«Ευλογιά π»: Προς τερματισμό η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε κηρυχθεί στις ΗΠΑ

FILE PHOTO: To Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, όπου νοσηλευόταν κρούσμα του ιού της “ευλογιάς π”. EPA, CJ GUNTHER




Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να τερματίσει την κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει εξαιτίας της εξάπλωσης της «ευλογιάς π» (mpox), σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε χθες Τετάρτη ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές είναι πιθανό να δημοσιοποιήσουν αργότερα εντός της εβδομάδας ειδοποίηση πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την προστασία της δημόσιας υγείας θα τερματιστεί στις ΗΠΑ εντός 60 ημερών, κατά το δημοσίευμα, που επικαλείται δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά, χωρίς να τις κατονομάζει.

Βάσει του σχεδίου αυτού, το μέτρο θα εκπνεύσει την 31η Ιανουαρίου 2023, κατά τις πηγές του Politico, που πάντως επισήμαναν ότι η απόφαση δεν είναι οριστική και το χρονοδιάγραμμα ενδέχεται να αλλάξει.

Στα τέλη του Νοεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να αρχίσει να χρησιμοποιεί τον όρο «ευλογιά π» (mpox) αντί για τον όρο «ευλογιά των πιθήκων» (monkeypox), εξαιτίας των διαμαρτυριών για το ότι η ονομασία της ασθένειας συνεπάγεται στιγματισμό και ρατσιστική αντιμετώπιση των ασθενών.

Η ευλογιά των πιθήκων ταυτοποιήθηκε το 1958· πήρε την ονομασία της από το πρώτο ζώο το οποίο είχε εμφανίσει συμπτώματα.

Κρούσματα της ασθένειας εντοπίζονταν κυρίως στη δυτική και στην κεντρική Αφρική μέχρι φέτος, όμως πλέον 110 χώρες έχουν αναφέρει κάπου 80.000 επιβεβαιωμένες μολύνσεις και 55 θανάτους, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει ο διεθνής οργανισμός.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Mπρος γκρεμός και πίσω ρέμα: Πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει το Αλτσχάιμερ όμως έχει θανατηφόρες παρενέργειες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: