Τεχνολογία … Ταλιμπάν; Κι όμως θησαύρισαν οι Αφγανοί ισλαμιστές από την κατασκευή σταδίων στο Κατάρ

FILE PHOTO: Oι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν μιλούν στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ. EPA, STRINGER




Οι Ταλιμπάν κέρδισαν εκατομμύρια από το Παγκόσμιο Κύπελλο, παρέχοντας κατασκευαστικό εξοπλισμό για την δημιουργία γηπέδων στο Κατάρ, γράφει σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν χρησιμοποίησαν μεγάλα ποσά  που συνδέονταν  με τις χρηματοδοτήσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες προκειμένου να αγοράσουν και στη συνέχεια να παρέχουν υπεργολαβικά βαριά μηχανήματα για αθλητικές υποδομές την τελευταία δεκαετία, αποκάλυψε πηγή από το γραφείο των Ταλιμπάν στη Ντόχα.

  • Ένα μεγάλο τμήμα της ηγεσίας των Ταλιμπάν ζούσε στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, από το 2013 και μετά, όπου συμμετείχαν σε μακροχρόνιες ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

«Οι Ταλιμπάν επένδυσαν πολλά στην κατασκευή του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το τουρνουά ήταν η κότα με τα χρυσά αυγά. Πληρώθηκαν εκατομμύρια», υποστήριξε η πηγή, η οποία διέμενε στη Ντόχα τη δεκαετία πριν από την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν το 2021.

  • «Μερικά μέλη των Ταλιμπάν είχαν από έξι έως δέκα κομμάτια βαρέων μηχανημάτων το καθένα στη Ντόχα και κέρδιζαν έως και 10.000 λίρες ανά μηχάνημα το μήνα».

Δύο ξεχωριστές ανώτερες πηγές των Ταλιμπάν περιέγραψαν πώς οι αξιωματούχοι έλαβαν προσοδοφόρα επιδόματα για να ζήσουν στη χώρα κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες στη συνέχεια επενδύθηκαν σε βαριά κατασκευαστικά μηχανήματα.

Γίνεται αντιληπτό ότι οι αρχές του Κατάρ –με την έγκριση των ΗΠΑ και του ΟΗΕ– κατέβαλαν στα μέλη του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στη Ντόχα μηνιαία αποζημίωση ύψους χιλιάδων λιρών ως μέρος των προσπαθειών για τη διευκόλυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Δύση. Στους αξιωματούχους αυτούς παρασχέθηκαν επίσης πολυτελή SUV, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και τακτικές παραδόσεις τροφίμων.

Η Telegraph αναφέρει ότι τα χρήματα αρχικά πληρώθηκαν σε μετρητά και αργότερα μεταφέρθηκαν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αξιωματούχων των Ταλιμπάν, δυσκολεύοντας τις αρχές των ΗΠΑ και του Κατάρ να παρακολουθούν τις δαπάνες.

Οι Κατάρ ισχυρίζονται ότι οι μηνιαίες πληρωμές «παρακολουθούνταν σε συντονισμό» με τις ΗΠΑ, «συμπεριλαμβανομένων των συνολικών ποσών και του πώς και πού δαπανήθηκαν».

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη  για αδικοπραγία, ή οποιαδήποτε ανάμειξη στις κατασκευαστικές δραστηριότητες των Ταλιμπάν, από τις αρχές του Κατάρ.

Ένα κοινό μυστικό

Πολλές πηγές υποστηρίζουν ότι ένας μεσάζων των Ταλιμπάν που ζούσε στη Ντόχα, ο Χατζί Αχμάντ Τζαν, πρώην υπουργός πετρελαίου και ορυχείων στο Αφγανιστάν μεταξύ 1996 και 2001, επέβλεπε τη μίσθωση μηχανημάτων σε κατασκευαστικές εταιρείες που ήταν υπεύθυνες για την κατασκευή γηπέδων και υποδομών του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

«Ήταν κοινό μυστικό στην αφγανική πρεσβεία στη Ντόχα ότι η ομάδα διαπραγματεύσεων και το πολιτικό γραφείο των Ταλιμπάν πληρώνονταν καλά από το καθεστώς του Κατάρ και επένδυσαν αυτούς τους μισθούς σε κατασκευαστικό εξοπλισμό για το Παγκόσμιο Κύπελλο», λέει ένας πρώην ανώτερος Αφγανός διπλωμάτης στη Ντόχα. .

  • «Το δίκτυο Haqqani των Ταλιμπάν συνέλεγε ακόμη και χρήματα και δωρεές από Αφγανούς που εδρεύουν σε άλλα αραβικά κράτη και τους υποσχόταν ότι τα χρήματα θα επενδύονταν στα έργα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ».

Οι σχέσεις των Ταλιμπάν με την κατασκευή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αν και δεν είναι παράνομες, εγείρουν περαιτέρω ερωτήματα για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που σφραγίστηκε από καταγγελίες και επικρίσεις .

Έχει αναφερθεί ότι περισσότεροι από 6.000 μετανάστες εργάτες έχασαν τη ζωή τους ενώ εργάζονταν σε στάδια και υποδομές στο Κατάρ, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται. Αντίθετα, ισχυρίζεται ότι μόλις τρεις εργαζόμενοι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της 12χρονης περιόδου κατασκευής.

Η παρουσία των Ταλιμπάν στο Κατάρ εκτείνεται σε πάνω από μια δεκαετία. Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έφυγαν από το Αφγανιστάν για το Κατάρ, όπου τους υποδέχθηκε ο τότε Εμίρης της χώρας, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι.

Το πλούσιο σε πετρέλαιο Κατάρ, όπου ζουν λιγότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, είχε γίνει ένα από τα πλουσιότερα έθνη στον κόσμο και καλωσόριζε επενδύσεις από όλο τον κόσμο. Αυτό που δεν είχε η Ντόχα, ωστόσο, ήταν η γεωπολιτική επιρροή.

Η εξασφάλιση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, το 2010, ήταν η αρχή για τη χώρα – και οι Καταριανοί είδαν την ευκαιρία να αυξήσουν περαιτέρω τη διεθνή τους θέση με το να παρέμβουν μετά την κατάρρευση ενός αρχικού γύρου ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν το 2013.

Ενώ λειτούργησε για τη διαμεσολάβηση της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2020 στη Ντόχα μεταξύ των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ, το Κατάρ στέγασε την ηγεσία των Ταλιμπάν σε ακίνητα που περιγράφονται σε  «μέγεθος μικρών κάστρων».

Η πλειοψηφία αυτών των αξιωματούχων έχει πλέον επιστρέψει στο Αφγανιστάν.

Δύο από τους αξιωματούχους των Ταλιμπάν που έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τη συμμετοχή της οργάνωσής τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο επικοινώνησαν ανεξάρτητα με την Telegraph μετά την απογοήτευση από την ανώτερη ηγεσία που εφαρμόζει συντηρητικές πολιτικές στο Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι έζησαν έναν πολυτελή τρόπο ζωής στο Κατάρ.

  • Την περασμένη εβδομάδα, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την επιστροφή των βάναυσων τιμωριών της Σαρία στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των λιθοβολισμών και των μαστιγώσεων .

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επίσης τεκμηριώσει τις εξωδικαστικές δολοφονίες εκατοντάδων πρώην Αφγανών κυβερνητικών αξιωματούχων και μελών των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας από τους Ταλιμπάν, καθώς και την κράτηση ακτιβιστών και δημοσιογράφων.

  • Σε απάντηση στην The Telegraph, ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε: «Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς ότι το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν παρέχει οποιονδήποτε κατασκευαστικό μηχανισμό στο κράτος του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

«Κανένας αξιωματούχος του Ισλαμικού Εμιράτου δεν έχει επενδύσει «προσοδοφόρα» επιδόματα σε βαρέα μηχανήματα και/ή δεν έχει αναθέσει σε υπεργολαβία τέτοιου είδους μηχανήματα σε εταιρείες του Κατάρ».

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ δήλωσε στην The Telegraph:

«Το πολιτικό γραφείο των Ταλιμπάν στη Ντόχα ιδρύθηκε μετά από συγκεκριμένο αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ το 2013 και σε συντονισμό με την πρώην αφγανική κυβέρνηση, με στόχο την προώθηση του διαλόγου για την ειρήνη.

«Το πολιτικό γραφείο και οι δραστηριότητές του παρακολουθήθηκαν και συμμετείχαν – με όρους που συμφωνήθηκαν και συντονίστηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πλήρη γνώση για όλες τις ρυθμίσεις και τα θέματα που αφορούν τη φιλοξενία του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ. Οποιαδήποτε μέτρα ελήφθησαν ή διευθετήσεις ήταν σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του Κατάρ βάσει του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς των ΗΠΑ και του Κατάρ».

Η Telegraph επικοινώνησε επίσης με τη FIFA για σχόλια.

Με πληροφορίες από Telegraph

H ΝΑSA ξεσκεπάζει τη ληστρική τακτική του Πούτιν: H Ρωσία έκλεψε σιτηρά ύψους 1 δισ. δολαρίων από τις κατεχόμενες περιοχές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: