus lenticularis» και μοιάζει με ιπτάμενο δίσκο: Είναι σύννεφο και εμφανίσθηκε στην Προύσα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: