Έλληνες υπουργοί λένε ότι διεξάγονται μυστικές συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο για περισσότερο από ένα χρόνο: Για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

FILE PHOTO: The Parthenon Marbles that are currently displayed at the British Museum in London. Greece would refuse a short loan of the Parthenon Marbles from the British Museum as it would ‘legalise their snatching’, the Culture Minister said. EPA, ORESTIS PANAGIOTOU




Το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι συμμετέχει σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για την επιστροφή ορισμένων από τα Mάρμαρα του Παρθενώνα, γράφουν οι Esther Addley and Helena Smith στην εφημερίδα Guardian.

Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι εικασίες ότι θα μπορούσε να συναφθεί συμφωνία για την επιστροφή ορισμένων από τα Γλυπτά, τα οποία εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1832.

Ανώτεροι Έλληνες Υπουργοί επιβεβαίωσαν τον περασμένο μήνα ότι οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, η δε Telegraph ανέφερε ότι έχει συνταχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο μερών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιστροφή ορισμένων αντικειμένων με δανεισμό στις αρχές του 2023.

 Ωστόσο, σύμφωνα με ελληνικές πηγές τα δύο μέρη απέχουν ακόμη αρκετά. Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος, που γνωρίζει καλά το θέμα είπε στην Guardian σήμερα: «Αυτό δεν είναι αλήθεια, δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία». 

Εν τω μεταξύ, το μουσείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Έχουμε δηλώσει δημόσια ότι επιδιώκουμε ενεργά μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά, οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται».

Ενώ ο Όσμπορν είχε δηλώσει ανοιχτά εδώ και αρκετό καιρό την προθυμία του να συνάψει συμφωνία για να λύσει το αδιέξοδο σχετικά με τα αμφισβητούμενα γλυπτά, το μουσείο δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι τώρα ότι ήταν σε εξέλιξη συζητήσεις.

Η Ελλάδα επιμένει εδώ και καιρό ότι θέλει τα Mάρμαρα πίσω μόνιμα. Ωστόσο, η σταθερή θέση του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα αφορά επιστροφή των αντικειμένων μόνο με δανεισμό.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν είχε καμία πρόθεση να τροποποιήσει τον νόμο για το Βρετανικό Μουσείο, τον νόμο που εμποδίζει το μουσείο να επιστρέψει οριστικά οποιαδήποτε συλλογή του, εκτός από πολύ περιορισμένες περιπτώσεις(…)

Το μουσείο πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα λεπτομέρειες για το σχέδιο εκσυγχρονισμού του ύψους 1 δις λιρών που ονομάζεται Rosetta Project, στο οποίο θα υπάρξει μια «πλήρης επανασχεδιασμός» του μουσείου και μια σημαντική ανακαίνιση πολλών από τις αίθουσές του.

Οι αίθουσες με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που βρίσκονται σε κακή κατάσταση και χρειάζονται επισκευή εδώ και αρκετό καιρό, αναμένεται να τεθούν κατά προτεραιότητα σε ανακαίνιση, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί μια βολική στιγμή ώστε να δοθούν ορισμένα από τα αντικείμενα στην Ελλάδα με τη μορφή δανείου, εάν επιτευχθεί συμφωνία. 

Ωστόσο, οι ελληνικές και διεθνείς εκκλήσεις για μόνιμη επιστροφή των γλυπτών, των  τελευταίων ετών, είναι απίθανο να ικανοποιηθούν με ένα δάνειο. Τον περασμένο μήνα, το Βατικανό έδωσε πίσω τρία γλυπτά του Παρθενώνα από τη συλλογή του στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η δωρεά ήταν «ένα συγκεκριμένο σημάδι της ειλικρινούς επιθυμίας [του Πάπα Φραγκίσκου] να ακολουθήσει στον οικουμενικό δρόμο της αλήθειας». 

Εκπρόσωπος του Parthenon Project, που έχει αναλάβει την εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα, είπε ότι χαιρετίζει τις κινήσεις αυτές και ότι «η λύση σε αυτό το μακροχρόνιο ζήτημα είναι επιτέλους εφικτή».

«Έχουμε επιχειρηματολογήσει για μια συμφωνία επωφελή τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Βρετανία, με επίκεντρο μια πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Με κάτι τέτοιο, το Βρετανικό Μουσείο θα συνεχίσει τον ρόλο του ως «μουσείο του κόσμου» που εκθέτει υπέροχα ελληνικά τεχνουργήματα ως μέρος εκ περιτροπής εκθέσεων, με τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επανενώνονται στο νόμιμο σπίτι τους στην Αθήνα». 

ΠΗΓΗ: Esther Addley and Helena Smith στην εφημερίδα Guardian

Με φωτογραφία-πορτρέτο της Εύας Καϊλή: Το σκάνδαλο “Qatargate” βλάπτει την υπόθεση της Δημοκρατίας, λέει η Washington Post

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: