Τρία θραύσματα του Παρθενώνα επιστρέφει στην Ελλάδα ο Πάπας Φραγκίσκος [εικόνες]

Kεφαλή αγοριού, ένα από τα τρία θραύσματα των γλυπτών του Παρθενώνα που επιστρέφει στην Ελλάδα ο Πάπας Φραγκίσκος. Photo: vaticannews.va




Τρία θραύσματα, μέρος των γλυπτών του Παρθενώνα, που φυλάσσονται σήμερα στα Μουσεία του Βατικανού, θα δώσει ο Πάπας Φραγκίσκος στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο όπως ανακοίνωσε η Αγία Έδρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ανακοινωθέν του Βατικανού, ο Ποντίφικας  αποφάσισε να δωρίσει θραύσματα του Παρθενώνα που βρίσκονται στις Παπικές Συλλογές στα μουσεία του Βατικανού, «ως μαρτυρία και ένδειξη της επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας αλήθειας».

Η χειρονομία του Πάπα σαφώς ενισχύει την “αλήθεια” της ελληνικής διεκδίκησης για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Πιο συγκεκριμένα, σε επίσημο ανακοινωθέν του Βατικανού υπογραμμίζεται:

«Ο πάπας Φραγκίσκος, ως ουσιαστική απόδειξη της ειλικρινούς επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας για την μαρτυρία της αλήθειας, αποφάσισε να δωρίσει στην Αυτού Μακαριότητα Ιερώνυμο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία εδώ και αιώνες φυλάσσονται με μεγάλη φροντίδα στις συλλογές του Ποντίφικα και στα Μουσεία του Βατικανού, και τα οποία εκτίθεντo σε εκατομμύρια επισκέπτες».

Πρόκειται για τρία θραύσματα που έφτασαν στη Ρώμη τον 19ο αιώνα υπό άγνωστες συνθήκες.

Το πρώτο είναι το κεφάλι ενός αλόγου που προήλθε από το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα και ήταν μέρος ενός από τα τέσσερα άλογα της θεάς Αθηνάς, στη διαμάχη της με τον Ποσειδώνα για την κυριαρχία της Αττικής.

H κεφαλή αλόγου, το ένα απο τα τρία θραύσματα των γλυπτών του Παρθενώνα που επιστρέφει στην Ελλάδα ο Πάπας Φραγκίσκος. photo: vaticannews.va

Το δεύτερο, είναι ένα κεφάλι αγοριού που κρατά έναν δίσκο, πιθανότατα προσφέροντας αναθήματα στη θεά ως μέρος της πανηγυρικής πομπής των Παναθηναίων. Το παιδί πρέπει να ήταν μέρος της ζωφόρου.

Photo: vaticannews.va

Το τρίτο θραύσμα είναι το κεφάλι γενειοφόρου άνδρα  που βρισκόταν σε μια από τις μετόπες που ήταν τοποθετημένες στη νότια πλευρά του ναού, όπου απεικονιζόταν η κενταυρομαχία, η συμπλοκή μεταξύ των Κενταύρων και των Λαπιθών.

photo via vaticannews.va

Πριν από ένα χρόνο, ο Ιερώνυμος και ο Πάπας είχαν συναντηθεί με αφορμή το ταξίδι του Φραγκίσκου στην Κύπρο και την ελληνική πρωτεύουσα, από τις 2 έως τις 6 Δεκεμβρίου.

Και οι δύο είχαν επιβεβαιώσει την επιθυμία τους να συνεχίσουν μαζί τον δρόμο της αδελφοσύνης και της ειρήνης.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, με την ευκαιρία, είχε αναγνωρίσει τα λάθη που διέπραξαν οι Καθολικοί έναντι των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Με πληροφορίες από vaticannews.va

Νέες συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: Mυστικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: