“Για μια Κύπρο Ενωμένη”: Αυτές είναι οι θέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη για την επίλυση του εθνικού θέματος του Κυπριακού [video]

Στιγμιότυπο από το βίντεο με το οποίο ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσιάζει τις θέσεις του για την επιλυση του Κυπριακού. Screenshot via YouTube




Τις θέσεις του για την επίλυση του Κυπριακού υπό τον τίτλο «Για μια Κύπρο ενωμένη», δημοσιοποιεί σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο επτασέλιδο κείμενο των προτάσεών του για το Κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αφού τονίζει ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και όχι μόνο επιδεινώνει τα τετελεσμένα, αλλά και προκαλεί νέα, θέτει ως υπέρτατη προτεραιότητα και υποχρέωσή του από την πρώτη μέρα ανάληψης της εξουσίας, χωρίς να φεισθεί κόπων, μόχθων και θυσιών την προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου, επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Ξεκαθαρίζει ότι η κυριαρχική ισότητα δύο οντοτήτων, τα δύο κράτη και η συνομοσπονδία ή άλλη διχοτομική επινόηση απορρίπτονται εκ προοιμίου και δεν αποτελούν επιλογές, ούτε για διαπραγμάτευση, ούτε ως λύση του Κυπριακού.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στις προγραμματικές του θέσεις, ο Νίκος Χριστοδουλίδης προτείνει την ανάληψη ενεργού, πρωταγωνιστικού ρόλου από πλευράς ΕΕ, πάντα εντός του πλαισίου των ΗΕ και την ουσιαστική διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων και επιδιώξεων με την επίλυση του Κυπριακού.

  • Για τον σκοπό αυτό, θα αναληφθεί μεγάλη διπλωματική προσπάθεια ώστε να ληφθεί πολιτική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για διορισμό μιας ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας με συγκεκριμένους όρους εντολής για να αρθεί το αδιέξοδο, να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να εξευρεθεί λύση.

Ξεκάθαρος στόχος για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι μια λύση στη βάση ενός  Διζωνικού Δικοινοτικού Ομοσπονδιακού κράτους, ενός κανονικού, δημοκρατικού κράτους εντός της ΕΕ, χωρίς στρατεύματα κατοχής, ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα που θα αποκαθιστά την ενότητα της πατρίδας μας, του εδάφους της, του λαού της και των δεσμών της. Κράτος, το οποίο θα σέβεται και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια των πολιτών του, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει για το σύνολο του Κυπριακού λαού τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της ΕΕ σε ένα ενωμένο κράτος, λειτουργικό ως προς τους θεσμούς του και βιώσιμο πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και δημογραφικά.

Η κεντρική κυβέρνηση της ενωμένης Κύπρου πρέπει να διασφαλίζει μια ισχυρή παρουσία της Κύπρου στην Ευρώπη και στον κόσμο με μια και μοναδική διεθνή προσωπικότητα, με μια και μοναδική κυριαρχία και μία ιθαγένεια.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, πρωταρχικός στόχος και ύψιστη προτεραιότητα του κ. Χριστοδουλίδη είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

“Τα ψηφίσματα των ΗΕ, οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, αποτελούν το πλαίσιο διαπραγμάτευσης όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Κατανοώντας πως ό,τι έχει τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών από τον γενικό γραμματέα των ΗΕ παραμένει, το πλαίσιο Γκουντέρες, με τα θετικά του και τα αρνητικά του, ως εκ τούτου, θα αποτελεί και αυτό μέρος του πλαισίου διαπραγμάτευσης.

Στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, καθοριστικής σημασίας είναι και τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και οι αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην Αμμόχωστο. Μέσα σε αυτό τα πλαίσιο ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για αποτροπή των τουρκικών σχεδίων.

Στο πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι, καθώς ειδικό κεφάλαιο με προτάσεις για συγκροτημένη, κρατική πολιτική για τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, ώστε να αναχαιτιστεί η αποξένωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Mε πληροφορίες από “Φιλελεύθερος”

Οι προεδρικοί υποψήφιοι στην Κύπρο συνεχίζουν αδιάκοπα τον προεκλογικό αγώνα: Ο πρώτος γύρος στις 5 Φεβρουαρίου 2023

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: