Νέα αθλιότητα της Λίβυας ΥΠΕΞ Μανγκούς κατά της Ελλάδας: Διάβημα για τις έρευνες στην Κρήτη, την χαρακτηρίζει αμφισβητούμενη ΑΟΖ

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την Λίβυα ομόλογό του, Najla El Mangoush, κάνουν δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Υπουργείο Εξωτερικών, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ/STR




Το διπλωματικό επεισόδιο κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη, με την υπουργό Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Τρίπολης να επιχειρεί να εγκλωβίσει την ελληνική κυβέρνηση, μοιάζει τώρα να ήταν το πρώτο επεισόδιο σε μια επιχείρηση εκβιασμού της Ελλάδας στα τουρκικής έμπνευσης σχέδια.

Παρότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν δικαιούται να προβαίνει σε συμφωνίες ή διεθνείς διευθετήσεις, αλλά μόνον στην προετοιμασία και διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέας μόνιμης κυβέρνησης βάσει της μεσολαβητικής προσπάθειας του ΟΗΕ, φαίνεται πως επιλέγει το δρόμο της παρανομίας.

Υιοθετώντας την τουρκική τακτική των προκλήσεων, το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Λιβυκού Τύπου, φέρεται έτοιμο να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας για τις έρευνες της Ελλάδας, νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Μάλιστα, βάσει των δηλώσεων της υπουργού Εξωτερικών, Ναζλά Μανγκούς, η κυβέρνηση της Τρίπολης θεωρεί τις περιοχές αυτές αμφισβητούμενες, με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο έχει καταγγελθεί από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, η Γαλλία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.

  • Όπως γράφει η “The Lubya Update”, η υπουργός Εξωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται τη λιβυκή κρίση και επιβάλλει ένα τετελεσμένα στον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων Λιβύης-Ελλάδας.

«Η Ελλάδα έχει συνάψει συμβόλαια για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια αμφισβητούμενη μεταξύ μας περιοχή», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης  Ντμπέιμπα.

«Καταδικάζουμε αυτή τη συμπεριφορά και προειδοποιούμε για τις συνέπειές της», πρόσθεσε.

«Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε τα θαλάσσια σύνορά μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα», καταλήγει η Μανγκούς.

“Ανεύθυνες οι έρευνες της Ελλάδας”…

Παράλληλα, όπως μεταδίδει ο The Libya Observer το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, εκφράζει την λύπη του «για τις ανεύθυνες ενέργειες της Ελλάδας, η οποία ανέθεσε σε ορισμένες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου την διεξαγωγή ερευνών φυσικού αερίου σε περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες ωστόσο είναι αμφισβητούμενες».

Και συμπληρώνει πως «θα συνεχίσει να προασπίζεται τα θαλάσσια σύνορα της χώρας με όλα τα διαθέσιμα νομικά και διπλωματικά μέσα».

Προσφυγή για την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου

Η σημερινή εξέλιξη, έρχεται έπειτα, από την προσφυγή κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο όπως τονίζει η Αθήνα, «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και εσκεμμένη κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή».

Πέντε Λίβυοι δικηγόροι προσέφυγαν στο αρμόδιο δικαστήριο της Τρίπολης, ενάντια στο πρόσφατο μνημόνιο, που υπέγραψε η προσωρινή κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η Τουρκία.

Mε πληροφορίες από The Libya Observer, The Libya Update

 

Προσφυγή Λίβυων δικηγόρων για ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου: Και προσωρινή διαταγή αναστολής [βίντεο]

 

Με πληροφορίες από The Libya Update /

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: