Διευκρινιστική επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το αίτημα του να συγκληθεί η Επιτροπή

Ο Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών παρίσταται στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αθήνα Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Υπό τον τίτλο «Δέουσες διευκρινίσεις», ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Αθανάσιο Μπούρα, χθες Πέμπτη 19 Ιανουαρίου. Η επιστολή που κοινοποιείται και στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, εστάλη από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, νωρίς χθες το απόγευμα και αφού είχαν δει το φως δημοσιότητας όσα έγιναν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών σε σχέση με το αίτημα του κ. Ράμμου αλλά και όσα δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής για το θέμα αυτό.

Η επιστολή, της 19ης Ιανουαρίου 2023, του προέδρου της ΑΔΑΕ, υπό τον τίτλο «Δέουσες διευκρινίσεις», έχει ως ακολούθως:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

Σε σχέση με το από 17.1.2023 αίτημά μου να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και σε συνέχεια των διαμειφθέντων με αφορμή το αίτημά μου αυτό κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής που έλαβε χώρα στις 19.1.2023, επιτρέψατέ μου να προβώ στις ακόλουθες διευκρινίσεις προς αποκατάσταση της αληθείας και προς διάλυση των τυχόν δημιουργηθεισών παρεξηγήσεων.

1. Το αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας το υπέβαλα υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Αρχής και με βάση το άρθρο 8 παρ.6 του προσφάτως ψηφισθέντος και τεθέντος σε ισχύ νόμου 5002/2022. Ως γνωστόν στην εν λόγω διάταξη με την οποία καθιερώνεται ατομική αρμοδιότητα του Προέδρου της ΑΔΑΕ ορίζεται ότι «6. Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης». Ούτε ο Κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 43Α, ούτε ο οργανικός νόμος περί ΑΔΑΕ (ο νόμος 3115/2003) ορίζουν κάτι το διαφορετικό επί του θέματος αυτού. Εξ άλλου, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, έχων πλήρη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία εκ του νόμου 3051/2002 οφείλει προς εκτέλεση του συνταγματικού του καθήκοντος το οποίο του ανέθεσε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να ενημερώνει το Κοινοβούλιο, στο οποίο λογοδοτεί τόσο ο ίδιος όσο και η Αρχή, για οποιοδήποτε ζήτημα ανάγεται στις αρμοδιότητες της Αρχής. Μη πράττων αυτό διαπράττει παράβαση καθήκοντος.

2. Το επίμαχο αίτημα τέθηκε, αυτονοήτως, υπό την τελική δική σας κρίση. Ουδέποτε ισχυρίστηκα ή άφησα να εννοηθεί ότι θεωρώ ότι το αίτημα μου αυτό δεσμεύει τα όργανα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Το γεγονός ότι δεν εξειδίκευσα τα θέματα για τα οποία επιθυμώ να ενημερώσω την Επιτροπή σας, οφείλεται στη μέριμνά μου να μη δημοσιοποιηθούν πληροφορίες που κατά τη γνώμη πρέπει να δοθούν μόνον ενώπιον της Επιτροπής, συνεδριαζούσης κεκλεισμένων των θυρών. Για να διευκολύνω τις όποιες αποφάσεις σας, σας ενημερώνω ότι ζήτησα την σύγκληση της Επιτροπής για να την ενημερώσω επί των αποτελεσμάτων ελέγχων σχετικών με ζητήματα άρσεως του απορρήτου, που έχει διεξαγάγει πρόσφατα η ΑΔΑΕ και οι εκθέσεις επί των οποίων έχουν ήδη εγκριθεί με την απόφαση 17/197/16.1.2023 της Ολομέλειας (ληφθείσης κατά τη συνεδρίαση του σώματος την 13.1.2023).

Σας παρακαλώ κ. Πρόεδρε να δώσετε εντολή να κοινοποιηθεί η παρούσα επιστολή μου σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Με εξόχου τιμής και με τις ευχαριστίες μου για την προσοχή

Χρήστος Ράμμος, Πρόεδρος της ΑΔΑΕ»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Metron Analysis: Στις 7 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ* Διαφθορά και ακρίβεια τα μεγαλύτερα προβλήματα για την κυβέρνηση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: