Η “κηδεία” των τουρκικών F-35: Η Αμερική ανακοίνωσε επίσημα το τέλος της συνεργασίας, δεν τα βρίσκουν για τις αποζημιώσεις, ποιος χρωστά ποιου και πόσα (video)

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάτω από τη σκέπη της Παναγίας, στο οίκημα της ουκρανικής Διαποσράς στο Σικάγο. State Department photo by Freddie Everett




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ξαφνικά, άρχισε χθες το πρωί (ώρα Ουάσιγκτον) μία συζήτηση για την δήθεν επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για την πώληση στην Άγκυρα των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35.

Και οι γνωστοί ψεκασμένοι χάρηκαν πολύ. Μόνο που η χαρά τους δεν κράτησε πολύ….

Μερικές φορές, άθελα ή ηθελημένα, οι δημοσιογράφοι δημιουργούν φασαρία χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, και χωρίς να στηρίζεται ένα θέμα με στοιχεία. Έτσι, όταν κυκλοφόρησε η ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, για τη συνέχιση των τουρκοαμερικανικών συνομιλιών για τα F-35, δεν σκέφθηκε κανείς ότι η Τουρκία έχει εξοβελιστεί από το πρόγραμμα κατασκευής και απόκτησης, επειδή αγόρασε το ρωσικό σύστημα S-400.

Θα έλεγα ότι την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η διαδικασία της «νεκροψίας» της αγοραπωλησίας των αμερικανικών μαχητικών, για να γίνει η «κηδεία» τον Απρίλιο στην Άγκυρα, όταν θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συνάντηση των αντιπροσωπειών της Τουρκίας και της Αμερικής.

  • Όπως πολύ σωστά έγραψε η ιστοσελίδα μας Hellas Journal, οι δύο πλευρές συζητούν τις αποζημιώσεις, μετά την εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 και την ακύρωση της πώλησης των 100 αεροσκαφών που είχε παραγγείλει η Άγκυρα.

Οι Τούρκοι απαιτούν την επιστροφή της προκαταβολής. Είχαν δώσει 1,4 δισεκ. δολάρια για τα πρώτα έξι μαχητικά. Από την άλλη, οι Αμερικανοί απαντούν ότι είναι η Τουρκία που χρωστά στην Ουάσιγκτον, διότι πρέπει να πληρωθεί η φύλαξη και η προστασία των πρώτων έξι F-35, τα οποία είχαν κατασκευαστεί αλλά δεν είχαν παραδοθεί ποτέ στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Έτσι έμειναν κάτω από τις …παράγκες σε αμερικανική αεροπορική βάση.

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αν και δρούσε με δουλοπρέπεια προς τον Ταγίπ Ερντογάν, πάγωσε τότε την αγοραπωλησία διότι ο Τούρκος ισλαμιστής ηγέτης είχε αρνηθεί να επιστρέψει το σύστημα S-400 από εκεί που το αγόρασε: Από τον Βλαδίμηρο Πούτιν και τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, να θυμίσω ότι η ελληνική Ομογένεια είχε ξεκινήσει την φοβερή καμπάνια της εναντίον της πώλησης για να πάρουν τα ηνία οι φιλέλληνες νομοθέτες υπό τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, που ενέταξαν το «όχι» στην αγοραπωλησία, στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου. Για να φτάσουμε στην επιβολή των κυρώσεων στη βάση του νόμου CAATSA λίγο πριν αποχωρήσει ο κ. Τραμπ από το Λευκό Οίκο.

Πληροφορηθήκαμε χθες ότι η Τουρκία δοκίμασε αρκετές φορές να πετύχει την άρση των κυρώσεων, προχωρώντας σε συζητήσεις που αφορούσαν τους S-400. Η τουρκική πρόταση για δέσμευση ότι δεν θα τους χρησιμοποιήσουν χωρίς να συνεννοηθούν με τις ΗΠΑ, αν επιστρέψουν στο πρόγραμμα των F-35, δεν έγινε δεκτή.

Η απαίτηση της Αμερικής, όπως εκφράστηκε και επίσημα από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν να επιστραφεί το ρωσικό σύστημα στη Μόσχα. Δεν επέστρεψε ποτέ και οι Αμερικανοί θέλουν να μην θυμούνται την σύγκρουση για το θέμα αυτό, αν και διατηρούν τις κυρώσεις.

Αλλά παίζουν παιγνίδια, που αποδεικνύονται για ερασιτέχνες. Δέχθηκαν το τουρκικό αίτημα για την αγορά των F-16, ενώ η Πολεμική Βιομηχανία της Τουρκίας είναι κάτω από κυρώσεις. Αλλά η απάτη αποκαλύφθηκε όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραδέχθηκε ότι οι Τούρκοι άλλαξαν το όνομα της εταιρείας που τιμωρήθηκε. Που σημαίνει ότι θα δοθούν τα F-16 στην ίδια Πολεμική Βιομηχανία που οι Αμερικανοί την φόρτωσαν με κυρώσεις, η οποία απέκτησε ήδη άλλη ονομασία. Γκράντε απατεώνες…

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ: 1:11:44

  • Αλλά σε τούτη τη φάση έχει σημασία ότι έκλεισε ερμητικά η πόρτα στην Τουρκία για τα F-15. Και είμαι αναγκασμένος να υπενθυμίσω ότι μας είχαν πρήξει πολιτικοί, αναλυτές και οι ψεκασμένοι δημοσιογράφοι, ότι η Τουρκία, ότι και αν έκαναν οι ομογενείς και οι νομοθέτες, θα έπαιρναν τα F-35.
  • Όπως διαβάσετε παραπάνω, γίνονται οι προετοιμασίες για την …«κηδεία» της τουρκικής συμμετοχή στο πρόγραμμα. Όλα τελείωσαν.

Στο μεταξύ, η Ομογένεια και οι ξένες οργανώσεις που στηρίζουν την προσπάθεια της, ξεκίνησαν τη διαδικασία υποστήριξης του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ενόψει της μεγάλης μάχης για να απορριφθεί το τουρκικό αίτημα για την αγορά των F-16. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στους ομογενείς μας και στον φιλέλληνα γερουσιαστή, όπως και στους νομοθέτες που τον ακολουθούν.

Όπως έγραψε η εφημερίδα Καθημερινή:

«Η Ελλάδα διαπιστώνει αυτές τις μέρες πόσο σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος είναι για τα εθνικά συμφέροντα η Ομογένεια, ειδικά στις ΗΠΑ. Δεν μιλάμε για πλήθος ανθρώπων, ούτε για τεράστιες οικονομικές συνεισφορές. Και όμως, λίγοι Ελληνοαμερικανοί, σε συνεργασία με κορυφαία μέλη του Κογκρέσου, έχουν κάνει τη διαφορά. Είναι σημαντικό για όλους μας να αναγνωρίζουμε και να τιμάμε, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, όσα προσφέρουν στον Ελληνισμό».

Ο διευθυντής της καλής εφημερίδας Αλέξης Παπαχελάς, τα λέει πολύ ορθά. Σε πέντε γραμμές τα είπε όλα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, απάντησε ως εξής στην ερώτηση που του υποβάλαμε στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι, έχω μια ερώτηση – βλέπω τη δήλωση ότι συνεχίζετε τις συνομιλίες με την Τουρκία για το πρόγραμμα F-35 και αναρωτιέμαι αν κάτι άλλαξε, γιατί το τελευταίο που ξέραμε ήταν ότι η Τουρκία βρίσκεται υπό κυρώσεις CAATSA για την αγορά από τους Ρώσους -του ρωσικού συστήματος S-400. Γιατί μιλάτε (με τους Τούρκους);

Κύριος ΠΡΑΙΣ: Αυτό είναι σωστό. Τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την επιλεξιμότητα της Τουρκίας για το πρόγραμμα F-35. Το υπουργείο Άμυνας εξέδωσε δήλωση. Αυτή είναι μια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο περικοπής (των τελευταίων) στοιχείων αυτού του προγράμματος.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η αλήθεια είναι πικρή: Οι πολίτες στην Ελλάδα και την Κύπρο βλέπουν τη διαφθορά και την προσπερνούν… Ολιγάρχες κυρίες και κύριοι δεν έχουν μόνο οι άλλες χώρες!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: