Ηταν δύσκολη απόφαση αλλά η Eurovision αντιπροσωπεύει “τις βασικές αξίες της Δημοκρατίας”: Ο επικεφαλής της διοργάνωσης για τον αποκλεισμό της Ρωσίας

epaselect epa10370851 Ukrainian electronic music band Tvorchi members Andrew Hutsuliak (L) and Jeffery Kenny (R) pose for photos in front of press members after they won the final selection of the Eurovision 2023 with composition ‘Heart of Steel’ in Kyiv, Ukraine, 17 December 2022. The final of the national selection for Eurovision 2023 took place in Kyiv at an underground metro station for safety amid the Russian invasion. The first place according to the jury and the votes of the audience went the group Tvorchi from Ternopil. Eurovision 2023 will be held in Liverpool next May. EPA/GENNADY MINCHENKO




Ο επικεφαλής της Eurovision είπε ότι η συνεχιζόμενη απαγόρευση της Ρωσίας από τον διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού ήταν σκληρή, αλλά η εκδήλωση θα πρέπει να αντιπροσωπεύει «τις βασικές και υπέρτατες αξίες της δημοκρατίας».

Η Ρωσία ειδοποιήθηκε για απαγόρευση συμμετοχής στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2022 μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, οι εθνικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Ρωσίας ανέστειλαν τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης, η οποία διοργανώνει την εκπομπή, εμποδίζοντάς τους να συμμετάσχουν σε μελλοντικούς διαγωνισμούς.

Μιλώντας στον Björn Ulvaeus του Abba στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4, στο οποίο ο Σουηδός τραγουδοποιός ήταν προσκεκλημένος ο εκτελεστικός επόπτης της Eurovision, Martin Österdahl, ρωτήθηκε εάν η απόφαση αποκλεισμού της Ρωσίας ήταν δύσκολο να ληφθεί.

Είπε: «Ήταν, και είναι ακόμα. Το πώς αισθάνεται η Ευρώπη επηρεάζει πολύ τον αγώνα. «Είναι επίσης ότι όταν κοιτάς πίσω στο χρόνο, βλέπεις ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι σαν ένα ημερολόγιο του τι συνέβη στην Ευρώπη, ποιες ήταν οι τάσεις στην Ευρώπη.

«Αλλά, επίσης, ποια είναι η διάθεση και το συναίσθημα της Ευρώπης και ποιο είναι το κοινωνικό πλαίσιο της Ευρώπης εκείνη την εποχή. Όταν λέμε ότι δεν είμαστε πολιτικοί, αυτό που πρέπει πάντα να υπερασπιζόμαστε είναι οι βασικές και υπέρτατες αξίες της δημοκρατίας. Ο καθένας έχει δίκιο να είναι αυτός που είναι».

Και πρόσθεσε: «Αυτός θα είναι ένας διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision που θα δείχνει πραγματικά τις αξίες για τις οποίες μιλάμε – αλληλεγγύη, προσέγγιση, ένωση μέσω της μουσικής».

Η Ουκρανία κέρδισε τον διαγωνισμό του 2022 με το τραγούδι Stefania, που ερμήνευσε η Kalush Orchestra. Το Ηνωμένο Βασίλειο, που ήρθε δεύτερο, θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό το 2023 στο Λίβερπουλ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην αίτησή του το Λίβερπουλ έπρεπε να αποδείξει πώς θα αντικατοπτρίζει τον ουκρανικό πολιτισμό, τη μουσική και τις κοινότητες εάν φιλοξενούσε για λογαριασμό της Ουκρανίας.

Ο Ulvaeus είπε ότι μπορεί να παρευρεθεί στον διαγωνισμό στο Λίβερπουλ καθώς θέλει να δει το Cavern Club όπου έπαιζαν τα είδωλά του, οι Beatles.

Είπε: «Τα είδωλά μου [πάνω] από όλα τα είδωλα, οι Beatles, προέρχονται από εκεί, γι’ αυτό σκέφτομαι ότι ίσως πρέπει να πάω να δω τους τελικούς. Και δεν έχω πάει ποτέ στο Λίβερπουλ. Για να δείτε το Σπήλαιο όπου εμφανίστηκαν οι Beatles. Ήταν ο λόγος που ο Benny Andersson και εγώ ξεκινήσαμε να γράφουμε μουσική.

«Πριν από τους Beatles, οι τραγουδοποιοί ήταν κάπως ανώνυμοι. Αλλά ξαφνικά υπήρξαν αυτοί οι τύποι που δεν ήταν μόνο ο καλλιτέχνης, αλλά έγραψαν τα δικά τους τραγούδια».

Ο Österdahl είπε: «Θα προσπαθήσω ό,τι καλύτερο μπορώ. Είστε πάντα ευπρόσδεκτοι.”

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

 

Μια δύσκολη νύχτα για την Αικατερίνη την Μεγάλη: Αποκαθηλώθηκε το άγαλμά της από το κέντρο της Οδησσού [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: