«Παγιδευμένοι» στο διάστημα δύο Ρώσοι κοσμοναύτες: Άγνωστων διαστάσεων η ζημιά στο διαστημόπλοιο Soyuz [videos]

Eνας από τους δύο ρώσους κοσμοναύτες στην καμπίνα του ISS via en.roscosmos.ru




Η ρωσική διαστημική υπηρεσία δίνει στον εαυτό της άλλες δέκα ημέρες για να αποφασίσει πώς θα φέρει τους κοσμοναύτες της πίσω στη Γη. «Η κατάσταση δεν είναι πραγματικά πολύ ευχάριστη», σχολίασε το αφεντικό της Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, σε μήνυμα που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στο Telegram.

«Φυσικά, αυτή τη στιγμή το πλήρωμα δεν κινδυνεύει. Βρίσκονται στο ISS. Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου νομίζω ότι οι ειδικοί θα αποφασίσουν πώς θα χειριστούμε αυτήν την κατάσταση».

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς την Πέμπτη την περασμένη εβδομάδα, εντοπίστηκε διαρροή στο διαστημόπλοιο Soyuz MS22 που βρίσκεται επί του παρόντος στον διεθνή διαστημικό σταθμό. Το ψυκτικό διέφυγε για λίγο περισσότερο από τρεις ώρες, στέλνοντας βροχές σταγόνων στο διάστημα. Η αιτία είναι ακόμα ασαφής, αλλά οι πιο πιθανοί ένοχοι είναι ένας μικρομετεωρίτης ή διαστημικά σκουπίδια, όπως ένα θραύσμα από δορυφόρο που παρασύρεται γύρω από τη Γη.

«Ένας μετεωροειδής από τη βροχή μετεωριτών των Διδύμων» είναι ο ιδανικός ύποπτος, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ο Βίκτορ Βοροπάγιεφ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Κέλντιχ της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Μια βροχή μετεωριτών είναι ένα σμήνος από κόκκους βράχου από το πέρασμά  από ενός  κομήτη ή αστεροειδούς που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο. Η Γη διασχίζει μερικά από αυτά τα σμήνη κάθε χρόνο: τις Περσείδες τον Ιούλιο-Αύγουστο, τις Ωριωνίδες τον Οκτώβριο… Όταν η Γη περνά μέσα από αυτό το σύννεφο σκόνης, παρατηρούμε βροχές από πεφταστέρια στον ουρανό. Αλλά όταν ο ISS τα διασχίζει, κινδυνεύει να συγκρουστεί με πολύ υψηλή ταχύτητα (28.000 km/h) με έναν από αυτούς τους κόκκους άμμου και να βγει με μια τρύπα στο αμάξωμα. «Η τροχιακή θέση του ISS είναι σύμφωνη με τη θεωρία ενός μικρού μετεωροειδούς» που προέρχεται από τους Διδύμους, πιστεύει ο Viktor Voropayev: «Όταν οι ειδικοί εντοπίσουν τη ζώνη πρόσκρουσης, θα είναι εύκολο να προσομοιώσουν το γεγονός.

Οι αστροναύτες που βρίσκονταν στο σταθμό είδαν τα προγράμματά τους να ανατρέπονται για λίγες μέρες. Ακύρωσαν δύο διαστημικούς περιπάτους – ο ένας ήταν για να συμμετάσχουν δύο Ρώσοι και ο άλλος μια αμερικανική ομάδα – για να αποφύγουν να λερώσουν τις στολές τους με σταγόνες αμμωνίας από τη διαρροή και να τους μεταφέρουν μέσα στο σταθμό (όπου θα παρήγαγαν τοξικούς ατμούς). Αντίθετα, οι αστροναύτες ερεύνησαν τη διαρροή πιλοτάροντας έναν μεγάλο αρθρωτό βραχίονα από τον ISS για να επιθεωρήσουν το διαστημόπλοιο Soyuz. «Η επιθεώρηση θα βοηθήσει να διαπιστωθεί εάν το σκάφος έχει υποστεί ζημιά από το εσωτερικό ή το εξωτερικό», είπε ο Βοροπάγιεφ. Προς το παρόν, ο εξωτερικός παράγων παραμένει ο πιθανότερος»

Το ίδιο το διαστημόπλοιο παραμένει σε τέλεια κατάσταση λειτουργίας, αλλά η διαρροή αυτού του ψυκτικού προκάλεσε την αύξηση της θερμοκρασίας της καμπίνας στους 30°C, αναφέρει ο Yuri Borissov στο Telegram.

Η Roscomos έχει δημιουργήσει μια επιτροπή για να καθορίσει εάν οι δύο κοσμοναύτες και ο Αμερικανός συνάδελφός τους Franck Rubio θα μπορέσουν να επιβιβαστούν σε αυτό το τροπικό λεωφορείο για να επιστρέψουν στη Γη. Δεν είναι μόνο θέμα άνεσης τους, αλλά και θερμοκρασίας των ηλεκτρονικών συστημάτων… Εάν το διαστημόπλοιο δεν κριθεί κατάλληλο για υπηρεσία, ένα νέο Soyuz θα πρέπει να σταλεί στον ISS. Υπάρχει ένα σχεδόν έτοιμο, το οποίο επρόκειτο να απογειωθεί τους επόμενους μήνες για να διασφαλιστεί η επόμενη αντικατάσταση του ISS, αλλά το πρόγραμμα μπορεί να επιταχυνθεί εάν χρειαστεί. «Το Soyuz MS23 βρίσκεται στο Μπαϊκονούρ και έχει ήδη περάσει μέρος των δοκιμών», διαβεβαιώνει η Roscomos σε δελτίο τύπου.

Τότε θα χρειαστεί να αποφασιστεί εάν το λεωφορείο διάσωσης θα απογειωθεί άδειο για να φτάσει στον ISS σε αυτόνομη λειτουργία (ένα ταξίδι που θα διαρκούσε σαράντα πέντε ημέρες) ή εάν ένας κοσμοναύτης θα επιβιβαστεί μόνος του για να το πιλοτάρει, για να πάει στο σταθμό σε λίγες ώρες.

Όσον αφορά την ιδέα του επαναπατρισμού των Ρώσων στο πλοίο American Crew Dragon της SpaceX, είναι εφικτή ως έσχατη λύση, αλλά κάθε άλλο παρά εύκολη: οι Ρώσοι δεν διαθέτουν μια στολή προσαρμοσμένη στα καθίσματα του Dragon.

Με πληροφορίες από liberation.fr 
Ελλάδα Αθήνα

Ο Αστερίξ επιστρέφει στις 26 Οκτωβρίου 2023: Με νέο σεναριογράφο – τον ξεκαρδιστικά «παράλογο» Φαμπκαρό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: