Σε περιδίνηση διαρκείας η Άγκυρα: Βλέπουν τα Viper και τα Rafale της Ελλάδας να πετούν παντού κάνοντας τη διαφορά και «τρελαίνονται»

Τα Ελληνικά F-16 Viper έως το τέλος του 2023 θα έχουν φτάσει τα 18 εάν η ΕΑΒ δεν έχει ξεφύγει από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Πηγή εικόνας: Σπύρος Τσακίρης




ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ//HELLAS JOURNAL

Η Τουρκία «καίγεται» κάθε μέρα, όταν οι ελεγκτές αεράμυνας πηγαίνουν τις αναφορές τους στο αεροπορικό Επιτελείο.

Βλέπουν τι ακριβώς συμβαίνει στον Ελληνικό ουρανό, που από την μια τα «μπλε φτερά» αναχαιτίζουν τα λιγοστά τουρκικά μαχητικά κι από την άλλη σχηματισμοί με δεκάδες αεροσκάφη ασκούνται σε κάθε πιθανό σενάριο που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.

Πανηγύρια εσωτερικής κατανάλωσης

Την ίδια ώρα στη γείτονα προσπαθούν να πανηγυρίσουν αντιστρέφοντας το αρνητικό κλίμα που διατηρείται στο Κογκρέσο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει αισιόδοξος για την τελική έκβαση της υπόθεσης των F-16, την στιγμή που οι ελλείψεις και το άτυπο εμπάργκο που έχει καθηλώσει έναν σημαντικό αριθμό τουρκικών F-16 ήταν γι’ ακόμη μια φορά αντικείμενο σε ομιλία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Ωστόσο την στιγμή που η Άγκυρα «φλέγεται» από τον πόθο απόκτησης νέων F-16, εφάμιλλων με αυτών που παραδίδονται ήδη στην 343 Μοίρα «Αστέρι» της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ο μηχανισμός είναι έτοιμος να βάλει μπροστά τα Viper ελληνικής παραγωγής, μετά τα πρώτα τέσσερα που στάθηκαν ο οδηγός για τα επόμενα.

Από τις 2 Δεκεμβρίου η Hellasjournal είχε επισημάνει ότι τις επόμενες ημέρες το τέταρτο F-16 Viper θα ήταν στα χέρια των «Αστεριών» της 343 Μοίρας, πράγμα το οποίο έχει γίνει και με τον τρόπο αυτό το πρώτο σμήνος από «οχιές» ήδη έχει σχηματιστεί στην 115 Πτέρυγα Μάχης.

Και την στιγμή που η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία δεν έχει ξεφύγει από το χρονοδιάγραμμα του Εθνικού προγράμματος μετατροπής των F-16 σε Viper, στην Άγκυρα ευελπιστούν για ένα καλύτερο μέλλον μιας και στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων από τον αμυντικό προϋπολογισμό της Βουλής, όπου περιλαμβάνονταν αρχικά η τροπολογία του Κρίς Πάππας, που απαγόρευε την πώληση ή τον εκσυγχρονισμό F-16 στην Τουρκία δεν περιλαμβάνεται, παρά τις σαφείς προτροπές των Αμερικανών αξιωματούχων στην Άγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες απέναντι στην Αθήνα.

Ενα μπλε Viper κάθε μήνα

Ο ρυθμός παράδοσης των «μπλε Viper» απ’ εδώ και στο εξής όπως επισημαίνεται από αρμόδια χείλη στην ΕΑΒ θα είναι ένα αεροσκάφος κάθε μήνα, όπου μόλις γεμίσει από Viper η 343 Μοίρα, την σκυτάλη θα πάρει η γειτνιάζουσα 340 Μοίρα «Αλεπού».

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα το 2011-12 είχε παραλάβει τα πιο σύγχρονα F-16 που διαθέτει, τα οποία είναι παρόμοια με εκείνα της 116 Πτέρυγας Μάχης του Αράξου, δηλαδή στο επίπεδο Advanced.

Τα F-16 Block 40 & 50 που διέθετε πέρασαν μέσω εκσυγχρονισμού CCIP στο ίδιο επίπεδο, γεγονός που προσέδωσε πρώτον έναν ομογενοποιημένο στόλο περίπου 200 αεροσκαφών, ζεύξη δεδομένων μέσω Link 16, κάσκες JHMCS, έγχρωμες οθόνες, νέος υπολογιστής, έξυπνα όπλα κ.ο.κ. Τοποθέτησαν τα πάντα αλλά με λιγότερο μέγιστο βάρος απογείωσης και χωρίς CFT.

Το τιτίβισμα που γκρέμισε τις ελπίδες

Η κίνηση της Αθήνας να επιλέξει τα Viper κατ’ ουσία προσπέρασε «στη γωνία» τα αναβαθμισμένα F-16 της Τουρκίας ενώ με τα 60 F-16 Block 52 plus και Advanced διατηρήθηκε για περίπου μια 15ετία το ισοζύγιο σε ποσοτικά και ποιοτικά επίπεδα.

Πλέον και με την «κατάρριψη» της ελπίδας που γεννήθηκε στην Τουρκία από το τιτίβισμα Μενέντεζ, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να έχει αυτή τη στιγμή ένα σαφές ποιοτικό προβάδισμα στο ισοζύγιο των αεροπορικών δυνάμεων με τα F-16 Viper αλλά και με το νέο στόλο των Rafale F3R τα οποία έχουν φέρει εντελώς νέα δεδομένα στον αεροπορικό αγώνα και την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Και αυτό είναι που κυριολεκτικά «τρελαίνει» την Τουρκία η οποία αυτή τη στιγμή καλείται να διαλέξει τον δρόμο της Αρετής ή της Κακίας…

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Διπλός ρόλος για τους «Κεραυνούς» με τα F-16 Block 30: Και δάσκαλοι για τα νέα γεράκια και αποστολές αεράμυνας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: