Οι κορυφαίοι top – gun στην Ανδραβίδα: Στον «Ηνίοχο» η παγκόσμια αφρόκρεμα των πιλότων μαχητικών

Ο “Ηνίοχος” της Ελλάδας, η άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας έχει αναδειχθεί πλέον σε μια εκ των κορυφαίων ασκήσεων στην Ευρώπη. Αυτός είναι και ο λόγος που προσελκύει κάθε χρόνο πολλές αεροπορίες οι οποίες θέλουν να ασκούνται στο FIR Αθηνών αλλά και σε περιοχές που έχουν εναλλαγή του ανάγλυφου στο έδαφος. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL

Μπορεί να είναι μέσα Ιανουαρίου αλλά την Τετάρτη ξεκινά η πρώτη μεγάλη συνάντηση των «air fighters» ενόψει της διασυμμαχικής άσκησης  «Ηνίοχος» που διοργανώνει η Πολεμική Αεροπορία.

Η λεγόμενη και MPC θα έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών ημερών και σε αυτή οι μετέχοντες θα συνυπογράψουν σχεδόν όλο το αρχικό αλλά σημαντικό πλαίσιο της αεροπορικής άσκησης.

Εκεί θα συζητηθούν, από τις περιοχές στις οποίες θα ασκηθούν οι αεροπόροι που θα μετέχουν, μέχρι και ποια σημεία θα καταλάβει στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας η κάθε αποστολή, όταν φτάσουν τα μαχητικά των χωρών.

Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανά και οι Ισπανοί είναι αυτοί που έως τώρα «κλειδώνουν» τη συμμετοχή τους στον «Ηνίοχο 2023» κατά τον οποίο το μεγάλο asset της διοργάνωσης παραμένει έως τώρα κρυφό.

  • Επιγραμματικά να θυμίσουμε ότι σε προγενέστερους «Ηνιόχους» την διαφορά έκαναν τα F-35 που είχαν έλθει από την γειτονική Ιταλία ενώ το 2022 την μεγάλη διαφορά είχε κάνει το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, το οποίο μετείχε στην άσκηση και όχι μόνο με τις απονηώσεις των Rafale M.

Η Ελληνική καινοτομία της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης θα έχει ιδιαίτερη σημασία στην άσκηση, με τα «γεράκια» του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής και του Σχολείου Όπλων Τακτικής να έχουν επιφορτιστεί με τη δημιουργία νέων σεναρίων τα οποία να είναι αντάξια της άσκησης «Ηνίοχος» καθώς η φήμη της άσκησης μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.

Και για την αεροπορία, η προσθήκη της Μοίρας των εξομοιωτών είναι μια ευκαιρία να επικοινωνηθεί στους συμμάχους το project made in HAF ώστε να τοποθετηθεί στην ατζέντα και τις αναφορές των ιπταμένων προς τις ηγεσίες τους για μελλοντική εκπαίδευση στην περιοχή της Ανδραβίδας, στην 117 Πτέρυγα Μάχης.

Άλλωστε από το αεροπορικό επιτελείο ήδη η καινοτομία αυτή έχει γίνει γνωστή και σε άλλες αεροπορίες ενώ ήδη έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον για την αποστολή ιπταμένων με σκοπό την επίγεια εκπαίδευσή τους στα F-16.

Πάντως με τα έως τώρα δεδομένα οι Γάλλοι θα μετέχουν με Rafale, Mirage και ιπτάμενο ραντάρ. Οι Ισραηλινοί με τα προηγμένα F-16 αλλά με μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με προηγούμενες φορές που είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα, οι Ιταλοί με βομβαρδιστικά Tornado, οι Ισπανοί με F-18 και οι Ηνωμένες Πολιτείες με F-16 τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εκείνα που βρίσκονται στην Ιταλία.

Ο «Ηνίοχος 2023» προγραμματίζεται να γίνει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, αρχές Μάϊου και δεν αποκλείεται η άσκηση να συμπέσει με τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εκλογών μιας και όλες οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έχουν δείξει την μετακύληση της ημερομηνίας της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης.

Στην περίπτωση αυτή παραμένει ερωτηματικό τι πρόκειται να γίνει με την εξέλιξη της άσκησης, αν και πολλές φορές στο παρελθόν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είχε επηρεαστεί ιδιαίτερα από την εκλογική διαδικασία.

Οι γαλανόλευκες ριπές…

Σημαντική λεπτομέρεια για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι η ουσιώδης συμμετοχή των Ελληνικών «ριπών», οι οποίες στον «Ηνίοχο» της φετινής χρονιάς θα φανερώσουν ενώπιο Επιτελείου και συμμάχων την αξία που έχουν στα ελληνικά χέρια και στο πλαίσιο μεγάλων σχηματισμών, είτε κατά τη διάρκεια επιθετικών ενεργειών, είτε σε ρόλο αμυνόμενου.

Και εκεί ιπτάμενοι και επιτελείο θέλουν να δουν γι’ ακόμη μια φορά τα ελληνικά Rafale F3R πως ανταποκρίνονται στον ρόλο της αναχαίτισης απέναντι στα προηγμένα F-16 των συμμάχων.

Η σημαντικότητα αυτή έγκειται στο γεγονός πως η πολεμική αεροπορία επιμένει στον αέρος- αέρος αγώνα μεταξύ Rafale & F-16 διότι το κύριο μέσο προκλήσεων στον ουρανό του Αιγαίου έρχεται μέσω του τουρκικού αεροπορικού στόλου με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους.

Το πράσινο φως της επιχειρησιακής αξιολόγησης στην 332 Μοίρα έχει δοθεί εδώ και καιρό ενώ τις επόμενες ημέρες στην Τανάγρα αναμένονται ακόμη δυο Rafale F3R που πολλαπλασιάζουν την ισχύ των «γερακιών».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Οι έκτακτες κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών από το ΣΑΓΕ: Ποιοι μένουν ποιοι αποστρατεύονται

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: