FILE PHOTO: Το προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ
Η δημοσιοποίηση των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό, έβγαλαν στην επιφάνεια τη δυσφορία της Λευκωσίας, η οποία ψάχνει τρόπους βελτίωσης των κειμένων πριν αυτά καταστούν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρει δημοσίευμα του Ανδρέα Πιμπίσιη στον “Φιλελεύθερο”.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες πως η Κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από το λεκτικό των εκθέσεων. Σημείωσε πως πρόκειται για προσχέδια και θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι «καταβάλλονται διπλωματικές προσπάθειες, ώστε να υπάρξει η αναγκαία διόρθωση, ώστε τα όσα καταγράφονται στο προσχέδιο να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, κάτι που αυτή τη στιγμή το προσχέδιο δεν το εκφράζει ποσώς».
Κληθείς να αναφερθεί στα εγκαίνια του γηπέδου της Τσετίνκαγια εντός της νεκρής ζώνης, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «είναι για αυτό που λέω ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά, αντικειμενικά και οι διάφορες κινήσεις ή στις διάφορες εκθέσεις να καταγράφονται οι εντολές που δίνονται από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαίτερα οι παράμετροι μέσα στις οποίες οφείλει να κινείται ο ΓΓ, αλλά και όσοι εκ των αντιπροσώπων του βρίσκονται είτε στην Κύπρο είτε αλλού».
Πιο έντονο το λεκτικό που χρησιμοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο δυσφορεί για την τήρηση ίσων αποστάσεων.
Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ, Δημήτρη Δημητρίου, αναφέρεται ότι το υπουργείο είχε διαμηνύσει το προηγούμενο διάστημα στους εκπροσώπους του ΟΗΕ σε Κύπρο και Νέα Υόρκη ότι αναμέναμε μια αντικειμενική και ακριβή καταγραφή της κατάστασης πραγμάτων στην Κύπρο τους τελευταίους έξι μήνες. Κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε, προστίθεται, μεταξύ άλλων, ότι αμφότερες οι Εκθέσεις θα ήταν σαφείς ως προς την ανάγκη προσήλωσης και συμμόρφωσης των δύο πλευρών αλλά και του ιδίου του ΓΓ στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού, υπό το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και στη βάση των Ψηφισμάτων του ΣΑ ΟΗΕ.
«Θα αναμέναμε από τον ΓΓ να καταδείξει αυτούς που επιχειρούν την αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα, προσπαθώντας παράλληλα να επιβάλουν νέα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου και του λαού της και όχι να ακολουθεί τη λογική ίσων αποστάσεων αναφερόμενος σε εκατέρωθεν όξυνση της ρητορικής, ως αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να εξισώνεται με τη ρητορική του κ. Ερτουγρούρογλου, του κ. Τατάρ και των αξιωματούχων της Άγκυρας», επισημαίνεται.
Ο κ. Δημητρίου σημειώνει ότι το μόνο κοινό έδαφος που πρέπει να καθοδηγεί τις πλευρές και να αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού είναι η συμφωνημένη βάση λύσης και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία ο ίδιος ο ΓΓ κάλεσε να ακολουθούνται πιστά. «Τίποτε άλλο πέραν του συμφωνημένου πλαισίου δεν πρέπει να ενθαρρύνεται ή να επιδιώκεται ή να καταγράφεται από εκπροσώπους του ΓΓ ΟΗΕ. Είναι προφανές ότι για να είναι αντικειμενικές οι Εκθέσεις δεν πρέπει να περιλαμβάνουν υποκειμενικές απόψεις ή/και εκτιμήσεις των εκπροσώπων του ΓΓ που δεν επιβεβαιώνονται από τα γεγονότα», αναφέρει.
Τέλος υποδεικνύει προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών πως τα αποτελέσματα των πρόσφατων «δημοτικών εκλογών» στα κατεχόμενα, έχουν καταδείξει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν ενστερνίζονται τις θέσεις της Άγκυρας ως προς τη λύση δύο κρατών.
Με πληροφορίες από “Φιλελεύθερος”
Νίκος Χριστοδουλίδης: Είμαστε πανέτοιμοι να κυβερνήσουμε – Χρειαζόμαστε ισχυρή λαϊκή εντολή
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE