H Γερμανία πιέζεται για την αποστολή αρμάτων στην Ουκρανία: Η Ιταλία δεσμεύτηκε για αντιαεροπορικά Samp-Τ

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. 22 Ιανουαρίου 2022. EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON




Ο Γερμανός καγκελάριος ‘Ολαφ Σολτς, που δέχεται πιέσεις να επιτρέψει την αποστολή βαρέων αρμάτων Leopard γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία, δήλωσε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για τις παραδόσεις όπλων θα ληφθούν σε συντονισμό με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την ίδια ώρας ο Ιταλός υπουργός άμυνας Γκουίντο Κροζέτο σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της Rai αναφέρθηκε στο έκτο διάταγμα για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία το οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι. «Το νέο διάταγμα για την παροχή όπλων στην Ουκρανία βρίσκεται στην τελική ευθεία και θεωρώ ότι θα στηριχθεί σχεδόν από όλο το κοινοβούλιο. Ένα διάταγμα που θα δώσει την δυνατότητα στην Ουκρανία να προστατεύεται από τις αεροπορικές επιθέσεις», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός. «Πρόκειται για πυραύλους που καταρρίπτουν άλλους πυραύλους», πρόσθεσε ο Κροζέτο. Κατά δημοσιεύματα στον Τύπο πρόκειται για το αντιπυραυλικό σύστημα Samp-Τ, το οποίο αναμένεται να παρασχεθεί στην Ουκρανία σε συνεργασία με την Γαλλία.

  • Σε ότι αφορά τον Καγκελάριο Σολτς, όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι για την αποστολή αρμάτων στην Ουκρανία, ο καγκελάριος δήλωσε ότι όλες οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία έως τώρα έχουν γίνει σε στενό συντονισμό με τους δυτικούς εταίρους. “Θα το κάνουμε και στο μέλλον”, τόνισε.

“Ο τρόπος με τον οποίο ενεργήσαμε στο παρελθόν ήταν πάντα σε στενό συντονισμό με τους φίλους και συμμάχους μας και θα συνεχίσουμε να ενεργούμε σε συνάρτηση με τη συγκεκριμένη κατάσταση”, δήλωσε ο Σολτς αναφερόμενος κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.

Ο Σολτς δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα ανοίξει τον δρόμο για την παράδοση των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2. Στη συνέντευξη Τύπου, ο καγκελάριος δεν απάντησε στο ερώτημα εάν η παράδοση των αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams θα ήταν προϋπόθεση γι’ αυτό.

Τόσο ο καγκελάριος Σολτς όσο και ο πρόεδρος Μακρόν απέφυγαν να εκφράσουν την πρόθεσή τους αν θα παραδώσουν ή όχι βαρέα γερμανικά άρματα Leopard και γαλλικά Leclerc, με τον Γερμανό καγκελάριο να δέχεται μεγάλη πίεση στο θέμα αυτό λόγω των κατεπειγόντων αιτημάτων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όσον αφορά την παράδοση αρμάτων Leclerc στην Ουκρανία, ο Μακρόν δήλωσε ότι “τίποτα δεν αποκλείεται”, υπογραμμίζοντας με τη σειρά του ότι αυτό πρέπει να αξιολογηθεί “συλλογικά”. Το θέμα θα συζητηθεί με τους συμμάχους, όπως η Γερμανία, τις ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες, δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι αναμένει σύντομα μια απόφαση σε σχέση με την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, όπως και να ‘χει. Μιλώντας σε συνέντευξη στο γερμανικό δίκτυο ARD TV ο Πιστόριους διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν θα λάβει βιαστική απόφαση, γιατί η κυβέρνηση έχει να εξετάσει πολλούς παράγοντες, όπως οι συνέπειες στο εσωτερικό για την ασφάλεια του γερμανικού πληθυσμού.

 

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: