Σύγχρονες ιστορίες πρακτόρων και συνωμοτών: 7 συλλήψεις στις ΗΠΑ για διοχέτευση “ευαίσθητης” τεχνολογίας στη Ρωσία για τα πυρηνικά της

FILE PHOTO: Στελέχη του FBI κατά τη διάρκεια επιχείρησης EPA, JOHN G. MABANGLO




Τριανταπεντάχρονος Ισραηλινός πολίτης που ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ένας από τους επτά υπόπτους στους οποίους απαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ  16 κατηγορίες για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση των ΗΠΑ, για ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης και λαθρεμπόριο πυρομαχικών και εξαρτήματα όπλων στη Μόσχα.

Ο Αλεξέι Μπρέιμαν, κάτοικος του Νιου Χαμσάιρ, συνελήφθη την περασμένη Τρίτη μαζί με έναν Αμερικανό και πέντε Ρώσους υπηκόους, συμπεριλαμβανομένου ενός ύποπτου αξιωματικού της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) – διαδόχου της διαβόητης KGB.

  •  Σύμφωνα με το κατηγορητήριο o Μπρέιμαν κατηγορείται για παράνομη αγορά και λαθρεμπορία «ιδιαίτερα ευαίσθητων και βαρέως ελεγχόμενων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, μερικά από τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη πυρηνικών και υπερηχητικών όπλων, κβαντικών υπολογιστών και άλλων στρατιωτικών εφαρμογών », σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

 Το υποστηριζόμενο από τη Ρωσία κύκλωμα λαθρεμπορίου και απάτης στις ΗΠΑ

Το αμερικανικό υπουργείο είπε ότι οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν σε δύο εταιρείες με έδρα τη Ρωσία, τις Serniya Engineering και Sertal LLC, οι οποίες διαχειρίζονται ένα παγκόσμιο δίκτυο εταιρειών κέλυφος και τραπεζικών λογαριασμών υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, σε ένα σχέδιο που χρησιμοποιείται για την παράκαμψη οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία . Στις δύο εταιρείες είχαν επίσης επιβληθεί κυρώσεις στο παρελθόν από τις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια, οι δύο Ρώσοι κατηγορούμενοι που απασχολούνταν από τις εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις έλαβαν αιτήματα για αποστολή ευαίσθητης αμερικανικής τεχνολογίας στη Ρωσία . Στη συνέχεια, τα αιτήματα διαβιβάστηκαν στον Μπόρις Λίβσιτς, πρώην κάτοικο των ΗΠΑ και ιδιοκτήτη μιας ποικιλίας εταιρειών κελύφους και σχετικών τραπεζικών λογαριασμών στην περιοχή της Νέας Υόρκης.

Στη συνέχεια, ο Λίβσιτς θα χρησιμοποιούσε τις επαφές του στη Νέα Υόρκη για να δρομολογήσει αποστολές της ευαίσθητης τεχνολογίας στη Ρωσία και να ρυθμίσει τις οικονομικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν ως μέρος του συστήματος απάτης.

Πώς εμπλέκεται ο Ισραηλινός κατηγορούμενος;

Ως μέρος του αναφερόμενου ρόλου του Ισραηλινού στο σχέδιο, ο Μπρέιμαν θα πλαστογραφούσε έγγραφα και τιμολόγια αποστολής, ώστε να μπορέσει επανασυσκευάσει και να στείλει ξανά αντικείμενα σε όλο τον κόσμο , όπου τελικά θα έβρισκαν τον δρόμο τους και θα έφταναν στα χέρια των Ρώσων.

  •  Ο Μπρέιμαν κατηγορείται επίσης ότι βοήθησε τον Livshits να δημιουργήσει και να διαχειριστεί τους πολλαπλούς τραπεζικούς του λογαριασμούς και τις εταιρείες κελύφους στις ΗΠΑ.

Ο Μπρέιμαν, ο οποίος συνελήφθη από το FBI την Τρίτη, κατηγορήθηκε για συνωμοσία τραπεζικής απάτης, συνωμοσία απάτης μέσω εμβάσματος και συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος και ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 30 ετών.

 

Με πληροφορίες από The Jerusalem Post

 

Δεν τίθεται θέμα χρήσης βιολογικών όπλων διαβεβαιώνει η Ρωσία και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για εμπλοκή σε μυστικά εργαστήρια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: