Ολυμπία Αναστασοπούλου στην HJ: Η Ελλάδα ο απόλυτος τουριστικός προορισμός του μέλλοντος

η Ολυμπία Αναστασοπούλου, γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης




Στην πορεία και τις λαμπρές προοπτικές του ελληνικού Τουρισμού αναφέρθηκε η Ολυμπία Αναστασοπούλου, γενική γραμματέαςΤουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης μετέχοντας στο 24ο Capital Link Invest in Greece Forum.

Ειδικότερα η κυρία Αναστασοπούλου μίλησε για τη συμβολή του Τουρισμού στην Οικονομία για τα παράλληλα οφέλη που έχει δώσει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, για τον σχεδιασμό των επιμέρους τουριστικών κλάδων αλλά και για τις προοπτικές που υπάρχουν.

Σε αυτά τα βασικά ερωτήματα απάντησε και τις ερωτήσεις της Hellas Journal.

  • Πόσο συμβάλλει ο τουρισμός στην ελληνική οικονομία;

Ο ελληνικός τουρισμός, συμβάλλοντας στην περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, στηρίζει όχι μόνο τις επενδύσεις αλλά και το ισοζύγιό μας. Είναι ένας τομέας που ενισχύει διπλά την οικονομική δραστηριότητα. Καθώς 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται, έμμεσα ή άμεσα, από την τουριστική δραστηριότητα, το τουριστικό οικοσύστημα είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Γενικότερα, ο τουρισμός συνέβαλε καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, συνεισφέροντας, στην ευρύτερη πτυχή του, περίπου 25% στο ελληνικό ΑΕΠ.

Το ελληνικό τουριστικό οικοσύστημα αποτέλεσε πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, ενώ αποτελεί πλέον και το όχημα ανάκαμψης για την υψηλή και συνεχή ανάπτυξη της χώρας μας, προκειμένου να δημιουργηθεί διαρκής ευημερία. τόσο για τη χώρα μας όσο και για τους πολίτες της.

Ειδικότερα, ο τουρισμός, του οποίου η δυναμική ανάκαμψη φέτος μπορεί επίσης να κινηθεί σε επίπεδα 10% υψηλότερα από αυτά του 2019, δημιουργεί προσδοκίες για μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη. Με βάση τις εκτιμήσεις των δευτερογενών, έμμεσων ωφελειών του σε άλλους κλάδους της οικονομίας, εκτιμάται ότι θα αποφέρει -το 2022- έως και 52,89 δισ. ευρώ για το ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν προκύψουν έκτακτα γεγονότα με δυσμενείς επιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, το ποσό των 52,89 δισ. ευρώ αντιστοιχεί περίπου στο 28% του προβλεπόμενου ΑΕΠ του 2022, προκύπτει από τον πολλαπλασιαστή 2,65 που αποδίδουν οι οικονομολόγοι στον τουρισμό και την εκτιμώμενη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων φέτος στα 20 δισ. ;πό 18,2 δισ. ευρώ το 2019. Αυτές οι εκτιμήσεις συμμερίζονται μεγάλοι ξένοι οίκοι όπως η HSBC και η Bank of America, με την πρώτη να αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος στο 6,5% από 4% προηγουμένως και τη δεύτερη να κάνει λόγο επίσης για σημαντική θετική επίδραση.

Στο σημείο αυτό, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι έρευνα της Grant Thornton και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος δείχνει ότι τα οφέλη του τουρισμού διαχέονται σε 17 τομείς οικονομικής δραστηριότητας και 9 τομείς της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του πρωτογενούς.

Παράλληλα, η έρευνα της Grant Thornton για τις επενδύσεις στη φιλοξενία (το σύνολο των μονάδων διαμονής και εστίασης) καταγράφει μέση ετήσια συνεισφορά στην οικονομία της χώρας 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος της ετήσιας επένδυσης σε ανακαινίσεις φτάνει το 1 δισ. ευρώ και η παραγωγή νέων καταλυμάτων στα 170 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι λοιπές επενδύσεις σε καταλύματα φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα επενδυτικά κεφάλαια σε καταστήματα εστίασης ανέρχονται σε 140 εκατ. ευρώ.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η φιλοξενία είναι ο πρώτος τομέας σε προσφορά εργασίας (1 στις 4 θέσεις εργασίας στη χώρα).

  • Γιατί να επενδύσει κάποιος στο ελληνικό τουριστικό οικοσύστημα;

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες για να δημιουργήσει ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις που θα απελευθερώσει πλήρως τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Αυτό πλέον αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο από διεθνείς οικονομολόγους και επενδυτές.

Τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Πρόσφατα, η έγκριτη Economist Intelligence Unit (EIU αναγνώρισε την Ελλάδα ως την υπ’ αριθμόν ένα χώρα στον κόσμο που έχει κάνει τα περισσότερα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος. Από τα τέλη του 2019 έως τώρα, η Ελλάδα ανέβηκε 16 βαθμίδες, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα, σύμφωνα με την τελευταία Κατάταξη Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της EIU.

Επιπλέον, οι διεθνείς επενδυτές προσέχουν επίσης. Το 2021, οι ΑΞΕ αυξήθηκαν κατά 72,3% στα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ, από 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020. Και παρά το δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον, το 2022 πρόκειται να είναι άλλη μια εξαιρετική χρονιά σε αυτό το μέτωπο, με εταιρείες όπως η Google και η JP Morgan να εντάσσονται στη λίστα των μεγάλων πολυεθνικών που αναγνωρίζουν τις δυνατότητες ανάπτυξης και τα επιχειρηματικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Πράγματι, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι ΑΞΕ φέτος μπορεί να έχουν ήδη ξεπεράσει τα περσινά επίπεδα και βρίσκονται σε τροχιά για ρεκόρ όλων των εποχών, επιβεβαιώνοντας περαιτέρω την Ελλάδα ως έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη.

Επιπλέον, σύμφωνα με την «Ernst & Young Attractiveness Survey Greece 2022», περισσότερες από το 1/3 των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να επενδύσουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας. Παράλληλα, 3 στους 4 επενδυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσελκύει περισσότερες επενδύσεις τα επόμενα 3 χρόνια.

Με άλλα λόγια, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, σε μια εποχή που η μέση ελκυστικότητα της Ευρώπης και των ανταγωνιστικών χωρών επηρεάζεται σημαντικά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού παραμένει ανθεκτική.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Prem Wacha, πρόεδρο της Fairfax Financial Holdings, «η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι –με διαφορά– η καλύτερη ευρωπαϊκή χώρα για επενδύσεις», όπως τόνισε σε κεντρική ομιλία στο Οικονομικό Φόρουμ του Τορόντο τον Οκτώβριο.

Γιατί Ελλάδα

Με περισσότερα από 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, περισσότερα από 6.000 νησιά και βραχονησίδες και μια καλά εδραιωμένη τουριστική βιομηχανία, η Ελλάδα παρουσιάζει μια κορυφαία επενδυτική ευκαιρία στον τομέα του τουρισμού. Η χώρα είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς για διακοπές στον ήλιο και στην παραλία και προσφέρει ελκυστικές προτάσεις για θεματικές διακοπές όλο το χρόνο.

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, όπως η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, η φυσική ομορφιά και η γεωγραφική ποικιλία, προσελκύουν σημαντικές τουριστικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω την εικόνα της Ελλάδας ως ιδανικό προορισμό τόσο για διακοπές όσο και για επενδύσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Αξία επωνυμίας: Η Ελλάδα έχει αρκετούς προορισμούς που συγκαταλέγονται στις βασικές προτιμήσεις των παγκόσμιων τουριστών και είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι ότι έχουν κορυφαία ελκυστικότητα στις διακοπές.

Γεωγραφία και Τοπίο

Από το πλήθος των ηλιόλουστων νησιών και παραλιών μέχρι τις χιονισμένες κορυφές και τα δάση, η Ελλάδα προσφέρει μια απεριόριστη ποικιλία ελκυστικών προορισμών για διακοπές όλο το χρόνο.
Ιστορία και Πολιτισμός

Περισσότερες από τέσσερις χιλιετίες καταγεγραμμένης ιστορίας και μια πληθώρα τοποθεσιών, μουσείων και τοποθεσιών όπου μπορεί κανείς να δει την ιστορία να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του.

Καθιερωμένη υποδομή

Περισσότερες από 800.000 κλίνες ξενοδοχείων, περισσότερες από 500 συνεδριακές εγκαταστάσεις, περισσότερες από 8.000 γεννήσεις γιοτ, απευθείας αεροπορικές συνδέσεις από μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια προς πολλούς προορισμούς.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση μεταξύ 140 χωρών στον δείκτη ανταγωνιστικότητας ταξιδιών και τουρισμού του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) 2019. Επίσης, σε επιμέρους δείκτες, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 13η θέση για την υγεία και την υγιεινή της, την 18η για τις υποδομές αεροπορικών μεταφορών και τη 18η για τις υποδομές τουριστικών υπηρεσιών.

Βασικές επενδυτικές ευκαιρίες

  • Ιδιωτικοποίηση πολλών βασικών κρατικών τουριστικών και συγκοινωνιακών περιουσιακών στοιχείων (μαρίνες, περιφερειακά αεροδρόμια, τουριστικά ακίνητα κ.λπ.) από το Ταμείο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Ανάπτυξη premium τουριστικών θέρετρων και ακινήτων με τη βοήθεια της χρηματοδότησης και των φορολογικών κινήτρων που δίνονται για τέτοιες νέες εξελίξεις.
  • Ανάπτυξη εξειδικευμένων τουριστικών προϊόντων και εγκαταστάσεων που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα θέματα (γαστρονομία, πολιτισμός, ευεξία κ.λπ.), κατηγορίες (ιατρικός τουρισμός, MICE κ.λπ.), αγορές (Ρωσία, Ισραήλ, Ασία κ.λπ.) ή τμήματα (ηλικιωμένοι, ζευγάρια κ.λπ.). ).

ΥΠΟΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Sun & Beach Tourism

Ο ηλιόλουστος και ο παραλιακός τουρισμός αποτελούσε ανέκαθεν πηγή σημαντικών εσόδων στην Ελλάδα, βοηθούμενος από τον υπέροχο καιρό, την ποικιλία όμορφων νησιών και παραλιών και την παραδοσιακή ξενοδοχειακή υποδομή.

Ναυτικός Τουρισμός

Η ανάπτυξη υποδομών για την υποστήριξη του ναυτικού τουρισμού αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

City Break Tourism

Ο τουρισμός City break αποτελείται από τριήμερες έως τετραήμερες εκδρομές σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, που προσφέρουν έναν συνδυασμό πολιτιστικών αξιοθέατων και ενεργούς ζωής στην πόλη. Αποτελεί πηγή τουριστικών εσόδων όλο το χρόνο και έχει αποτελέσει μεγάλη κινητήρια δύναμη ανάπτυξης για πόλεις σε όλη την Ευρώπη και την Ασία.

Πολιτιστικός και Θρησκευτικός Τουρισμός

Η Ελλάδα είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης σε πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία και ιστορική σημασία. Η Ελλάδα έχει συνολικά 18 μνημεία «Παγκόσμιας Κληρονομιάς» της UNESCO που την κατατάσσουν στις 10 πρώτες χώρες διεθνώς, καθώς και έναν αριθμό μουσείων, μικρότερων τοποθεσιών και μνημείων και τοποθεσιών ιστορικής ή θρησκευτικής σημασίας.

Ιατρικός τουρισμός

Ο ιατρικός τουρισμός υπήρξε πηγή ανάπτυξης για πολλές χώρες ή περιοχές, οδηγούμενος από την επιθυμία των ανθρώπων να συνδυάσουν ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και χαμηλότερου κόστους με ένα φιλόξενο τουριστικό περιβάλλον.

Συναντήσεις και κίνητρα (MICE)

Η τουριστική αγορά συναντήσεων και κινήτρων είναι σημαντική τόσο για τη δική της προστιθέμενη αξία όσο και για την παροχή άριστης πρωτοπορίας σε άλλες μορφές τουρισμού, εισάγοντας μεγάλο αριθμό αντιπροσώπων και θεατών σε συνέδρια σε νέους προορισμούς που μπορεί στη συνέχεια να προτιμήσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές ή διάλειμμα πόλης.

Ολοκληρωμένα Θέρετρα – Εξοχική Κατοικία

Νέες ευκαιρίες στα ολοκληρωμένα τουριστικά θέρετρα εισήγαγε η Νομοθεσία για τα Ολοκληρωμένα Τουριστικά Θέρετρα και την Εξοχική Κατοικία.

Αθλητικός Τουρισμός

Ο αθλητικός τουρισμός είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη θέση στην ταξιδιωτική/τουριστική βιομηχανία. Όλο και περισσότεροι τουρίστες ενδιαφέρονται για αθλητικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους είτε ο αθλητισμός είναι ο κύριος στόχος του ταξιδιού είτε όχι. Ο αθλητικός τουρισμός είναι ένα βιώσιμο μονοπάτι για τη δημιουργία δαπανών επισκεπτών και την προώθηση των τοπικών αξιοθέατων και των απομακρυσμένων περιοχών ενός προορισμού.

  • Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική τουριστική βιομηχανία το 2023;

Οι επαγγελματίες του ταξιδιού και του τουρισμού είπαν ότι ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω τον Covid-19, καθώς δεν θα επηρεάσει την επιχειρηματική δραστηριότητα το επόμενο έτος, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Βιομηχανίας WTM 2022 που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της έκθεσης World Travel Market.

Μόνο το 5 % των υπευθύνων λήψης αποφάσεων για ταξίδια και τουρισμό που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση για την έκθεση WTM είπε ότι η πιθανή αύξηση των ποσοστών του Covid-19 θα επηρέαζε αρνητικά την επιχείρησή τους το 2023. Αντίθετα, μια κύρια ανησυχία για το 45% των ερωτηθέντων ήταν το κόστος ζωής, το οποίο είπαν ότι μπορεί να είναι περισσότερο πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά την επιχείρησή τους το 2023.

Στη συνέχεια στη λίστα για 13% ήταν η τιμή της βενζίνης, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας (12%), οι τιμές της ενέργειας (10% και οι φόβοι για χάος στα αεροδρόμια (4 %).

Η παγκόσμια ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία άκμαζε πριν από την πανδημία του Covid, καταγράφοντας 10 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης. Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια δύσκολων συνθηκών συναλλαγών, είναι ευχάριστο να βλέπουμε τους ανώτερους αγοραστές, τους εκθέτες και τους επισκέπτες που συμμετείχαν στην έρευνά μας να δείχνουν πραγματική αισιοδοξία ότι οι σκοτεινές μέρες της πανδημίας Covid είναι πίσω τους.

Προφανώς, είναι ακόμη νωρίς για προβλέψεις για το 2023 και είμαστε ικανοποιημένοι με την επιτυχία που φαίνεται να προδιαγράφεται για την ελληνική τουριστική αγορά, ωστόσο δεν εφησυχάζουμε.

Η ανθεκτικότητα του τουριστικού μας οικοσυστήματος βρίσκεται στο επίκεντρο του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την επόμενη μέρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί από πού θα προέλθει η επόμενη κρίση, είναι σημαντικό να μάθουμε από την τρέχουσα περίοδο και να πραγματοποιήσουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Με λίγα λόγια, τα ρεκόρ είναι ευπρόσδεκτα, ειδικά σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό και γεωπολιτικό πλαίσιο. Ωστόσο, η διάρκεια της επιτυχίας, καθώς και η ευρύτερη διάχυση του τουριστικού εισοδήματος, απαιτούν στρατηγική και χάραξη πολιτικής.

Ο τουρισμός είναι εθνικό ζήτημα και εργαζόμαστε συστηματικά τόσο για την αναβάθμιση των υποδομών και τη νομοθετική μεταρρύθμιση, όσο και για την ψηφιοποίηση του τουριστικού προϊόντος και για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα (Upskilling and reskilling).

Ο τουρισμός φέρνει εισόδημα και στηρίζει τη μέση ελληνική οικογένεια. Παράλληλα, το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», που ισχύει έως τον Ιούνιο του 2023, συνεχίζει να τονώνει τον εσωτερικό τουρισμό και να υποστηρίζει τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων σε χειμερινούς προορισμούς. Θα ακολουθήσει άλλη μια κλήρωση για επιπλέον 100.000 φύλλα. Σε αυτό το πλαίσιο στήριξης, όπως τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού Β. Κικίλιας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 100 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ – Επιχειρήσεις» για την ενεργειακή αναβάθμιση ορεινών καταλυμάτων κάτω των 150 κλινών και θα επέκταση του ΕΣΠΑ για ένα επιπλέον έτος.

Οι κύριοι στόχοι της εθνικής τουριστικής πολιτικής που έχουμε θέσει είναι να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα, την αυθεντικότητα, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τις τουριστικές επενδύσεις με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Άλλωστε στο υπουργείο Τουρισμού πιστεύουμε ότι με συστηματική και συλλογική δουλειά μπορούμε να δούμε την Ελλάδα να κατακτά ακόμη υψηλότερη θέση στην κατάταξη μεταξύ των δημοφιλών προορισμών του παγκόσμιου τουρισμού.

Σύμφωνα με διεθνή έρευνα, η πανδημία έχει φέρει μια ριζική μεταμόρφωση στον κώδικα των σύγχρονων αξιών. Ως αποτέλεσμα, ένα νέο τοπίο αναδύεται στην παγκόσμια τουριστική σκηνή, με πρωταγωνιστή έναν νέο τύπο ταξιδιώτη.

Τα μεγάλα μεγέθη παραμερίζονται, ο σύγχρονος τουρίστας επιστρέφει στις έννοιες του μέτρου και της ισορροπίας. Μετά την εμπειρία του Covid, αξίες όπως η ασφάλεια, η υγεία, η συνολική ευεξία, η σωστή διατροφή, η προστασία του πλανήτη ενισχύονται περαιτέρω και προωθούνται ως επιτακτική ανάγκη.

Για τα τουριστικά δεδομένα, τα παραπάνω μεταφράζονται ως εξής: ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες θα αναζητούν νέους προορισμούς, μη μαζικούς, εναλλακτικούς, που θα σέβονται την ισορροπία με το περιβάλλον και θα διαθέτουν υποδομές φιλοξενίας υψηλής ποιότητας, προσφέροντας παράλληλα αίσθηση ασφάλειας. στον ταξιδιώτη, χωρίς όμως να του στερήσει τη μαγεία του ταξιδιού.

Άλλωστε η τάση που αναδεικνύεται απολύτως κυρίαρχη για τα επόμενα χρόνια είναι η αναζήτηση προορισμών που μπορούν να προσφέρουν στους επισκέπτες τους μοναδικές, αυθεντικές, βιωματικές εμπειρίες.

Η οικονομία της εμπειρίας, που είχε ήδη εμφανιστεί δυναμικά στη διεθνή τουριστική σκηνή, θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος τα επόμενα χρόνια.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη αυτές τις νέες, διεθνείς τάσεις, καθώς και τις διάφορες μελέτες και έρευνες ελληνικών και διεθνών ιδρυμάτων και φορέων, η πορεία του ελληνικού τουρισμού προϋποθέτει στοχευμένη ανάπτυξη μέσα από έναν μεθοδικό, ουσιαστικό, καινοτόμο, ψηφιακό και φιλικό προς το περιβάλλον σχεδιασμό πλαίσιο βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας.

Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο εξετάζει διεξοδικά διάφορες μεγα-τάσεις όπως ο υπερτουρισμός, η οικονομία του διαμοιρασμού, οι κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές, οι αναδυόμενοι προορισμοί, η ασφάλεια και η διαχείριση κρίσεων.

Στην Ελλάδα ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει διάφορες εμπειρίες με έναν πραγματικά ολιστικό τρόπο, εγγεγραμμένες στο σώμα, την ψυχή και το μυαλό του. Θα έλεγε κανείς ότι η αρχαία ελληνική ευημερία επιστρέφει ως σύγχρονο αίτημα της νέας εποχής.

Έτσι, εκμεταλλευόμαστε και την τάση των Millennials, ενός πολύ δυναμικού κοινού, να καταγράφουν ιδιαίτερες, μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, καθώς και τη νέα κουλτούρα της τηλεργασίας, η εξέλιξη της οποίας φαίνεται να είναι ο «ψηφιακός νομαδισμός».

Εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου διεθνούς αναταραχής, είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε όλα τα πράγματα που μας κάνουν αισιόδοξους για ένα καλύτερο μέλλον.

Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και συνειδητοποιώντας τις δυσκολίες μας, αλλά και τις δυνατότητές μας, καλούμαστε να πράξουμε ανάλογα, μετατρέποντας τις κρίσεις σε ευκαιρίες.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: