“Ίχνη” Ερντογάν στους πυραύλους του Πούτιν: Μέσω Τουρκίας τεράστια εξαγωγή δυτικής τεχνολογίας για το ρωσικό οπλοστάσιο αποκαλύπτει το Reuters

File Photo: Ρωσικοί πύραυλοι κατά τη διάρκεια της πρόβας παρέλασης στη Μόσχα. EPA, YURI KOCHETKOV




Η Μόσχα συνεχίζει να εισάγει δυτικές τεχνολογίες παρά τις δυτικές κυρώσεις και τους περιορισμούς λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρει το πρακτορείο Reuters .

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο όγκος των εισαγωγών τεχνολογίας στη Ρωσία μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου έφτασε τα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τουλάχιστον 777 εκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά προϊόντων δυτικών κατασκευαστών.

Το Reuters σημειώνει ότι η Μόσχα έλαβε μικροτσίπ που παράγονται από την αμερικανική Intel, AMD, Texas Instruments Inc, Analog Devices Inc, καθώς και τη γερμανική Infineon AG. Αυτά τα μικροτσίπ χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πυραύλων για να χτυπήσουν το έδαφος της Ουκρανίας, προσθέτει το Reuters.

  • Το πρακτορείο ειδήσεων ερεύνησε αυτήν την ιστορία μαζί με το Royal United Services Institute (RUSI).

Συγκεκριμένα, η τουρκική Azu International Ltd Sti, επιχείρηση χονδρικής πώλησης προϊοντων πληροφορικής, καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2022 ότι άρχισε να προμηθεύει αμερικανικά ανταλλακτικά για υπολογιστές στη Ρωσία μια εβδομάδα αργότερα. Οι ερευνητές έμαθαν ότι η εταιρεία εξήγαγε υπολογιστές και ανταλλακτικά για αυτούς στη Ρωσία αξίας τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Συνιδρυτής της Azu International ήταν ο Τούρκος υπήκοος Gokturk Agvaz, ο οποίος κατέχει επίσης τη Smart Impex GmbH στη Γερμανία, μια εταιρεία που προμηθεύει μικροτσίπ, γράφει το Reuters.

Αυτή η επιχείρηση δεν εξάγει πλέον ηλεκτρονικά είδη στη Ρωσία λόγω των κυρώσεων της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να στέλνει προϊόντα στην Τουρκία.

  • Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Smart Impex GmbH εξήγαγε τα ίδια προϊόντα τεχνολογίας στη Ρωσία που κάνει τώρα η Azu International.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η τουρκική Bion Group Ltd Sti προμηθεύει πλέον ηλεκτρονικά είδη στη Ρωσία.

Η Fortap, μια επιχείρηση με έδρα την Αγία Πετρούπολη αναφέρεται ως ένας από τους πελάτες της, τον περασμένο Απρίλιο. Η εταιρεία εισήγαγε ηλεκτρονικά είδη από τις ΗΠΑ αξίας τουλάχιστον 138 εκατομμυρίων δολαρίων, αποκαλύπτει η έρευνα.

Ακολουθούν Χονγκ Κονγκ  και Εσθονία

Οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν επίσης ότι η Pixel Devices Ltd του Χονγκ Κονγκ προμηθεύει ημιαγωγούς και άλλα προϊόντα στη Ρωσία. Το διάστημα από  Απρίλιο έως Νοέμβριο, η εταιρεία εξήγαγε ηλεκτρονικά είδη αξίας τουλάχιστον 120 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων Intel και AMD αξίας τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε το Reuters.

Η Εσθονική  Elmec Trade Oü, δείχνει η έρευνα, έστειλε ηλεκτρονικά είδη αξίας τουλάχιστον 17 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία τον Απρίλιο-Νοέμβριο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Elmec Trade, Alexander Fomenko, δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία τηρεί όλους τους περιορισμούς στις εξαγωγές, ενώ οι περισσότερες παραγγελίες που εκπληρώθηκαν τώρα έγιναν πέρυσι.

Με πληροφορίες από Reuters

Δικαστικό πραξικόπημα Ερντογάν πετάει εκτός εκλογικής μάχης τον Ιμάμογλου: Φυλάκιση 2 ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: