Έφτασε και στην Ελλάδα η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή “Κράκεν”: Έξι κρούσματα

File photo: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η “Κράκεν” είναι «η πιο μεταδοτική υπο-παραλλαγή που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής». EPA, ANDY RAIN




Για πρώτη φορά η παραλλαγή του κορωναϊού “XBB 1.5” γνωστή ως «Κράκεν» εντοπίστηκε και στην Ελλάδα, με τα κρούσματα να φτάνουν τα έξι.

Συγκεκριμένα, τρία κρούσματα εντοπίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα αλλά τώρα γνωστοποιήθηκε ότι αφορούν στην εν λόγω παραλλαγή, κι ακόμα τρία νέα προστίθενται σήμερα.

  • Ανήσυχοι παραμένουν οι επιστήμονες για τη νέα υποπαραλλαγή Όμικρον XBB.1.5 «Κράκεν», του κορονοϊού  με δεδομένο ότι θεωρείται τόσο μεταδοτική που ο κίνδυνος να μεταδοθεί είναι μεγάλος, ακόμα και σε αυτούς που ήδη έχουν μολυνθεί και είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η “Κράκεν” είναι «η πιο μεταδοτική υπο-παραλλαγή που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής».

Πρόκειται για μια μεταλλαγμένη έκδοση της Όμικρον XBB, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον περσινό Αύγουστο.

Η XBB.1.5 έχει πλέον εντοπιστεί σε 26 χώρες.

Η εξέλιξη του κορωναϊού 

Σχετικά με τα περαστικά λοίμωξη COVID-19, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 ήταν 1.632 (+7% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών για την εβδομάδα ήταν 233.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 128, ενώ καταγράφηκαν 149 θάνατοι (+2% εβδομαδιαία μεταβολή), με διάμεση ηλικία τα 85 έτη.

Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον. Η ποσοστιαία αναλογία της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5 . Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75 ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 6 περιοχές που ελέγχθηκαν

Δύο νέοι θάνατοι από γρίπη

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση την εβδομάδα 2-8 Ιανουαρίου. Καταγράφηκαν 7 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι.

Συνολικά έχουν νοσηλευθεί 36 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 9 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη από την αρχή επιτήρησης έως και 8 Ιανουαρίου.

Συνολικά ανιχνεύτηκαν 221 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 218 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β. Από τα 215 στελέχη τύπου Α, τα 209 (97%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 6 (3%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Μικρή μείωση καταγράφουν και τα περαστικά γριπώδους συνδρομής στην κοινότητα. Η μείωση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με εξαίρεση την ομάδα 15-64 ετών, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV ✓ η θετικότητα δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τα συμπτώματα της long covid φεύγουν μέσα σε ένα έτος υποστηρίζει Ισραηλινή έρευνα: Μικρότερες οι επιπτώσεις για τους εμβολιασμένους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: