Το ομολογούν πλέον και στην Άγκυρα: Η Τουρκία βρεθηκε ξαφνικά απέναντι σε όλους τους συνασπισμούς του κόσμου! (video)

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με παιδάκια με παραδοσιακές στολές. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Με τίτλο «Όταν αξιολογούμε την πιθανότητα μιας χερσαίας επιχείρησης στη Συρία» δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Hürriyet άρθρο γνώμης του Sedat Ergin.

Μεταξύ άλλων υποστηρίζει τα κάτωθι:

Όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν (Erdoğan) εξέφρασε για πρώτη φορά την πρόθεσή του να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία στα τέλη του περασμένου Μαΐου, η Τουρκία βρέθηκε ξαφνικά – εμμέσως – αντιμέτωπη με έναν από τους πιο μοναδικούς συνασπισμούς στον κόσμο.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, είδαμε την αμερικανική κυβέρνηση στο ένα κέντρο, το Κρεμλίνο στο άλλο και το ισλαμιστικό καθεστώς της Τεχεράνης στην μακρινή Ανατολή να ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή γραμμή για να αποτρέψουν την προτεινόμενη επιχείρηση του Erdoğan.

Χώρες που κανονικά βρίσκονται σε έντονη, αδυσώπητη σύγκρουση μεταξύ τους – όπως οι ΗΠΑ και το Ιράν ή οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία – βρέθηκαν γρήγορα στο ίδιο μήκος κύματος όταν πρόκειται για μια πιθανή τουρκική επιχείρηση στη Συρία.

  • Φυσικά, μπορείτε να διευρύνετε τα όρια του συνασπισμού που κινητοποιείται για να αναχαιτίσει την Τουρκία, συμπεριλαμβάνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες σε αυτό το σύμπλεγμα.

Αλλά η ουσία είναι η εξής. Κοιτάζοντας το αποτέλεσμα, έπειτα από όλες τις αντιρρήσεις και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν την ανακοίνωση, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος Erdoğan την έκανε τον περασμένο Μάιο, η πρόθεση για την έναρξη μιας επιχείρησης δεν έχει υλοποιηθεί.

Σε αυτό το σημείο, η Τουρκία πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά πολλούς παράγοντες σε πολλά μέτωπα. Στο μέτωπο με τις ΗΠΑ, δεν θα αποτελούσε έκπληξη το γεγονός ότι η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλη κρίση με την αμερικανική κυβέρνηση, ιδίως με το Κογκρέσο, εάν ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση.

Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και το σχέδιο αναβάθμισης 80 F-16, τα οποία η Άγκυρα θεωρεί ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσει ότι η στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο δεν θα μετατοπιστεί υπέρ της Ελλάδας.

Τηρώντας την υπόσχεσή της προς την Τουρκία, η αμερικανική κυβέρνηση εξασφάλισε ότι οι επαχθείς όροι σχετικά με τα F-16 στο νομοσχέδιο του εθνικού αμυντικού προϋπολογισμού του 2023 που συζητείται στο Κογκρέσο αφαιρέθηκαν από το κείμενο.

Εν τω μεταξύ, δεν γνωρίζουμε αν ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν (Lloyd Austin), στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ (Hulusi Akar), εξέφρασε την «έντονη αντίθεση» της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε μια τουρκική χερσαία επιχείρηση, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο των F-16.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να το έκανε, εφιστώντας την προσοχή στον παράγοντα του Κογκρέσου.

  • Ας μην ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό άρθρο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ στις 18 Οκτωβρίου 2019 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “Ειρηνική Άνοιξη” ήταν η δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να άρει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σε περίπτωση μιας επιχείρησης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να επαναφέρουν το χαρτί των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ισχυριζόμενες ότι η συμφωνία αυτή έχει παραβιαστεί.

Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να έρθει σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, ιδίως κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Αποτελεί σοβαρή παράμετρο για τα συμφέροντα των ίδιων των ΗΠΑ να μην φτάσουν οι ΗΠΑ με την αντίδρασή τους σε σημείο να σπρώξουν την Τουρκία μακριά από τη Δύση και στο πλευρό της Ρωσίας.

Τελικά, οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν αυτή την κρίση από την οπτική γωνία των συμφερόντων τους με την Τουρκία στο σύνολό της.

ΠΗΓΗ: Hürriyet – άρθρο γνώμης του Sedat Ergin

Γιατί ένα μικρό ελληνικό νησί γίνεται ελπίδα για την ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη; Η αποθέωση της Ρεβυθούσας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: