Η κυπριακή γη δέχθηκε τα οστά του ήρωα Κωστάκη Πενταλιώτη: Θυσιάστηκε για την Κύπρο στις μάχες της Τηλλυρίας, το 1964

Τα οστά του ήρωα Κωστάκη Πενταλιώτη τάφηκαν στο ίδιο κοιμητήριο, εκεί όπου αναπαύεται και η σύζυγός του Έφη. Φωτογραφία Omega TV




Πενήντα εννέα χρόνια μετά, τα παιδιά και εγγόνια του ήρωα Κωστάκη Πενταλιώτη παρέλαβαν με συγκίνηση, αλλά και εθνική περηφάνια τα οστά, που ταυτοποιήθηκαν μετά τον εντοπισμό τους σε χώρο ταφής τον Ιούλιο του 2022 στο κοιμητήριο Πάφου, γράφει η Μηλίτσα Πολεμίτου στο κανάλι Omega.

Η ταφή έγινε στο ίδιο κοιμητήριο, εκεί όπου αναπαύεται και η σύζυγός του Έφη.

«Σήμερα γράφεται ο επίλογος μιας τραγικής ιστορίας 59 τόσων χρόνων Για όσους δεν γνωρίζουν η κηδεία έγινε τον Αύγουστο του 64 στον Άγιο Κενδέα αλλά δυστυχώς μαζί με τον παπά μου είχαν ταφεί και άλλοι και έπρεπε να γίνει ταυτοποίηση με DNA», δήλωσε ο γιος του, Στάθης Ιωαννίδης.

Ο Κωστάκης Πενταλιώτης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της πατρίδας αφήνοντας πίσω του νεαρή σύζυγο και δύο αγόρια ηλικίας 6 και 8 ετών. Έλαβε μέρος στις μάχες ως μέλος και εθελοντής της Διμοιρίας Υγειονομικού της Πάφου, η οποία στελέχωνε το πρόχειρο νοσοκομείο Παχυάμμου.

Η τουρκική αεροπορία έριχνε βροχή τις βόμβες ναπάλμ ανάμεσα σε άμαχο πληθυσμό. Βομβαρδίστηκε ακόμα και το νοσοκομείο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Μέρη των σορών που είχαν απανθρακωθεί, περισυλλέγησαν χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αναγνώρισης τους. Κάποια μεταφέρθηκαν και τάφηκαν σε τέσσερεις τάφους στο κοιμητήριο Πάφου, ενώ κάποια άλλα στον κρατήρα που δημιουργήθηκε από τις βόμβες ναπάλμ.

«Είμαστε τα εγγόνια του Kωστάκη Πενταλιώτη που θυσιάστηκε για την πατρίδα του στις μάχες Τηλλυρίας το 64. Πρόσφατα έγινε η ταυτοποίηση μέσω DNA και αναγνωρίστηκαν τα οστά του παππού μας. Είμαστε περήφανοι, συγκινημένοι για τον παππού μας που θυσιάστηκε για την πατρίδα του. Αιωνία του η μνήμη», είπε από πλευράς της η εγγονή του, Νικολέττα Ιωαννίδου.

Κατά τις εκταφές τον περασμένο Ιούλιο εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα οστά του ήρωα Πανίκου Παστίδη, τα οποία τα παραδοθούν σύντομα στην οικογένειά του.

Ο Αναστασιάδης υποτιμά τους πολίτες: Από Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει μετατραπεί σε θλιβερό κομματάρχη του ΔΗΣΥ…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: