Μια δύσκολη νύχτα για την Αικατερίνη την Μεγάλη: Αποκαθηλώθηκε το άγαλμά της από το κέντρο της Οδησσού [videos]

Το άγαλμα της Αικατερίνης της Μεγάλης μεταφέρεται με γερανό μετά την αποκαθήλωσή του απ’ το μνημείο των Ιδρυτών της Οδησσού. Screenshot via YouTube




To άγαλμα της Ρωσίδας αυτοκράτειρας Αικατερίνης της Μεγάλης, ιδρύτριας της Οδησσού, δεν δεσπόζει στην ομώνυμη πλατεία στο κέντρο της πόλης.

Το μνημείο των ιδρυτών της Οδησσού στο οποίο δέσποζε το μεγάλο άγαλμα της Αικατερίνης,  τοποθετήθηκε αρχικά στο κέντρο της πόλης το 1900, για να τιμήσει την 100η επέτειο από την ίδρυση της Οδησσού. Στη συνέχεια αφαιρέθηκε από τους Μπολσεβίκους το 1920 και αποκαταστάθηκε από το δημοτικό συμβούλιο το 2007.

Εκείνη την εποχή, με την Ουκρανία να έχει αποκτήσει μερικά χρόνια πριν την ανεξαρτησία της από την Σοβιετική Ένωση, για τους κατοίκους της πόλης το να φέρουν πίσω το άγαλμα ήταν πράξη ευγνωμοσύνης για την ιδρύτρια της Οδησσού.

Όμως, στις 20 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι αρχές συμφώνησαν να αφαιρέσουν το μνημείο  μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων της Οδησσού. Το Δημοτικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την ψηφοφορία η πλειοψηφία των ψηφοφόρων από την Οδησσό (50,2%) υποστήριξε την ιδέα της αποξήλωσης του μνημείου εν μέσω της Ρωσικής εισβολής.

Θα μεταφερθεί στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Οδησσού.

Οι κάτοικοι αντέδρασαν με ανάμεικτα συναισθήματα στην αποξήλωση.

 

 

Mε πληροφορίες από SkyNews

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: