Η Ρωσία βρίσκεται πλέον σε αντιπαράθεση με ΝΑΤΟ και Δύση: Η επόμενη μέρα και η στρατηγική της [videos]

epaselect epa10431491 An APC drives threw retaken town Lyman Donetsk region, eastern Ukraine, 26 January 2023. Lyman was re-captured by Ukraine armed forces in October. Before the beginning of active combat action population of Lyman was around 41000. After being under Russian occupation, without electricity, water and gas supply, infrastructure is slowly renewing. Russian troops entered Ukraine on 24 February resulting in fighting and destruction in the country and triggering a series of severe economic sanctions on Russia by Western countries. EPA/OLEG PETRASYUK




Η Ρωσία βρίσκεται τώρα σε «πόλεμο ενάντια στο ΝΑΤΟ και τη Δύση» και έχει μεταφέρει την εισβολή στην Ουκρανία σε «άλλο στάδιο», παραδέχτηκε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, εγείροντας το τρομακτικό φάσμα μιας παγκόσμιας σύγκρουσης.

Η συμφωνία που αλλάζει το παιχνίδι μεταξύ των δυτικών ηγετών για την παράδση εξελιγμένων τανκς στο Κίεβο για να βρεθούν μπροστά στις δυνάμεις εισβολής του Κρεμλίνου έχει πυροδοτήσει οργή στη Μόσχα που απείλησε να κλιμακώσει τον πόλεμο πέρα ​​από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο Στέφανο Σανίνο, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αυξήσει τις επιθέσεις αδιακρίτως εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών στόχων και θα ανταποδώσει ενάντια στη Δύση.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο στο πλαίσιο μιας περιοδείας στην Ασία-Ειρηνικό, είπε ο Πούτιν «μεταπήδησε από την έννοια της ειδικής επιχείρησης σε μια έννοια τώρα ενός πολέμου εναντίον του ΝΑΤΟ και της Δύσης».

Ο αξιωματούχος υπερασπίστηκε τις αποστολές των αμερικανικών και γερμανικών τανκς, λέγοντας ότι δεν προορίζονται για επίθεση αλλά μάλλον για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να αμυνθούν.

Είπε: «Νομίζω ότι αυτή η τελευταία εξέλιξη όσον αφορά τον εφοδιασμό με όπλα είναι απλώς μια εξέλιξη της κατάστασης και του τρόπου με τον οποίο η Ρωσία άρχισε να μεταφέρει τον πόλεμο σε ένα διαφορετικό στάδιο».

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία πραγματοποιεί  “επιθέσεις» σε πολίτες και πόλεις και όχι πλέον στρατιωτικούς στόχους.

Η ΕΕ δεν μεταφέρει τον πόλεμο σε διαφορετικό στάδιο, αλλά «απλώς δίνει τη δυνατότητα να σωθούν ζωές και να επιτρέψουν στους Ουκρανούς να αμυνθούν (τους εαυτούς τους) από αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις», είπε ο κ. Sannino.

Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ κρατούν το κλειδί για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά αρνούνται να το χρησιμοποιήσουν.

Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν ότι «έδωσε όπλα στην Ουκρανία» όταν θα μπορούσε αντ’ αυτού να υποκινήσει μια κατάπαυση του πυρός.

Η Γερμανία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα στείλουν προηγμένα άρματα μάχης στην Ουκρανία, προσφέροντας αυτό που ένας εμπειρογνώμονας αποκάλεσε «θωρακισμένη δύναμη διάτρησης» για να βοηθήσει το Κίεβο να ξεπεράσει το μαχητικό αδιέξοδο καθώς η ρωσική εισβολή μπαίνει στον 12ο μήνα της.

Η ανακοίνωση σηματοδότησε το πρώτο στάδιο μιας συντονισμένης προσπάθειας από τη Δύση να παράσχει δεκάδες βαρέα όπλα, τα οποία οι ουκρανοί στρατιωτικοί διοικητές είπαν ότι θα επιτρέψουν την αντεπίθεση, θα μειώσουν τις απώλειες και θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των λιγοστών προμηθειών πυρομαχικών.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι η χώρα του θα στείλει 31 άρματα μάχης M1 Abrams, αντιστρέφοντας επίμονα επιχειρήματα από την Ουάσιγκτον ότι ήταν πολύ δύσκολο για τα ουκρανικά στρατεύματα να τα λειτουργήσουν και να τα διατηρήσουν.

Η απόφαση των ΗΠΑ ακολούθησε τη συμφωνία της Γερμανίας να στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2 A6 από τα δικά της αποθέματα.

Σε απάντηση, η Ρωσία έχει εντείνει τις προσπάθειες να σπάσει την άμυνα της Ουκρανίας με σφοδρές μάχες στα ανατολικά της χώρας.

Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι σκληρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη, μια ημέρα αφότου ρωσικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σκότωσαν τουλάχιστον 11 ανθρώπους ως αντίποινα για τη συμφωνία των τανκς.

Ο Volodymyr Zelensky ευχαρίστησε τους συμμάχους για την υποστήριξή τους, αλλά επανέλαβε τις εκκλήσεις για σκληρότερες κυρώσεις στη Μόσχα και κατέστησε σαφές ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερα όπλα για να απωθήσει τους εισβολείς στον δωδέκατο μήνα του πολέμου.

«Αυτό το κακό, αυτή η ρωσική επιθετικότητα μπορεί και πρέπει να σταματήσει μόνο με επαρκή όπλα. Το τρομοκρατικό κράτος δεν θα καταλάβει τίποτα άλλο», είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του τηλεοπτική ομιλία την Πέμπτη.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 47 από τους 59 ρωσικούς πυραύλους την Πέμπτη. Η Ρωσία εξαπέλυσε επίσης 37 αεροπορικές επιδρομές, οι 17 από τις οποίες χρησιμοποιούν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136. Όλα τα drones καταρρίφθηκαν, είπε. Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομές με drone και πυραύλους, οι οποίες κάλυπταν πολλές περιοχές και επίσης προκάλεσαν ζημιές σε δεκάδες κτίρια, δήλωσε εκπρόσωπος της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης. Τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν την Παρασκευή σφοδρό βομβαρδισμό στα βόρεια, βορειοανατολικά και ανατολικά της Ουκρανίας, σκηνή μερικών από τις σκληρότερες μάχες από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της. «Οι σκληρές μάχες συνεχίζονται κατά μήκος της πρώτης γραμμής. Οι υπερασπιστές μας κρατούν σταθερά τις θέσεις τους και προκαλούν απώλειες στον εχθρό», δήλωσε ο Oleh Synehubov, κυβερνήτης της βορειοανατολικής περιοχής του Kharkiv. Ο Ολεσκάντρ Μουσιγιένκο, επικεφαλής του Κέντρου Στρατιωτικών και Στρατηγικών Ερευνών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Ρωσία στέλνει περισσότερες ενισχύσεις για να εμποδίσει την ουκρανική προέλαση.

«Στέλνουν κυρίως δυνάμεις πεζικού και πυροβολικού στη μάχη, που αποτελούνται κυρίως από στρατεύσιμους. Αλλά δεν έχουν το επίπεδο υποστήριξης πυροβολικού και αρμάτων μάχης που είχαν στις 24 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Musiyenko στην ουκρανική τηλεόραση. «Έχουν λιγότερους πόρους. Βασίζονται στην αριθμητική υπεροχή των στρατευμάτων τους ».

Οι γραμμές του μετώπου παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό παγωμένες τους τελευταίους δύο μήνες, με τη Ρωσία να προσπαθεί να κερδίσει περισσότερο έδαφος στα ανατολικά αφού κατέλαβε μεγάλο μέρος της περιοχής που είναι γνωστή ως περιοχή του Ντονμπάς και να προστατεύσει έναν διάδρομο γης που έχει καταλάβει στη νότια Ουκρανία.

Η Βρετανία ανέφερε σε τακτική ενημέρωση πληροφοριών την Παρασκευή ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν πιθανώς διεξαγάγει διερευνητικές επιθέσεις κοντά στο Orikhiv στα νοτιοανατολικά και στο Vuhledar στα ανατολικά, αλλά ήταν απίθανο να είχαν επιτύχει «ουσιαστική πρόοδο».

Και οι δύο πλευρές αναμένεται ευρέως να εξαπολύσουν μια εαρινή επίθεση.

«Πού θα γίνει η κύρια (ρωσική) επίθεση; Προς το παρόν, δεν έχουμε ιδέα. Τα πλήγματα εκτροπής είναι δυνατά σε όλους τους τομείς και, σε ένα ή δύο, μαζικά χτυπήματα με στόχο τη διάτρηση ενός διαδρόμου μέσω της Ουκρανίας», δήλωσε στον ιστότοπο nv.ua ο Mykola Sunhurovskiy, διευθυντής στρατιωτικών προγραμμάτων στο κέντρο σκέψης Razumkov της Ουκρανίας.

Η Ρωσία στο παρελθόν έχει αντιδράσει στις επιτυχίες της Ουκρανίας με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές που άφησαν εκατομμύρια χωρίς φως, ζέστη ή νερό.

Την Πέμπτη, φάνηκε να ακολουθεί αυτό το μοτίβο. Ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ είπε ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας είχαν στόχο εργοστάσια ενέργειας.

Το Κρεμλίνο είπε ότι βλέπει την υποσχεθείσα παράδοση δυτικών αρμάτων ως απόδειξη της αυξανόμενης «άμεσης εμπλοκής» των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης στον πόλεμο, κάτι που αμφότεροι αρνούνται.

Οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν δεσμεύσει περίπου 150 άρματα μάχης, ενώ η Ουκρανία είπε ότι χρειάζεται εκατοντάδες για να σπάσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές και να ανακαταλάβει τα κατεχόμενα εδάφη στο νότο και στα ανατολικά. Τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο, που βασίζονται σε άρματα μάχης T-72 της σοβιετικής εποχής, αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέες χερσαίες επιθέσεις την άνοιξη.

Αφού της υποσχέθηκαν σύγχρονα άρματα μάχης, η Ουκρανία αναζητά τώρα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, όπως το F-16 των ΗΠΑ, δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν επισήμως την Πέμπτη τη Wagner Group, μια ρωσική εταιρεία μισθοφόρων, ως διεθνική εγκληματική οργάνωση, με δέσμευση των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων της επειδή βοήθησε τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής τμήματος της περιοχής του Ντόνετσκ που ελέγχεται από τη Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη ότι μονάδες Βάγκνερ προελαύνουν στην πόλη Μπαχμούτ. Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι οι μάχες στο Bakhmut και στο Vuhledar εντείνονται.

Από την εισβολή στην Ουκρανία πριν από 11 μήνες, η Ρωσία έχει μετατοπίσει το επίκεντρο της ρητορικής της από την «αποναζιστικποίηση» και την «αποστρατιωτικοποίηση» του γείτονά της στην αντιμετώπιση αυτού που λέγεται ότι είναι μια επιθετική και επεκτατική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk
Ελλάδα Αθήνα 

Ειδικό διεθνές δικαστήριο για τα εγκληματα πολέμου των Πούτιν και Λουκασένκο: Τι αξιώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: