Fake News ότι ο αντιπρόσωπος του Γκουτέρες απολογήθηκε: “Μάχη” στην ενημέρωση του ΟΗΕ για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Στιούαρτ (video)

FILE PHOTO: Stéphane Dujarric, Spokesperson for the Secretary-General, moderates the press conference. Credit UN Photo, Cia Pak




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Ηνωμένα Έθνη

Πλήρη κάλυψη στον επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, πρόσφερε την Παρασκευή ο Στεφάν Ντουζάρικ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Είναι φανερό ότι δεν ισχύει ο ισχυρισμός του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, ότι ο κ. Στιούαρτ, λίγο-πολύ “απολογήθηκε”.

Ο αρθρογράφος της Hellas Journal υπέβαλε αρκετές ερωτήσεις στον εκπρόσωπτου ΟΗΕ, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Οι απαντήσεις δυστυχώς δεν ήταν καλές.

Παραδείγματος χάριν, δεν είπε αν η τουρκική εισβολή και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι το ίδιο και το αυτό πράγμα. Και αυτό είναι προβληματικό. Δεν είπε αν ο κ. Γκουτέρες βλέπει τις δύο εισβολές με το ίδιο και το αυτό μάτι.

Και επίσης, δεν είπε αν η κατοχή της Κύπρου και η κατοχή της Παλαιστίνης είναι το ίδιο. Επίσης προβληματική εξέλιξη.

Απ’ εκεί και πέρα στήριξε τον Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος είπε τα γνωστά εναντίον των Ελληνοκυπρίων. Κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι ευθύνεται για το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Είναι ένας ανιστόρητος ισχυρισμός αυτός και είναι μια εμπρηστική πολιτική ενέργεια όταν αφορά μία χώρα υπό κατοχή. Είναι φανερό πλέον ότι δεν είναι ανεξάρτητος μεσολαβητής. Θα έλεγα ότι αυτές οι σκέψεις του εξυπηρετούν απόλυτα την κατοχική δύναμη.

Ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος να αναφέρει τί ακριβώς σημείωσε ο κ. Στιούαρτ. Και ρωτήθηκε στα ίσια αν κατηγόρησε πραγματικά τους Ελληνοκύπριους για το αδιέξοδο;

O εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να πάρει θέση για τα δημοσιεύματα του Τύπου (που αφορούν) συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν σε ιδιωτικό επίπεδο.

«Αυτό που έχει σημασία», τόνισε, «είναι η γνώμη του Γενικού Γραμματέα και οι απόψεις του για το Κυπριακό. Υπάρχουν δύο εκθέσεις που κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο. Η θέση του είναι ξεκάθαρη σε αυτά. Στη θέση της Γραμματείας του ΟΗΕ συμπεριλαμβάνεται ο κ. Stewart και η αποστολή στην Κύπρο, που συνεργάζεται εν μέρει και με τις δύο πλευρές στην Κύπρο. Ο κ. Stewart έχει την πλήρη υποστήριξη και  εμπιστοσύνη του Γενικού Γραμματέα στη δουλειά του».

Όπως καταλαβαίνει κανείς, ο κ. Στιούαρτ έχει την υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα σε ότι κάνει και λέει. Άρα, αυτά που λέγονται στην Κύπρο ότι δήθεν ο κ. Στιούαρτ απολογήθηκε δεν ισχύουν.

Η δεύτερη ερώτηση του ανταποκριτή μας ήταν η εξής:

Δεν ξέρω αν ακούσατε τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «αν πράγματι ειπώθηκε κάτι παρόμοιο, το λιγότερο που θα μπορούσε να ειπωθεί είναι ότι δεν μιλάμε πλέον για εκπρόσωπο του ΟΗΕ, αλλά για εκπρόσωπο όσων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο». Πρόκειται για μία σκληρή δήλωση. Ποια είναι η απάντηση σας;, ρώτησε ο ανταποκριτής μας.

Ο Εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ απάντησε:

«Καταλαβαίνω τη φύση και την ανάλυση του κ. Αναστασιάδη. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η θέση μας είναι αμετάβλητη. Και θα ήθελα να παροτρύνω τους δημοσιογράφους και παρατηρητές να δουν ποια είναι η θέση του Γενικού Γραμματέα. Ο κ. Steward συνεχίζει να έχει την πλήρη υποστήριξη του ΓΓ ΟΗΕ και θα συνεχίσει να εργάζεται αμερόληπτα. Και νομίζω ότι είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε αυτά που λέγονται επίσημα και σε όσα γράφονται στις επίσημες εκθέσεις και όχι σε όσα ακούγονται από ιδιωτικές συνομιλίες».

Ο Μιχάλης Ιγνατίου προχώρησε σε νέα διευκρινιστική ερώτηση: Ρώτησε: Αν ο κ. Στιούαρτ μίλησε κατά των Ελληνοκυπρίων, ο Γ.Γ. εξακολουθεί να τον εμπιστεύεται;

Ο Εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ είπε:

«Νομίζω ότι είναι λάθος να προσπαθήσουμε να αναλύσουμε αυτά. Ο κ. Stewart επικεντρώνεται στην εκπροσώπηση της Γραμματείας, εκπροσωπώντας τα Ηνωμένα Έθνη με τον πιο αμερόληπτο δυνατό τρόπο».

Ακολούθησαν δύο ερωτήσεις σύγκρισης με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και με τα κατεχόμενα εδάφη Παλαιστίνης.

Δύο γενικές ερωτήσεις, είπε ο Ιγνατίου: Η πρώτη: Έχει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ την άποψη ότι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο είναι της ίδιας φύσης με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ή ότι αυτές οι δύο εισβολές είναι διαφορετικής φύσεως;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν πρόκειται να….  Η συγκριτική ανάλυση μεταξύ διαφορετικών καταστάσεων καλύτερα είναι να την αφήνουμε για τους δημοσιογράφους και τους αναλυτές.

ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Aλλά εξ όσων γνωρίζω, μία εισβολή είναι εισβολή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Παραμένω στην πρώτη μου απάντηση.

ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Και ποια είναι η άποψη του .Γ.Γ για την κατοχή της Κύπρου. Είναι της ίδιας φύσεως για παράδειγμα με την κατοχή της Παλαιστίνης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι η άποψή του είναι καταγεγραμμένη σε ένα μεγάλο αριθμό εκθέσεων που έχει εκδώσει ο Οργανισμός για την Κύπρο, και επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε συγκριτική ανάλυση…

ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Το καταλαβαίνω, έχω διαβάσει τις εκθέσεις. Αλλά εννοώ ότι είναι εύκολη η απάντηση στην ερώτηση αν πρόκειται για κατοχή ή όχι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι εύκολο να ρωτάτε, αλλά είναι πιο προκλητικό να απαντώ, για αυτό Μιχάλη ας κάνουμε μια παύση εδώ και ευχαρίστως να επανέλθω σε σένα αργότερα.

Ο Χριστοδουλίδης πρώτος και στη δημοσκόπηση του καναλιού Alpha: Ο Μαυρογιάννης πέρασε δεύτερος, τρίτος και καταϊδρωμένος ο Αβέρωφ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: