Βάζει φρένο στην Τουρκία για τα F-16 και το “νούμερο 2” της Επιτροπής του Μενέντεζ: Πρώτα να επιλυθούν τα προβλήματα, λέει ο κ. Ρις στην Καθημερινή

epa09467910 Committee ranking member Sen. James Risch, R-Idaho, questions during a Senate Foreign Relations Committee hearing on Capitol Hill in Washington, DC, USA. EPA, Jabin Botsford, POOL




Για να δοθεί το πράσινο φως από το αμερικανικό Κογκρέσο στο αίτημα της Άγκυρας, για την αγορά και την αναβάθμιση των μαχητικών F-16, θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν πολλά από τα προβλήματα στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

Τα παραπάνω, αναφέρει στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» και στη συνάδελφο Λένα Αργύρη, ο Τζέιμς Ρις, ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, διευκρινίζοντας ότι «η κυβέρνηση (των ΗΠΑ) δεν έχει στείλει ακόμη το σχετικό αίτημα στο Κογκρέσο».

Ως επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας, ο κ. Ρις είναι το νούμερο δύο της Επιτροπής μετά τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος ήδη δήλωσε ότι θα καταθέσει βέτο και θα παγώσει το τουρκικό αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη ενημέρωση (ειδοποίηση) του νομοθετικού σώματος από την αμερικανική κυβέρνηση αποτελεί μέρος της προβλεπόμενης διαδικασίας για την ολοκλήρωση κάθε πώλησης όπλων σε ξένη χώρα.

Το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμη, σημαίνει ότι οι πολύμηνες τεχνικές συνομιλίες Τουρκίας-ΗΠΑ για το θέμα των F-16 δεν έχουν ολοκληρωθεί, αν και σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκαν οι τελικές θέσεις των δύο πλευρών.

Ο κ. Ρις, ένας εκ των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών με τη μεγαλύτερη επιρροή σήμερα στο Κογκρέσο, αναφερόμενος στις τουρκικές επιθέσεις στη Συρία, προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που πληγούν Aμερικανοί στρατιώτες οι σχέσεις της Aγκυρας με το αμερικανικό Κογκρέσο θα τεθούν σε σοβαρότατο κίνδυνο.

Προσθέτει στην “Καθημερινή” ότι σε περίπτωση χερσαίας εισβολής η αντίδραση του νομοθετικού σώματος των ΗΠΑ θα είναι πιο δυναμική από ό,τι μετά την «απερίσκεπτη» τουρκική κλιμάκωση του 2019.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από το Αϊντάχο εκφράζει τη μεγάλη απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθυστέρηση η οποία, όπως εξηγεί, αποδυναμώνει τη Συμμαχία σε καιρό πολέμου.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεδομένου ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί συχνά αμερικανικής κατασκευής F-16 για εχθρικές επιχειρήσεις ή ενέργειες εναντίον γειτόνων, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, πώς βλέπετε το τουρκικό αίτημα για αγορά νέων μαχητικών ή αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου; Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η απάντηση του Κογκρέσου όταν φθάσει το σχετικό αίτημα από την κυβέρνηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γνωρίζω το ενδιαφέρον της Τουρκίας τόσο για την απόκτηση νέων F-16 όσο και για αναβαθμίσεις στον υπάρχοντα στόλο της, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ενημερώσει το Κογκρέσο για μια πιθανή πώληση. ∆εν μπορώ να προδικάσω μια απόφαση για τα F-16 μέχρι να δω τι ακριβώς έχει διαπραγματευτεί η κυβέρνηση Μπάιντεν με την Τουρκία. Ωστόσο, πολλά από τα προβλήματα στη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία πιθανότατα θα πρέπει να επιλυθούν πρώτα, για να διασφαλιστεί ότι μια πώληση τέτοιου είδους θα μπορούσε να προχωρήσει με την απαραίτητη στήριξη του Κογκρέσου.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Η Yeni Safak, εφημερίδα του Ερντογάν, στοχοποιεί τον Μιχάλη Ιγνατίου: Δεν της αρέσουν οι ερωτήσεις του στην Ουάσιγκτον [βίντεο]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: