Η μεγαλύτερη «σφαγή» λύκων ξεκίνησε στη Σουηδία: Αμφιλεγόμενο κυνήγι υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης [video]

FILE PHOTO: Ο λύκος μόλις αντιλήφθηκε “απειλητική παρουσία” άρχισε να τρέχει μέσα στους κεντρικούς δρόμους της Πτολεμαΐδας. Photo by Steve via Pexels




Η μεγαλύτερη σφαγή λύκων στη σύγχρονη εποχή έχει ξεκινήσει στη Σουηδία με οργανώσεις να προειδοποιούν όμως ότι η όλη διαδικασία θα μπορούσε να βλάψει δραστικά τον πληθυσμό των συγκεκριμένων ζώων.

Τη Δευτέρα, κυνηγοί είχαν βγει στο κατόπι για λύκους στα καλυμμένα από παγετό δάση μεταξύ Gävleborg και Dalarna, κυνηγώντας από τα μεσάνυχτα μέχρι τη δύση του ήλιου στις 3 το μεσημέρι.

Μάλιστα ομάδες κυνηγών θα βγαίνουν με τον ίδιο σκοπό σε ολόκληρη τη Σουηδία καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα στη προσπάθεια να μειωθεί ο πληθυσμός των αρπακτικών.

Τη Δευτέρα, οι κυνηγοί περικύκλωσαν περιοχές που γνωρίζουν ότι οι λύκοι στήνουν λημέρια. Ξαμόλησαν τα κυνηγόσκυλα, η δουλειά των οποίων ήταν να ψάξουν τους λύκους και μετά να τους οδηγήσουν σε ένα μονοπάτι προς τους κυνηγούς που είχαν στήσει καραούλι.

Αλλά όπως αναφέρει ο Guardian, δεν είχαν τύχη και οι κυνηγοί γύρισαν σπίτι με άδεια χέρια.

Ωστόσο, τα σκυλιά έχουν πλέον εντοπίσει μερικές από τις φωλιές, ώστε οι κυνηγοί να μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα.

Τον επόμενο μήνα, οι κυνηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να σκοτώσουν 75 λύκους από έναν πληθυσμό 460 καθώς η κυβέρνηση της χώρας επιδιώκει να μειώσει την πυκνότητα του πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές.

«Το κυνήγι είναι απολύτως απαραίτητο για να επιβραδύνει την ανάπτυξη των λύκων. Η αγέλη λύκων είναι η μεγαλύτερη που είχαμε στη σύγχρονη εποχή», δηλώνει ο Gunnar Glöersen, διευθυντής αρπακτικών στη Σουηδική Ένωση Κυνηγών.

Ομως φιλοζωϊκές οργανώσεις αντιδρούν με το επιχείρημα ότι ο σουηδικός πληθυσμός λύκων είναι σχετικά χαμηλός, φέρνοντας ως παράδειγμα  την Ιταλία όπου υπάρχουν περισσότεροι από 3.000 λύκοι.

Εχουν μάλιστα προσβάλει δικαστικά την απόφαση, η οποία, όπως υποστηρίζουν, παραβιάζει τη σύμβαση της Βέρνης, πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Η Marie Stegard, πρόεδρος της αντικυνηγετικής ομάδας Jaktkritikerna, δηλώνει στον Guardian: «Οι λύκοι ως κορυφαίοι θηρευτές στην τροφική αλυσίδα αποτελούν προϋπόθεση για τη βιοποικιλότητα. Η θανάτωση του ενός τέταρτου του πληθυσμού μέσω του κυνηγιού έχει αρνητικές συνέπειες για τα ζώα και τη φύση. Είναι καταστροφικό για ολόκληρο το οικοσύστημα. Η ύπαρξη λύκων συμβάλλει σε μια πλουσιότερη ζωική και φυτική ζωή. Και η ανθρώπινη επιβίωση εξαρτάται από τα υγιή οικοσυστήματα».

Ωστόσο η Anna-Caren Sätherberg, η υπουργός αγροτικών υποθέσεων της Σουηδίας σε πρόσφατες δηλώσεις της ανέφερε: «Βλέπουμε ότι ο πληθυσμός των λύκων αυξάνεται κάθε χρόνο και μέσω της εξόντωσης αυτής, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στον στόχο που έχει θέσει το κοινοβούλιο.

Αντιγνωμία υπάρχει και για τον ενδεδειγμένο αριθμό των λύκων.

Οι υπηρεσίες του  υπουργείου είχαν συστήσει ότι ο πληθυσμός των λύκων δεν θα πρέπει να πέσει κάτω από 300, για να αποφευχθεί η περαιτέρω αποδυνάμωσή του και η απειλή της ενδογαμίας. Ωστόσο, η πλειοψηφία στο σουηδικό κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της μείωσης του πληθυσμού των λύκων σε 170 άτομα, στο χαμηλότερο δηλαδή σημείο του εύρους 170 έως 270, αριθμός που θα επιτρέψει στη χώρα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις διατήρησης της οδηγίας της ΕΕ για τα είδη και τους οικοτόπους.

Το λόμπινγκ των κυνηγών

Το κυνήγι είναι ένα καυτό πολιτικό θέμα στη Σουηδία, με ένα ισχυρό λόμπι ικανό να επηρεάσει τους πολιτικούς ώστε να επιτρέψουν τη θανάτωση περισσότερων ζώων. Ο Stegard πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική πίεση για άδεια κυνηγιού λύκων, καθώς και κυνηγιού λύγκα και αρκούδας.

«Υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία Σουηδών που τους αρέσουν οι λύκοι, ακόμα και εκεί που ζουν. Κατά τη γνώμη μας, ο λόγος για αυτά τα κυνήγια είναι απλώς ότι υπάρχει ζήτηση από τους κυνηγούς για κυνήγι λύκων.

Οι οργανώσεις των κυνηγών έχουν τεράστια δύναμη στη Σουηδία. Είναι γεγονός ότι το σουηδικό κοινοβούλιο έχει μια λέσχη κυνηγών ανοιχτή σε μέλη όλων των κομμάτων, με μια αίθουσα σκοποβολής κάτω από το κοινοβούλιο. Ακούγεται αστείο αλλά είναι πέρα ​​για πέρα ​​αληθινό».

Μια ομάδα επιστημόνων από κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έγραψε πρόσφατα στο περιοδικό Science, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν ζητηθεί επιστημονικές συμβουλές για αυτόν τον στόχο και ότι θα απειλούσε έναν ήδη κατακερματισμένο και εύθραυστο πληθυσμό.

Ο Benny Gäfwert, ειδικός σε αρπακτικά ζώα στο WWF, είπε ότι ο αριθμός των «170 λύκων» του κοινοβουλίου «δεν βασίζεται σε κανένα επιστημονικό στοιχείο».

«Μπορεί να συμβούν απρόβλεπτα πράγματα σε άγριους πληθυσμούς και το επίπεδο των 170 είναι πολύ χαμηλό», είπε στο SVT. «Έχουμε πρόβλημα όταν πρόκειται για τη γενετική των λύκων και όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός των λύκων, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση των διακυμάνσεων στη γενετική κατάσταση».

Ο Σκανδιναβικός Λύκος

Η Νορβηγία μοιράζεται έναν πληθυσμό λύκων με τη Σουηδία κατά μήκος των συνόρων της, γεγονός που αποτελεί περαιτέρω απειλές για τον υπό εξαφάνιση αρπακτικό. Ο πληθυσμός των λύκων της Νορβηγίας και της Σουηδίας – ο Σκανδιναβικός λύκος – βρίσκεται στον κατάλογο των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση και κατηγοριοποιούνται ως κρισίμως απειλούμενα είδη στη Νορβηγία και σε σοβαρά απειλούμενα στη Σουηδία.

Νορβηγία: Τέσσερα έως έξι κουτάβια το χρόνο

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας έχει θέσει σε εφαρμογή μια πολύ περιοριστική πολιτική διαχείρισης λύκων με σταθερό πληθυσμιακό στόχο μόνο τέσσερα έως έξι κουτάβια κάθε χρόνο. Από ό,τι είναι γνωστό, η Νορβηγία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που θέτει μέγιστο αριθμό-στόχο για ένα κρίσιμα απειλούμενο είδος. Επιτρέπει στους κυνηγούς να μειώνουν δραστικά τον πληθυσμό των λύκων κάθε χρόνο. Αυτή η επιπλέον πίεση από τη σουηδική κυβέρνηση, υποστηρίζουν οι ακτιβιστές της φύσης, θα μπορούσε να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο το είδος.

Διάφορες οργανώσεις στη Νορβηγία αγωνίζονται δικαστικά κατά της απόφασης να επιτραπεί μια τόσο μεγάλη θανάτωση και υπάρχει μάλιστα μια ακρόαση την επόμενη εβδομάδα την οποία που ελπίζουν να κερδίσουν.

Μια απόφαση υπέρ τους ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και στη Σουηδία, η οποία διέπεται από τους ίδιους ευρωπαϊκούς νόμους.

Η φυσιολατρική οργάνωση Aktivt Rovdyrvern (ARV) εκτιμά τα εξής:  «Η γενετική του πληθυσμού έχει δείξει ότι για να διατηρηθεί ένας βιώσιμος πληθυσμός πρέπει να υπάρχουν περίπου 1.500 άτομα με γενετική ποικιλία. Η Σουηδία και η Νορβηγία έχουν επί του παρόντος περίπου 400 λύκους, αλλά αυτό φαίνεται ότι προορίζεται να μειωθεί σε περίπου 200 άτομα συνολικά με 170 από αυτούς στη Σουηδία και τους υπόλοιπους 30 στη Νορβηγία. Αυτό είναι ασυμβίβαστο με τη δημιουργία και την ενίσχυση ενός βιώσιμου πληθυσμού λύκων στη Σκανδιναβική χερσόνησο τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».

Με πληροφορίες από Guardian

Νωρίτερα θέλει τις προεδρικές εκλογές ο Ερντογάν: Για “μικροαλλαγή”… ημερομηνίας μίλησε ο Τσελίκ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: