Παλεύοντας με τον καρκίνο, αλλά νικώντας τον χρόνο: O Ριουίτσι Σακαμότο συγκλονίζει με την -ίσως τελευταία του- «συναυλία» [videos]

O Ryuichi Sakamoto. Στιγμιότυπο από βίντεο




Ο Ιάπωνας Ριουίτσι Σακαμότο, διάσημος για μερικά από τα αριστουργήγματα της ηλεκτρονικής μουσικής, συμπεριλαμβανομένηςεκείνης που έγραψε για την ταινία «Ο τελευταίος αυτοκράτορας», ολοκλήρωσε τη Δευτέρα «το παζλ» μιας συναυλίας που μπορεί να είναι η τελευταία του καθώς δίνει μάχη με τον καρκίνο 4ου σταδίου.

«Οι δυνάμεις μου έχουν πραγματικά μειωθεί, οπότε μια κανονική συναυλία διάρκειας περίπου μιας ώρας έως 90 λεπτών θα ήταν πολύ δύσκολη», είπε σε μήνυμά του.

 

“Ως αποτέλεσμα, ηχογράφησα τραγούδι προς τραγούδι και το επεξεργάστηκα μαζί, ώστε να μπορεί να παρουσιαστεί ως κανονική συναυλία – η οποία πιστεύω ότι μπορεί να είναι απολαυστική” πρόσθεσε.

Η συναυλία περιελάμβανε 13 κομμάτια σόλο στο πιάνο, μεταξύ των οποίων το κομμάτι “Merry Christmas Mr. Lawrence”. Μεταδόθηκε τέσσερις φορές από το μεσημέρι της 11ης Δεκεμβρίου, με την τελευταία να έρχεται νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην Ιαπωνία. Το προηγηθέν βίντεο καθώς και το αμέσως κατωτέρω προέρχονται από αυτές τις τελευταίες ηχογραφήσεις, το σύνολο των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ,

Ο Ιάπωνας μουσικός, μέλος και του συγκροτήματος ηλεκτρονικής μουσικής Yellow Magic Orchestra (YMO), κέρδισε Όσκαρ και Γκράμι για την ταινία του 1987 «The Last Emperor» (Ο τελευταίος Αυτοκράτορας).

Το 1991, είναι ο Πέδρο Αλμοδοβάρ που απευθύνεται σε κείνον για τα Ψηλά Τακούνια. Ακολουθεί ο Μπράιαν ντε Πάλμα για το Snake Eyes (1988) και το Femme fatale (2002). Επιπλέον, έχει λαμβάνειν ένα Grammy και δύο Χρυσές Σφαίρες.


Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ενεργά στο κίνημα κατά της πυρηνικής ενέργειας δηλώνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για περιβαλλοντικά ζητήματα και θέματα που αφορούν στην ειρήνη.

Το γεγονός ότι ο Ιάπωνας συνθέτης παλεύει με τον καρκίνο δεν είναι νέο. Είχε γνωστοποιήσει το 2014 ότι έχει καρκίνο του λάρυγγα και το 2021, καρκίνο του εντέρου. 

Ο Σακαμότο ξεκίνησε την καριέρα του ενώ ήταν στο πανεπιστήμιο τη δεκαετία του 1970 ως μουσικός, παραγωγός και ενορχηστρωτής. Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1978 ως συνιδρυτής του συγκροτήματος YMO.

Ταυτόχρονα ακολούθησε σόλο καριέρα, κυκλοφορώντας το πειραματικό ηλεκτρονικό fusion άλμπουμ Thousand Knives το 1978. Δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το άλμπουμ B-2 Unit, το οποίο περιλάμβανε το κομμάτι Riot in Lagos, που ήταν σημαντικό για την ανάπτυξη της electro και της χιπ χοπ μουσικής.

Ο Σακαμότο συνέχισε να παράγει σόλο δίσκους και συνεργάστηκε με πολλούς διεθνείς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Ντέιβιντ Σίλβιαν, Κάρστεν Νικολάι, Γιουσου Ν’ Ντουρ και Fennesz.

Ο Σακαμότο συνέθεσε μουσική για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992 και η σύνθεσή του Energy Flow (1999) ήταν το πρώτο νούμερο ένα σινγκλ στην ιστορία των τσαρτ Oricon της Ιαπωνίας.

Ο πρώτος από τους τρεις γάμους του Σακαμότο έγινε το 1972, αλλά κατέληξε σε διαζύγιο δύο χρόνια αργότερα — ο Σακαμότο απέκτησε μια κόρη από αυτή τη σχέση. Στη συνέχεια, ο Σακαμότο παντρεύτηκε τη δημοφιλή Ιαπωνίδα πιανίστρια και τραγουδίστρια Άκικο Γιάνο το 1982, μετά από αρκετές μουσικές συνεργασίες μαζί της, συμπεριλαμβανομένης της περιοδείας με την Yellow Magic Orchestra. Ο δεύτερος γάμος του Σακαμότο έληξε τον Αύγουστο του 2006, 14 χρόνια μετά από μια κοινή απόφαση να ζήσουν χωριστά — η Γιάνο και ο Σακαμότο μεγάλωσαν μια κόρη, την τραγουδίστρια της J-pop Μιου Σακαμότο. Ο Σακαμότο ζει με τη μάνατζερ και σύζυγό του Νόρικα Σόρα από το 1990 περίπου και έχει δύο παιδιά μαζί της.

Τον Ιούνιο του 2014, ο Σακαμότο έκανε ένα διάλειμμα ενός έτους αφού διαγνώστηκε με καρκίνο του στοματοφάρυγγα. Το 2015 επέστρεψε δηλώνοντας: «Αυτή τη στιγμή είμαι καλά. Νιώθω καλύτερα. Πολύ, πολύ καλύτερα. Νιώθω ενέργεια μέσα μου, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Ο καρκίνος μπορεί να επανέλθει σε τρία χρόνια, πέντε χρόνια, ίσως και σε δέκα χρόνια. Επίσης η ακτινοβολία κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα πολύ χαμηλό. Αυτό σημαίνει ότι είμαι πολύ ευάλωτος σε έναν άλλο καρκίνο στο σώμα μου».

Με πληροφορίες από Reuters, Wikipedia

«Τα παραμύθια του Χόφμαν» στην Εθνική Λυρική Σκηνή: Μεγαλειώδης παράσταση σε συνεργασία με την Όπερα των Βρυξελλών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: