Η “διπλωματία των drones” δεν στερείται “κινδύνων και μειονεκτημάτων”: Αντίμετρα για την Τουρκία από την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν;

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με παιδάκια. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Το αμερικανικό περιοδικό Forbes σε άρθρο του επισημαίνει ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας εισάγουν έναν άνευ προηγουμένου αριθμό οπλισμένων drones από τις αρχές της δεκαετίας του 2020.

Τίτλος του κειμένου: Turkey Likely To Get Upper Hand In Central Asia’s Drone Market – Η Τουρκία είναι πιθανό να πάρει το πάνω χέρι στην αγορά drones της Κεντρικής Ασίας

Τον Μάιο, το Ιράν εγκαινίασε ένα εργοστάσιο στο Τατζικιστάν για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Ababil-2, πυρομαχικών μιας χρήσης που προσκρούουν στους στόχους τους και εκρήγνυνται. Στα τέλη του 2021, το Κιργιστάν παρήγγειλε επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεσαίου βεληνεκούς Orlan-10, που χρησιμοποιούνται κυρίως για αναγνώριση και ηλεκτρονικό πόλεμο, από τη Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία εξήγαγε το γνωστό της drone Bayraktar TB2 στο Κιργιστάν και το Τουρκμενιστάν και κατέληξε σε συμφωνία με το Καζακστάν για την κατασκευή τουρκικών drones Anka-S στη χώρα αυτή, ένα πολύ πιο εξελιγμένο drone από το Ababil-2. Το Τατζικιστάν επίσης σκέφτηκε την αγορά TB2. Σημειώνεται ότι τα TB2 του Κιργιστάν έχουν ήδη δώσει στη χώρα το πάνω χέρι στη συνοριακή της σύγκρουση με το Τατζικιστάν.

Η Τουρκία έχει εξάγει το TB2 drone της σε δεκάδες χώρες, αφήνοντας πίσω τους Ρώσους και Κινέζους ανταγωνιστές της. Θα μπορούσε να έχει παρόμοια επιτυχία στην Κεντρική Ασία για διάφορους λόγους.

Ο Suleyman Ozeren, επαγγελματίας ομιλητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο και ανώτερος συνεργάτης στο Orion Policy Institute, πιστεύει ότι «η Τουρκία πιθανότατα θα πάρει το πάνω χέρι έναντι άλλων ανταγωνιστών στην Κεντρική Ασία για δύο λόγους».

«Πρώτον, η τεχνολογία των drones της Τουρκίας έχει αποδειχθεί καλύτερη από την τεχνολογία των drones της Ρωσίας και του Ιράν», είπε στον αρθρογράφο. «Δεύτερον, για την Τουρκία, η πώληση drones σε χώρες της Κεντρικής Ασίας είναι κάτι περισσότερο από στρατιωτική συνεργασία».

«Μέσω της «διπλωματίας των drones», η Τουρκία στοχεύει να προσθέσει ένα άλλο επίπεδο στην πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία της με τα μέλη του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (OTS)», είπε. «Για παράδειγμα, το TB2s γέρνει την κλίμακα υπέρ του Κιργιστάν στη σύγκρουση στα σύνορα Κιργιζίας-Τατζικιστάν».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βοήθησε ακούσια την Τουρκία να επεκτείνει το ήδη σημαντικό μερίδιό της στην αγορά των drones της Κεντρικής Ασίας.

«Η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει δημιουργήσει βαθιές ανησυχίες μεταξύ των κρατών της Κεντρικής Ασίας, σχετικά με τις περιφερειακές προθέσεις της Μόσχας», είπε ο Ozeren. «Για παράδειγμα, η συμφωνία μεταξύ του Καζακστάν και της Τουρκίας είναι μία από τις εξωτερικές επιδράσεις του πολέμου της Ουκρανίας».

«Για τον ίδιο λόγο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ θα μπορούσαν να θεωρήσουν την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην Κεντρική Ασία ως θετική εξέλιξη προς το παρόν», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η «διπλωματία των drones» δεν στερείται «κινδύνων και μειονεκτημάτων», που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν «αντίμετρα» από την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν. «Αντιμετωπίζοντας έντονες αντιρρήσεις από το Κιργιστάν, η Τουρκία δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις πωλήσεις drones στο Τατζικιστάν, το οποίο στη συνέχεια στράφηκε στο Ιράν και υπέγραψε συμφωνία με την Τεχεράνη», είπε ο Ozeren. «Άθελά της η Τουρκία επέτρεψε την ιρανική επιρροή να εξελιχθεί στο Τατζικιστάν».

«Το πιο σημαντικό, αν και βραχυπρόθεσμα επωφελής, η διπλωματία των drones της Τουρκίας θα μπορούσε να εμβαθύνει τους ανταγωνισμούς και τις συγκρούσεις στην Κεντρική Ασία, όπου η θετική επιρροή της Άγκυρας βασίζεται στα μέτρα ήπιας ισχύος της», πρόσθεσε.

Έπειτα, υπάρχει η Κίνα, η οποία ήδη αντιλαμβάνεται την Τουρκία ως «σοβαρή πρόκληση ασφαλείας». «Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη έγινε σημαντικό σημείο ανάδειξης για το Bayraktar TB2, το οποίο ξεπέρασε τα κινεζικά Wing Loongs», είπε ο Ozeren. «Συνεπώς, η Κίνα βλέπει τη διπλωματία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας στην Κεντρική Ασία ως απειλή, υπονομεύοντας τον ρόλο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στον τερματισμό των εχθροπραξιών Κιργιζίας-Τατζικιστάν και της περιφερειακής επιρροής του Πεκίνου».

Ο Samuel Bendett, ερευνητής του Center for Naval Analyses, σημείωσε ότι οι πωλήσεις TB2 στο Κιργιστάν και το Τουρκμενιστάν αποτελούν σαφή ένδειξη ότι «αυτές οι χώρες στρέφονται στην Τουρκία για ένα μερίδιο της αγοράς MALE (medium-altitude long-endurance) drones».

«Τα άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ανήκουν στην κατηγορία πυρομαχικών μικρής εμβέλειας. Επομένως, είναι επίσης σαφές ότι αυτές οι χώρες αναζητούν μια καλύτερη επιλογή για διαφορετικές κατηγορίες drones», είπε στον αρθρογράφο.

«Είναι πιθανό οι χώρες της Κεντρικής Ασίας να διατηρήσουν τις επιλογές τους ανοιχτές και να προμηθεύονται drones από διαφορετικά κράτη, μαζί με επενδύσεις σε εγχώριες αναπτύξεις UAV (μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα), όπως το Καζακστάν σήμερα», είπε. «Και είναι απίθανο κάποια χώρα της Κεντρικής Ασίας να προμηθευτεί όλα τα drones της από το ίδιο κράτος, για να είναι σίγουρη ότι δεν εξαρτάται από έναν μόνο προμηθευτή για όλες τις ανάγκες της».

«Ως εκ τούτου, δεν είναι σαφές εάν η Κίνα και η Τουρκία θα είναι οι μόνοι βασικοί προμηθευτές τεχνολογίας drone στην περιοχή – με ρωσικά, αμερικανικά, ισραηλινά και ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήδη στην περιοχή σε υπηρεσία με αυτά τα κράτη», πρόσθεσε. «Τα κράτη της Κεντρικής Ασίας θα επιδιώξουν να διαφοροποιήσουν τις προμήθειες τους, ειδικά εάν οι χώρες είναι εγκλωβισμένες σε έναν γεωπολιτικό ανταγωνισμό, όπως το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν».

ΠΗΓΗ: περιοδικό ForbesTurkey Likely To Get Upper Hand In Central Asia’s Drone Market

Φοβερό άρθρο του Ρούμπιν: Οι ΗΠΑ να εγγυηθούν στην Ελλάδα και στην Κύπρο ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα, ο Ερντογάν θα μιμηθεί τον Πούτιν!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: