Μία Στιγμή Ιστορίας: Το “ιερό δισκοπότηρο” της άφθονης, καθαρής ενέργειας βρέθηκε* Τεράστιο επίτευγμα της Επιστήμης [videos]

«Η επιδίωξη της ανάφλεξης με σύντηξη στο εργαστήριο είναι μια από τις πιο σημαντικές επιστημονικές προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα και η επίτευξή της είναι ένας θρίαμβος της επιστήμης, της μηχανικής και κυρίως των ανθρώπων», δήλωσε ο Διευθυντής του LLNL, Δρ. Kim Budil. Photo via llnl.gov.




Χαρακτηρίζοντάς το “τεράστιο επιστημονικό επίτευγμα” στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης, Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα ότι πέτυχαν κάτι που επί δεκαετίες αναζητούσαν – κάτι  που θα θα  φέρει επανάσταση στην παραγωγή ενέργειας στη Γη και ήδη χαιρετίζεται ως μία «Στιγμή Ιστορίας» από τους δεκάδες επιστήμονες που αποτιμούν την εξέλιξη.

Σε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα «παρήχθη από τη σύντηξη περισσότερη ενέργεια από όση κατανάλωσαν τα λέιζερ» τα οποία χρησιμοποιήθηκαν, εξήγησε το εργαστήριο Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) της Καλιφόρνιας το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

  • Η πυρηνική σύντηξη, εφόσον κάνει το άλμα από τα επιστημονικά εργαστήρια στην εμπορική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, το πείραμα έγινε στις 5 Δεκεμβρίου και για πρώτη φορά οι επιστήμονες του LLNL πέτυχαν να παραχθεί καθαρό κέρδος (net gain) ενέργειας από τη σύντηξη δύο ελαφρών ατόμων υδρογόνου σε ένα βαρύτερο.

Η Αράτι Πραμπάκαρ, η διευθύντρια του Γραφείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, είπε ότι το πείραμα συνιστά «ένα τεράστιο παράδειγμα του τι μπορούμε να επιτύχουμε με την επιμονή».

  • Η σύντηξη, που χαρακτηρίζεται το “ιερό δισκοπότηρο” της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι η αντίδραση που τροφοδοτεί τον Ήλιο και οι επιστήμονες επιδίωκαν εδώ και δεκαετίες να την επιτύχουν και στη Γη.
  • Η πυρηνική σύντηξη παράγει πολύ περισσότερη ενέργεια και μόνο μικρές ποσότητες βραχύβιων ραδιενεργών αποβλήτων. Και  σημαντικό, η διαδικασία δεν παράγει εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και επομένως δεν συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

 

Πυρηνικοί επιστήμονες εκτός του LLNL είπαν ότι το επίτευγμα αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, όμως απομένουν ακόμη να γίνουν πολλά μέχρι να καταστεί η σύντηξη εμπορικά βιώσιμη.

Ο Τόνι Ράουλστοουν, ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, εκτιμά ότι η παραγωγή ενέργειας στο πείραμα ήταν μόλις το 0,5% της ενέργειας που χρειάστηκε για να τεθούν αρχικά σε λειτουργία τα λέιζερ.

«Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα αυτό (…) είναι μια επιτυχία για την επιστήμη. Όμως ακόμη είναι πολύ μακριά από την παραγωγή χρήσιμης, άφθονης, καθαρής ενέργειας», σχολίασε.

Η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας χαιρέτισε επιφυλακτικά την πρόοδο αυτή, τονίζοντας όμως ότι για να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση η σύντηξη δεν θα πρέπει να επιβραδύνει τις προσπάθειες για την προώθηση άλλων εναλλακτικών λύσεων, όπως είναι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια και η πυρηνική σχάση.

«Είναι το πρώτο βήμα που μας λέει ότι ‘Ναι, δεν είναι απλώς μια φαντασία, μπορεί να γίνει, θεωρητικά’» σχολίασε ο Άντριου Σόουντερ, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας στο EPRI, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό ενεργειακής έρευνας και ανάπτυξης.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από AFP- Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ/  ΒΒC

Ωρα ιστορικών ανακοινώσεων: Απειρη πηγή καθαρής ενέργειας υπόσχεται η πυρηνική σύντηξη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: