Η Αμερική δεν θα εγκαταλείψει τους Κούρδους και τους Άραβες εταίρους της: Αυτό το μήνυμα -ό,τι και να σημαίνει- εξέπεμψε το Πεντάγωνο χθες… [video]

Secretary of Defense Lloyd J. Austin III and French Defense Minister Sebastien Lecornu meet at the Pentagon, Nov. 30, 2022. Photo By Air Force Tech. Sgt. Jack Sanders, DOD




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η κατοχική Τουρκία δεν πρέπει να είναι ευτυχής μετά από τη χθεσινή ενημέρωση του Πενταγώνου για την κατάσταση στη Βόρεια Συρία, και αφού είχαν προηγηθεί ανελέητοι βομβαρδισμοί της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον των Κούρδων και των Αράβων εταίρων τους, των γνωστών ως YPG και SDG, που άφησαν πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

Το βασικό μήνυμα που έστειλε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, είναι ότι οι Αμερικανοί είναι πολύ ευγνώμονες για όσα έχουν κάνει, και συνεχίζουν να κάνουν, οι Κούρδοι της Συρίας στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Στις επίμονες ερωτήσεις Τούρκου δημοσιογράφου για τους YPG, που οι Αττίλες χαρακτηρίζουν “τρομοκράτες”, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Patrick Ryder ήταν απόλυτος και ξεκάθαρος: “Ανυπομονούμε”, είπε, “να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους σε αυτό το θέμα” (και εννοεί τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών).

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο τρόπος με τον οποίο μίλησε ο κ. Ryder, θέτει στην ίδια ζυγαριά τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, Τούρκους, με την κουρδική μειονότητα της Συρίας, η οποία, όμως, αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική σε ένα πόλεμο που ξεκίνησε το 2014, και ο οποίος -εάν δεν τον σταματούσαν οι μαχητές του YPG- θα είχε επεκταθεί σε όλη την περιοχή, καθώς οι τζιχαντιστές έχουν τη βοήθεια της Τουρκίας.

Είναι αυτό που δεν μπορούν να χωνέψουν οι Τούρκοι. Ότι τα σχέδια τους δεν ευοδώθηκαν επειδή βρέθηκαν απέναντι τους οι λεγόμενες δυνάμεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τις οποίες αποτελούν, όπως έχουμε εξηγήσει οι Κούρδοι και οι Άραβες σύμμαχοι τους.

Τις τελευταίες ημέρες, η αμερικανική κυβέρνηση εισήλθε επιθετικά και ηγήθηκε των προσπαθειών για να σταματήσει η Τουρκία τη νέα τουρκική εισβολή, που έχει ήδη σχεδιαστεί. Αναμένεται μόνο η εντολή του ισλαμιστή προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Στην Ουάσιγκτον δεν είναι πεπεισμένοι ότι έχουν πείσει την τουρκική ηγεσία, για να μην κτυπήσει τους Κούρδους. Προηγήθηκαν ανώτεροι αξιωματούχοι. Ακολούθησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν. Διίστανται οι απόψεις αν θα τηλεφωνήσει στον Ερντογάν ο πρόεδρος Τζο Μάιντεν.

Διότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος: Να σηκώσει το ακουστικό ο Αμερικανός Πλανητάρχης, να τον ακούσει ο Ερντογάν και να του δώσει την απάντηση επί του πεδίου, δίνοντας εντολή για την εισβολή στη Συρία, εναντίον των Κούρδων.

Στην περίπτωση που συμβεί το τελευταίο σενάριο, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έχει υποστεί ήττα και θα πρέπει να αντιδράσει, με κάποιον τρόπο, για να υλοποιήσει την υπόσχεση του προς τους Κούρδους.

Είμαστε βέβαιοι πως αν ενημερώθηκε ο Ερντογάν για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου, θα …”τρελάθηκε” από τον θυμό του. Τον έχουν πείσει ότι οι μαχητές του YPG είναι δήθεν “τρομοκράτες” και συνεργάζονται με τους άλλους “τρομοκράτες” του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και έρχονται οι Αμερικανοί να του απαντήσουν πως, όχι δεν είναι. Είναι σύμμαχοι μας…

Δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου και χρειάζεται κανείς αν μελετήσει τα όσα είπε:

“Αυτό που θα έλεγα είναι ότι η εστίασή μας είναι η αποστολή για την ήττα του ISIS. Και σίγουρα εκτιμούμε την πολύ ισχυρή, διαρκή και μακρά συμμαχία μας με την Τουρκία.

Και εκτιμούμε επίσης τη συνεργασία που έχουμε μοιραστεί με τους SDF από την αρχή της εκστρατείας κατά του ISIS, γνωστή πλέον ως αποστολή ήττας του ISIS.

Όταν κοιτάζετε τι έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν οι SDF όσον αφορά την αποτροπή της ανασύστασης μιας πολύ επικίνδυνης τρομοκρατικής ομάδας, του ISIS, είναι κάτι για το οποίο πρέπει όλοι να είμαστε πολύ ευγνώμονες. Και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους σε αυτό το θέμα.

Όπως είπα στη δήλωση που δημοσιεύσαμε την περασμένη εβδομάδα, σίγουρα αναγνωρίζουμε τις βάσιμες ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας όσον αφορά την προστασία του λαού της εντός των συνόρων της, και θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε με την Τουρκία και θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε και να συνεργαζόμαστε με το SDF”.

Κάθε λέξη είναι και ένα …μαχαίρι για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση παράκρουσης. Απειλεί …Θεούς και …Δαίμονες -σίγουρα οι Κούρδοι, οι Αμερικάνοι, οι Γάλλοι και άλλοι είναι στο μυαλό του οι μεγάλοι εχθροί του. Άκουσα χθες, τον πρόεδο Μπάιντεν και τον Εμανουέλ Μακρόν να λένε ότι “παραμένουν προσηλωμένοι στη διατήρηση των μέσων και των δυνατοτήτων που απαιτούνται για την αντιτρομοκρατική αποστολή στο Ιράκ και τη Συρία, ως μέλη (σ.σ.: εννοεί τη Γαλλία και τις ΗΠΑ) του Παγκόσμιου Συνασπισμού που έχει στόχο την ήττα του ISIS”. Ήταν ότι χειρότερο μπορούσε να του συμβεί.

Επειδή πολλοί άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, δικαιολογημένα δυσπιστούμε για τους Αμερικανούς, σε ότι αφορά τις σχέσεις τους με τους Τούρκους, περιμένουμε να δούμε πως θα αντιδράσουν εάν ο Ερντογάν διατάξει την ένανρξη της εισβολής, τις επόμενες ημέρες. Στα λόγια ικανοποίησαν όσους ανησυχούν, με πρώτους τους Κούρδους, αλλά η αποτελεσματικότητα τους θα κριθεί, όταν -και εάν- ξεκινήσει η τουρκική εισβολή.

  • Το μεγαλύτερο μέρος του διαλόγου των δημοσιογράφων με τον εκπρόσωπο Ryder, ακολουθεί:

Ερώτηση: Μπορείτε να μας ενημερώσετε για οποιαδήποτε – για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε ο υπουργός ή άλλοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας με τους Τούρκους ομολόγους τους; Έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις στο Υπουργείο ότι δεν θα υπάρχουν πλέον χτυπήματα κοντά σε μέλη των αμερικανικών δυνάμεων; Μπορείτε απλώς να μας ενημερώσετε για το πού βρίσκεται αυτό; Ευχαριστώ.

Εκπρόσωπος RYDER: Ευχαριστώ, Lita. Επομένως, δεν έχω τίποτα να παράσχω πέρα ​​από το ανακοινωθέν που δημοσιεύσαμε χθες το βράδυ. Δεν πρόκειται να μιλήσω για την τουρκική κυβέρνηση. Όπως αναφέρθηκε στο ανακοινωθέν, ο υπουργός Όστιν (Austin) μετέφερε την έντονη αντίθεση του υπουργείου σε οποιαδήποτε πιθανή χερσαία εισβολή στη Βόρεια Συρία. Η εστίαση μας είναι να επιτραπεί και να διασφαλιστεί ότι η αποστολή μας είναι η ήττα του ISIS και ότι αυτή μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να αποτραπεί πιθανή αστάθεια στην περιοχή αυτή. Ναι, προχώρα, Wafaa.

Ερώτηση: Όταν λοιπόν η Τουρκία ξεκίνησε τις αεροπορικές της επιδρομές και στη συνέχεια απείλησε την ασφάλεια του προσωπικού των ΗΠΑ στη Συρία, φαίνεται ότι η γραμμή από-σύγκρουσης δεν ήταν εκεί που έπρεπε. Είναι λοιπόν αυτό που οδήγησε στο τηλεφώνημα μεταξύ του υπουργού Ώστιν και του ομολόγου του. Ο υπουργός Όστιν αισθάνεται σίγουρος ότι αυτή η γραμμή – η γραμμή από-σύγκρουσης αποκαθίσταται μετά από αυτό το τηλεφώνημα;

RYDER: Ναι, λοιπόν, πρώτα απ’ όλα, ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και στενός εταίρος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουμε πάντα τακτική επικοινωνία με την Τουρκία. Και έτσι στην περίπτωση της τηλεφωνικής κλήσης, ο υπουργός ήθελε να τηλεφωνήσει για να μεταδώσει τα συλλυπητήριά του για τους θανάτους που είδαμε στην Τουρκία, αλλά και στη συνέχεια να αντιμετωπίσει αυτό που είδαμε σε ρεπορτάζ των ΜΜΕ όσον αφορά μια πιθανή χερσαία εισβολή στην Βόρεια Συρία.

Και έτσι, η εστίαση εδώ είναι, από την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, στη διασφάλιση ότι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ISIS δεν μπορούν να ανασυσταθούν. Προφανώς έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο προς αυτόν τον σκοπό, δεδομένου ότι δημιουργήθηκαν μαζικά το 2014. Δεν θέλω να δω ότι η πρόοδος θα πάει χαμένη. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε σε αυτό το μέτωπο, και έτσι ήταν η αφετηρία του τηλεφωνήματος. Ορέν;

Ερώτηση: Επιστροφή στην Τουρκία για ένα δευτερόλεπτο. Ποιες προσπάθειες αποσύγκρουσης προσπαθήσατε να ακολουθήσετε με την Τουρκία πριν από το χτύπημα που έθεσε σε κίνδυνο το προσωπικό των ΗΠΑ; Και μόλις πριν από λίγες μέρες μας είπατε ότι ο αριθμός των περιπολιών ήταν μειωμένος λόγω ουσιαστικά αυτού που συμβαίνει εκεί. Υπήρξαν άλλες αλλαγές στις επιχειρήσεις ή τις δραστηριότητες του συνασπισμού εναντίον του ISIS;

RYDER: Ναι, οπότε δεν υπάρχουν ενημερώσεις πέρα ​​από αυτό που παρείχα την Τρίτη, δηλαδή ότι επιχειρούμε με μειωμένο αριθμό συνεργαζόμενων περιπολιών με τις SDF. Όσον αφορά την αποσύγκρουση και τον συντονισμό, πάλι, αυτό που θα έλεγα είναι ότι έχουμε συχνές και ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με τους Τούρκους συμμάχους μας σε διάφορα επίπεδα. Δεν έχω να δώσω λεπτομέρειες καθώς σχετίζεται με τη συγκεκριμένη επίθεση. Αλλά και πάλι, κάναμε μια δήλωση υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ένα χτύπημα έγινε κοντά στο προσωπικό των ΗΠΑ και, ξέρετε, το έχουμε γνωστοποιήσει ξεκάθαρα.

Ερώτηση: Είστε βέβαιοι ότι το προσωπικό των ΗΠΑ εκεί είναι ασφαλές και δεν κινδυνεύει αυτή τη στιγμή από τις τουρκικές επιχειρήσεις;

RYDER: Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή το προσωπικό των ΗΠΑ είναι ασφαλές και ελπίζουμε να συνεχίσουν να παραμένουν σε αυτό το καθεστώς. Αλλά και πάλι, αυτό δείχνει γιατί είναι πολύ σημαντικό, ενώ αυτή η σημαντική αποστολή εναντίον του ISIS συνεχίζεται, να είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε και να επικοινωνήσουμε για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει συνεχής σταθερότητα στην περιοχή και ότι αυτή η σημαντική αποστολή δεν επιτρέπει σε μία πολύ, πολύ επικίνδυνη οργάνωση-τρομοκράτη που είναι γνωστή ως ISIS από τη δυνατότητα ανασύστασης.

Ερώτηση: Συγνώμη. Ευχαριστώ πολύ. Θέλω να επιστρέψω στην Τουρκία αλλά να το ρωτήσω λίγο διαφορετικά. Ο στρατηγός Mazloum, σε εμένα, και σε άλλους, ζήτησε μια πιο σθεναρή καταδίκη των τουρκικών επιθέσεων και μια πιο σθεναρή υποστήριξη των SDF. Λοιπόν, πιστεύετε ότι έχετε στείλει ένα αρκετά ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία; Αναγνωρίζετε τις ανησυχίες των SDF σήμερα; Και πιστεύετε ότι οι Τούρκοι άκουσαν το μήνυμά σας;

RYDER: Αυτό που θα έλεγα είναι ότι η εστίασή μας είναι η αποστολή για την ήττα του ISIS. Και σίγουρα εκτιμούμε την πολύ ισχυρή, διαρκή και μακρά συμμαχία μας με την Τουρκία.

Και εκτιμούμε επίσης τη συνεργασία που έχουμε μοιραστεί με τους SDF από την αρχή της εκστρατείας κατά του ISIS, γνωστή πλέον ως αποστολή ήττας του ISIS.

Όταν κοιτάζετε τι έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν οι SDF όσον αφορά την αποτροπή της ανασύστασης μιας πολύ επικίνδυνης τρομοκρατικής ομάδας, του ISIS, είναι κάτι για το οποίο πρέπει όλοι να είμαστε πολύ ευγνώμονες. Και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους σε αυτό το θέμα.

Όπως είπα στη δήλωση που δημοσιεύσαμε την περασμένη εβδομάδα, σίγουρα αναγνωρίζουμε τις βάσιμες ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας όσον αφορά την προστασία του λαού της εντός των συνόρων της, και θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε με την Τουρκία και θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε και να συνεργαζόμαστε με το SDF.

Αλλά και πάλι, η εστίαση εδώ είναι στην αποτροπή μιας αποσταθεροποιητικής κατάστασης που θα έθετε το ISIS σε ικανότητα ανασύστασης, και κανείς δεν θέλει να επιστρέψει σε αυτό που είδαμε το 2014 με μια τρομοκρατική ομάδα που καταλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις γης. Χιλιάδες-χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ερώτηση: Άρα μιλάτε για μια κατάσταση, αυτή την κατάσταση αποσταθεροποίησης. Έχετε ανησυχίες ότι το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του ενδέχεται να εκμεταλλευτούν αυτήν την κατάσταση επί του εδάφους στη Συρία και το Ιράκ; Έχετε ενδείξεις ότι μπορεί να κάνει κάτι;

RYDER: Λοιπόν, εννοώ, χωρίς να κάνουμε εικασίες για πιθανές κινήσεις από το Ιράν, σίγουρα έχουμε δει τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες από ομάδες που υποστηρίζονται σε μέρη όπως η Συρία. Και ξέρετε, αν παρακολουθείτε αυτήν την ιστορία αρκετό καιρό, ξέρετε ότι η Συρία εξακολουθεί να είναι ένα πολύ «δυναμικό περιβάλλον». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απίστευτα σημαντικό να διατηρήσουμε την πίεση στο ISIS για να αποτρέψουμε την ανασύστασή του.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δεν μπορούσε να το πει πιο “ωμά” στον Χουλουσί Ακάρ: ΟΧΙ σε νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: